Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n joukkomurhan tekijä ”radikalisoitunut” – Obaman mukaan kyse voi olla terrorismista

Ulkomaat
 
Kaliforniassa joukkoammuskelu kehitysvammaisten koululla
Kaliforniassa joukkoammuskelu kehitysvammaisten koululla
14 ihmistä on saanut surmansa joukkosurmassa Kalifornian San Bernandinossa. Poliisi ampui kaksi epäiltyä ja otti kolmannen kiinni.

Washington Kalifornian joukkomurhan päätekijä, 28-vuotias Syed Rizwan Farook, oli uutiskanava CNN:n tietojen mukaan ”radikalisoitunut” muslimi, joka oli ollut yhteydessä ulkomaiseen terroriepäiltyyn. The Wall Street Journal -lehden mukaan hän oli käynyt Saudi-Arabiassa viime vuonna. Matkan syy ei ollut selvillä.

Yhdysvaltain viranomaiset alkoivat torstaina epäillä yhä vahvemmin, että San Bernardinon ammuskelussa oli kyse terrorismista. Osa todistusaineistosta viittasi järjestelmälliseen suunnitteluun, osa työkavereihin suunnattuun kostoon.

”Voi olla, että tämä liittyi terrorismiin. Emme tiedä. Voi olla, että tämä liittyi työpaikkaan”, sanoi presidentti Barack Obama torstaina. ”Tässä voi olla sekalaisia motiiveja.”

Yhdysvalloissa syntyneen Farookin vanhemmat olivat Pakistanista. Farook työskenteli ravintoloiden ja uima-altaiden terveystarkastajana San Bernardinon kunnan terveysvirastossa, jonka joulujuhlissa joukkomurha tapahtui keskiviikkona. Hän oli lähtenyt juhlista kesken riitauduttuaan jonkun kanssa.

Valtion virastoissa joululomaa edeltäviä juhlia kutsutaan nimellä ”holiday party”, lomajuhla, eivätkä ne ole uskonnollisia.

Vajaa puoli tuntia myöhemmin Farook palasi 27-vuotiaan pakistanilaisen vaimonsa Tashfeen Malikin kanssa naamioituneina, raskaasti aseistettuina ja taisteluasuihin pukeutuneina. Joidenkin tietojen mukaan he olivat kiinnittäneet itseensä videokamerat.

Pariskunta ampui muutamassa minuutissa 14 ihmistä kuoliaaksi, haavoitti 21:tä ja jätti juhlapaikalle vammaispalveluja tarjoavan viraston kokouskeskukseen kolme omatekoista räjähdettä, jotka poliisi purki.

”Tätä oli pitänyt suunnitella. En usko, että he vain ryntäsivät kotiin ja pukeutuivat taisteluasuihin”, sanoi San Bernardinon poliisipäällikkö Jarrod Burguan.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan poliisi on löytänyt ampujien kotoa räjähteitä ja aseita.

Torstaihin mennessä ei ollut löytynyt todisteita, jotka olisivat yhdistäneet Farookin äärijärjestö Isisiin, joka on uhannut Yhdysvaltoja terrori-iskuilla. San Bernardinon esikaupunkialueella sijaitseva valtion virasto olisi myös epätodennäköinen kohde Isisille.

Poliisien hämmennystä lisäsi se, että pariskunnalla oli puolivuotias tytär, jonka he olivat jättäneet Farookin äidin hoitoon kertoen menevänsä lääkäriin. Kummallakaan ei ollut rikosrekisteriä.

Poliisit ajoivat pariskuntaa autolla takaa ja ampuivat heidät kuoliaaksi varhain torstaina Suomen aikaa. Autosta löytyi tekaistuja putkipommeja, A-15-kivääreitä ja käsiaseita.

Pidätettynä oli myös kolmas ihminen, joka ei poliisin mukaan osallistunut ampumiseen.

Reaktiot joukkomurhaan noudattivat tavanomaista kaavaa. Obama ja demokraattien presidenttiehdokkaat vaativat aselakien kiristämistä. Republikaanit kiittelivät poliiseja ja kertoivat rukoilevansa uhrien puolesta.

The New York Daily News -lehti otti vahvasti kantaa julkaisemalla etusivullaan presidenttiehdokkaiden rukouksia otsikolla ”Jumala ei tätä korjaa.”

Jos ampujien motiiviksi varmistuu terrorismi, poliittinen paine lähettää lisäjoukkoja Isisiä vastaan kasvaa Yhdysvalloissa.

Kymmenet amerikkalaispoliisit piirittivät ampujaksi epäillyn taloa
Kymmenet amerikkalaispoliisit piirittivät ampujaksi epäillyn taloa
Liittovaltion poliisi FBI tutki varhain torstaina Suomen aikaa yhden epäillyn asuntoa, joka sijaitsee joukkosurmapaikan läheisyydessä Kalifornian San Bernandinossa.
Kalifornian poliisin pommiyksikkö tutki mahdollista räjähdettä iskupaikalla
Kalifornian poliisin pommiyksikkö tutki mahdollista räjähdettä iskupaikalla
Poliisi kertoo löytäneensä joukkosurmapaikan läheisyydestä mahdollisen räjähteen, jonka pommiryhmä kävi tekemässä vaarattomaksi. Viranomaisten mukaan kuolleilta ampujilta löytyi myös kaksi AR-15-kivääriä, käsiaseita ja putkipommeja.
Mike Blake / Reuters
Poliisi ja FBI jatkoivat torstaina tutkimuksiaan paikalla, jossa poliisit ampuivat joukkomurhasta epäillyt edellispäivänä.
Poliisi ja FBI jatkoivat torstaina tutkimuksiaan paikalla, jossa poliisit ampuivat joukkomurhasta epäillyt edellispäivänä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat