Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n joukkomurhan tekijä ”radikalisoitunut”

Ulkomaat
 
Mike Blake / Reuters
Poliisi ja FBI jatkoivat torstaina tutkimuksiaan paikalla, jossa poliisit ampuivat joukkomurhasta epäillyt edellispäivänä.
Poliisi ja FBI jatkoivat torstaina tutkimuksiaan paikalla, jossa poliisit ampuivat joukkomurhasta epäillyt edellispäivänä. Kuva: Mike Blake / Reuters

Washington

Kalifornian joukkomurhan päätekijä, 28-vuotias Syed Rizwan Farook, oli uutiskanava CNN:n tietojen mukaan ”radikalisoitunut” muslimi. Hän oli ollut yhteydessä ihmiseen, joka oli ollut epäiltynä terrorismista Yhdysvalloissa. Farook oli myös matkustanut äskettäin Saudi-Arabiaan ja Pakistaniin, mutta matkojen syy ei ollut selvillä.

Artikkeliin liittyvät

Yhdysvaltain viranomaiset alkoivat torstaina epäillä yhä vahvemmin, että San Bernardinon ammuskelun motiivi saattoi olla terrorismi. Osa todistusaineistosta viittasi järjestelmälliseen suunnitteluun, osa työkavereihin suunnattuun kostoon.

”Voi olla, että tämä liittyi terrorismiin. Emme tiedä. Voi olla, että tämä liittyi työpaikkaan”, sanoi presidentti Barack Obama torstaina. ”Tässä voi olla sekalaisia motiiveja.”

Yhdysvalloissa syntyneen Farookin vanhemmat ovat kotoisin Pakistanista. Farook työskenteli ravintoloiden ja uima-altaiden terveystarkastajana San Bernardinon terveysvirastossa, jonka joulujuhlissa joukkomurha tapahtui keskiviikkona. Hän oli lähtenyt juhlista äkisti riitauduttuaan jonkun kanssa.

Valtion virastoissa joululomaa edeltäviä juhlia kutsutaan nimellä ”holiday party”, lomajuhla, eivätkä ne ole uskonnollisia.

Puolisen tuntia myöhemmin Farook palasi 27-vuotiaan pakistanilaisen vaimonsa Tashfeen Malikin kanssa naamioituneina, raskaasti aseistettuina ja taisteluasuihin pukeutuneina. Pariskunta ampui muutamassa minuutissa 14 ihmistä kuoliaaksi, haavoitti 21:tä ja jätti juhlapaikalle vammaispalveluja tarjoavan viraston kokouskeskukseen kolme omatekoista räjähdettä, jotka poliisi purki.

”Tätä oli pitänyt suunnitella. En usko, että he vain ryntäsivät kotiin ja pukeutuivat taisteluasuihin”, sanoi San Bernardinon poliisipäällikkö Jarrod Burguan.

Torstaihin mennessä ei ollut löytynyt todisteita, jotka olisivat yhdistäneet Farookin äärijärjestö Isisiin, joka on uhannut Yhdysvaltoja terrori-iskuilla. San Bernardinon esikaupunkialueella sijaitseva valtion virasto olisi myös epätodennäköinen kohde Isisille.

Hämmennystä lisäsi se, että pariskunnalla oli puolivuotias tytär, jonka he olivat jättäneet Farookin äidin hoitoon kertoen menevänsä lääkäriin. Kummallakaan ei ollut rikosrekisteriä.

Poliisit ajoivat pariskuntaa autolla takaa ja ampuivat heidät kuoliaaksi varhain torstaina Suomen aikaa. Autosta löytyi A-15-kivääreitä ja käsiaseita. Lisäksi poliisi löysi torstaina Farookin kotoa 12 putkipommia.

Pidätettynä oli aluksi myös kolmas ihminen, joka ei kuitenkaan liittynyt tapaukseen.

Reaktiot joukkoammuskeluun noudattivat tavanomaista kaavaa. Obama ja demokraattien presidenttiehdokkaat vaativat aselakien kiristämistä. Republikaanit kiittelivät poliiseja ja kertoivat rukoilevansa uhrien puolesta.

The New York Daily News -lehti otti vahvasti kantaa julkaisemalla etusivullaan presidenttiehdokkaiden rukouksia otsikolla ”Jumala ei tätä korjaa.”

Jos ampujien motiiviksi varmistuu terrorismi, poliittinen paine lähettää lisäjoukkoja Isisiä vastaan kasvaa Yhdysvalloissa. Myös asenteet muslimeja kohtaan saattavat jyrkentyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat