Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelko sumentaa järjen

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
Juhani Niiranen
Kuva: Juhani Niiranen

Tuntuuko siltä, että Yhdysvalloissa ammuskellaan joka päivä?

Se on totta. Tänä vuonna Yhdysvalloissa on ollut 355 sellaista ampumistapausta, joissa on kuollut tai haavoittunut vähintään neljä ihmistä. Se on useammin kuin yksi päivässä. Luvut perustuvat Shootingtracker -nimiseen sivustoon, joka kerää tietonsa uutisista.

”14 ihmistä kuoli Kaliforniassa, ja se on hirveä tragedia. Mutta todennäköistä on, että myös 88 muuta ihmistä ammuttiin samana päivänä kuoliaaksi”, sanoi Everytown for Gun Safety -järjestön tutkimusjohtaja Ted Alcorn The New York Times -lehdessä.

Onnettomuustutkintavirasto CDC:n mukaan Yhdysvalloissa kuolee 33 000 ihmistä vuodessa ampumiseen. Vain pieni osa tapauksista on sellaisia, joissa joku avaa tulen julkisella paikalla. Kuolleista yli 21 000 tekee itsemurhan, yli 11 000 surmataan ja 500 on onnettomuuksia. Enemmistö uhreista on ampujan läheisiä.

Johtavatko joukkomurhat aselakien muutokseen?

Tuskin. Monet amerikkalaiset ajattelevat, että heidän on ostettava ase itsepuolustukseksi. Eniten aseita on valkoisilla, joilla on pienempi todennäköisyys joutua ammutuksi kuin mustilla tai latinoilla.

Pew-tutkimuskeskuksen kyselyssä viime vuonna 39 prosenttia amerikkalaisista piti aseita turvallisuusriskinä. 57 prosenttia oli sitä mieltä, että aseet suojelevat ihmisiä. Jälkimmäisten osuus on kasvanut viime vuosina selvästi.

Jokainen ajattelee puolustavansa itseään, mutta yhdessä he ovat luoneet yhteiskunnan, jossa kukaan ei ole turvassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat