Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskalaiset eivät halua lähentyä EU:ta – ei-äänet voittivat vaalit

Ulkomaat
 
Nils Meilvang / Scanpix
Tanskan pääministeri Lars Lokke Rasmussen kävi äänestämässä Kööpenhaminassa.
Tanskan pääministeri Lars Lokke Rasmussen kävi äänestämässä Kööpenhaminassa. Kuva: Nils Meilvang / Scanpix

Tanskalaiset sanoivat torstaina ei syvemmälle ylikansalliselle EU-päätöksenteolle. Ei-puoli sai äänistä 53,1 prosenttia ja kyllä-puoli 46,9 prosenttia, kun kaikki äänet oli saatu laskettua, Tanskan yleisradioyhtiö DR kertoo.

Yksinkertaistaen kansanäänestyksessä oli kyse siitä, haluavatko tanskalaiset lähentyä EU:ta ja lisätä ylikansallista päätöksentekoa vai säilyttää tilanteen nykyisellään. Ei-äänten voittaessa nykytilanne säilyy.

Torstain kansanäänestys oli jo kahdeksas, jossa tanskalaiset ottavat kantaa EU-yhteistyöhön tavalla tai toisella. Tanskalaisten suhde unioniin pysyy varautuneena.

Pääministeri Lars Løkke Rasmussen ja hänen liberaalipuolueensa edustavat selvän EU-myönteistä linjaa, ja torstain äänestystä pietään nyt suurena tappiona hallitukselle, joka ajoi kyllä-puolen voittoa.

”Eiliset vaalit olivat ehkä Lars Løkke Rasmussenin uran suurin poliittinen takaisku. Vuoden 2011 vaaleissa hän hävisi hallitusvastuun, mutta puolue kasvatti paikkamääräänsä, Tämän vuoden kesäkuun vaaliessa tapahtui päinvastoin. Tällä kertaa hän ei voittanut mitään”, analysoi Berligske-lehti.

Äänestyksessä linjattiin, pitäisikö Tanskan vuodesta 1993 voimassa ollut poikkeus EU:n oikeus- ja sisäasioista muuttaa lievempään muotoon. Poikkeus tarkoittaa, ettei Tanska ole oikeus- ja sisäasioissa EU:n ylikansallisen lainsäädännön piirissä ilman erillisiä kansallisia sopimuksia.

Kyllä-äänten voitto olisi tarkoittanut, että Tanska voisi vastaisuudessa valita tapauskohtaisesti, mihin oikeus- ja sisäasioiden lainsäädäntöön se osallistuu. Malli olisi samankaltainen kuin nykyisin Britanniassa ja Irlannissa.

”Tulkitsen niin, että vaalitulos kumpuaa EU-skeptisyydestä ja epävarmuudesta sen suhteen, mikäli poikkeusta olisi muutettu”, kommentoi Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen DR:lle.

Liberaalipuolueen hallituksen lisäksi muun maussa suurin oppositiopuolue sosiaalidemokraatit. Sen sijaan hallituksen tukipuolue, oikeistopopulistinen Tanskan kansapuolue oli ei-linjalla.

Tanska oli jo laatinut listan 22:sta direktiivistä, jotka se ottaisi osaksi lainsäädäntöään, mikäli kyllä-äänet voittaisivat. Näihin kuului muun muassa direktiivi, joka säätelee lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja lapsipornon vastaisen taistelun keinoja.

Äänestys järjestettiin pääosin siksi, että Tanska uhkaa poikkeuksensa ja EU-päätöksenteossa tapahtuvien muutosten vuoksi jäädä tulevaisuudessa Euroopan poliisiviranomaisen Europolin toiminnan ulkopuolelle. Poliisiyhteistyön tulevaisuus on epävarma ei-tuloksen jälkeen.

Løkke Rasmussen kertoi viestimille, että hän on sopinut neuvotteluista EU-komission puheenjohtajan Jean Claude Junckerin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssa tuloksen ruotimiseksi. Tarkoituksena on pohtia, mikä Europol-yhteistyön tulevaisuus voi olla ei-äänten voitettua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat