Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väkivalta varjostaa Venezuelan vaaleja

Ulkomaat
 
Carlos García Rawlins / Reuters
Vankilassa olevan oppositiojohtajan Leopoldo Lópezin vaimo Lilian Tintori osallistui lehdistötilaisuuteen Caracasissa viime viikolla. Tintorista on tullut yksi Venezuelan opposition äänitorvista, vaikkei hän olekaan itse ehdolla sunnuntain vaaleissa.
Vankilassa olevan oppositiojohtajan Leopoldo Lópezin vaimo Lilian Tintori osallistui lehdistötilaisuuteen Caracasissa viime viikolla. Tintorista on tullut yksi Venezuelan opposition äänitorvista, vaikkei hän olekaan itse ehdolla sunnuntain vaaleissa. Kuva: Carlos García Rawlins / Reuters
Fakta

Venezuelan parlamenttivaalit

 Venezuela äänestää sunnuntaina 6. joulukuuta parlamenttivaaleissa.

 Vaaleissa valitaan edustajat 167-henkiseen parlamenttiin.

 Useat kyselyt ennustavat voittoa oppositioblokki MUDille.

 Hallituksen sosialistipuolue PSUV näyttää kyselyissä olevan jäämässä alakynteen.

Ensi sunnuntai saattaa tietää takaiskua Venezuelan 17 vuotta jatkuneelle vallankumoukselle.

Mielipidekyselyt ennakoivat parlamenttivaaleissa selvää voittoa oppositiolle. Ensi kertaa sitten 2000-luvun alun oppositiolla näyttäisi olevan todellinen mahdollisuus voittoon.

Tulos tietäisi Venezuelaa hallitsevan chavismon otteen murenemista yhdessä tärkeässä vallan kammarissa. Edesmenneen presidentin Hugo Chávezin mukaan nimetty aate on yhdistelmä sosialismia, populismia, nationalismia ja anti-imperialismia.

Nykyisen presidentin Nicolás Maduron puolueen suosio on kasvanut vaalien alla, mutta opposition johtoasema näyttää silti pitävän. Tutkimusyritys Datanálisin tuoreessa kyselyssä oppositioblokki MUD olisi saamassa 56 prosenttia äänistä, kun taas 37 prosenttia äänestäisi hallituspuoluetta. Muissa kyselyissä ero on ollut opposition hyväksi 15–30 prosenttiyksikköä.

Syöpään kuollut Chávez sai valtansa vaalien kautta, joskin hän kutsui poliittista hankettaan vallankumoukseksi.

Oppositio hyötyy Venezuelan surkeasta taloustilanteesta. Venezuelassa on lähes 160 prosentin inflaatio, kova puute perustavaroista ja usein pitkät jonot ruokakauppoihin. Kansainvälinen valuuttarahasto ennakoi maan talouden supistuvan tänä vuonna kymmenen prosenttia. Öljyn hinnan lasku on pahentanut taloustilannetta.

”Suurin epävarmuus ei koske sitä, voittaako oppositio, vaan millaisella enemmistöllä se voittaa”, sanoi Datanálisin johtaja Luis Vicente León äskettäin julkaistussa kirjoituksessaan.

Datanálisin kyselyssä 89,5 prosenttia venezuelalaisista sanoi olevansa tyytymätön maan tilanteeseen.

Yksi kysymys kuuluu, nieleekö Venezuelan johto mahdollisen tappionsa suosiolla. Maduro on vaalien alla antanut kyseenalaisina pidettyjä lausuntoja.

Hän on sanonut ”mobilisoivansa kadut”, jos oppositio voittaa. Hän on sanonut useasti, että hallituksen täytyy voittaa ”tavalla millä hyvänsä”.

Jotkut ovat jo päättäneet tarttua aseisiin.

Oppositio on ilmoittanut ainakin kahdeksasta siihen kohdistuneesta väkivaltaisesta hyökkäyksestä, joista se syyttää hallituksen tukijoita. Marraskuun lopussa oppositiopoliitikko Luis Manuel Díaz ammuttiin kuoliaaksi kampanjatilaisuudessa.

Venezuela on kahtia jakautunut maa. Joka asiasta on yleensä vähintään kaksi päinvastaista versiota, niin tästäkin. Presidentti Maduro vieritti syytä väkivallasta vastustajiensa niskaan.

”Oikeisto maksaa 30 000 – 50 000 dollaria niille, jotka teeskentelevät olevansa chavistoja ja tarttuvat aseisiin”, hän sanoi.

Venezuelan henkirikostilastot ovat maailman synkimpiä.

Vaikka oppositio näyttäisi liki varmasti vahvistavan asemiaan, on epävarmaa, mitä se käytännössä voisi tuoda tullessaan.

Sosialistipuolueen väki hallitsee Venezuelassa valtiollisia elimiä kuten oikeuslaitosta. Sillä on tukenaan myös valtiollisen median ja hallitusta lähellä olevien tv-kanavien suosiollinen huomio.

Lisäksi Venezuelassa, kuten Latinalaisessa Amerikassa usein muutenkin, mielipidekyselyt ovat tyypillisesti kiistanalaisia.

Parlamentin yksinkertainen enemmistö sallisi opposition vaihtavan puhemiehen ja käyttävän veto-oikeutta budjettiin. Se tarvitsi ylivoimaisen enemmistön muuttaakseen perustuslakia tai nimetäkseen korkeimman oikeuden tuomareita. Opposition keskeisiin tavoitteisiin kuuluu armahduslaki poliittisille vangeille.

Presidentti Maduron valtakausi jatkuu vuoteen 2019. Entisen presidentin Chávezin luottomies on syyttänyt talousongelmista Yhdysvaltojen imperialistien juonia ja oikeiston lietsomaa taloussotaa.

Reuters
Oppositiojohtajan Leopoldo Lópezin vaimo Lilian Tintori (keskellä) tervehtii kannattajiaan Antonio Ledezman vaimon Mitzy de Ledezman (vas.) kanssa.
Oppositiojohtajan Leopoldo Lópezin vaimo Lilian Tintori (keskellä) tervehtii kannattajiaan Antonio Ledezman vaimon Mitzy de Ledezman (vas.) kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat