Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ecuador sallii presidentille rajattoman määrän kausia – poliisi hajotti kovin ottein opposition mielenosoitukset

Ulkomaat
 
GUILLERMO GRANJA / Reuters
Mielenosoittajat puhuivat mellakkapoliisin kanssa Ecuadorin pääkaupungissa Quitossa torstaina.
Mielenosoittajat puhuivat mellakkapoliisin kanssa Ecuadorin pääkaupungissa Quitossa torstaina. Kuva: GUILLERMO GRANJA / Reuters

Ecuadorin poliisi hajotti kovin ottein opposition mielenosoitukset sen jälkeen, kun maan parlamentti oli päättänyt torstaina poistaa perustuslaista rajoitukset presidenttikausien määrältä. Osa mielenosoituksista oli muuttunut väkivaltaisiksi.

Parlamentin päätöksen myötä vasemmistolaisen Rafael Correan johtamasta Ecuadorista tulee Latinalaisen Amerikan kolmas maa, joka sallii presidentille loputtoman määrän uudelleenvalintoja. Muut ovat Nicaragua ja Venezuela, jotka myös ovat itsevaltaisten vasemmistolaisten johtamia.

Perustuslain muutos astuu voimaan vuoden 2021 vaaleissa. Maata vuodesta 2007 johtanut Correa ei voi asettua ehdolle seuraavissa eli vuoden 2017 vaaleissa nykyisen perustuslain perusteella. Hän voi asettua ehdolle taas 2021.

”Käynnissä on poliittinen peli, Venäjän [ Vladimir ] Putinin tapaan”, sananvapausjärjestö Fundamedioksen johtaja Cesar Ricaurte sanoi brittiläiselle The Guardian -lehdelle.

Parlamentti hyväksyi perustuslain muutoksen äänin 100–8. Correan puolueella on kahden kolmanneksen enemmistö parlamentissa.

Osa oppositiosta boikotoi äänestystä. Oppositio on vaatinut asiasta päättämistä kansanäänestyksellä.

Kyse on paketista, jossa on 15 muutosta perustuslakiin. Vastaisuudessa armeija voi esimerkiksi valvoa maan sisäistä turvallisuutta ilman poikkeuslain säätämistä.

Voimassa oleva lainsäädäntö rajoittaa jo lehdistönvapautta, sillä hallitus voi puuttua median toimintaan. Maan johtoa arvosteleva media onkin ollut jo pitkään vaikeuksissa.

”Loputon jälleenvalinta on mekanismi, joka voi taata hetkellisiä vakautta”, politiikan tutkija Daniel Montalvo sanoi uutistoimisto AFP:lle, mutta jatkoi sen ”heikentävän demokratiaa”.

Ecuador on Correan kaudella siirtynyt latinalaisessa Amerikassa blokkiin, joka arvostelee Yhdysvaltain toimintaa.

Ecuador on esimerkiksi antanut Lontoon-suurlähetystössään turvapaikan Wikileaksin Julian Assangelle, mikä on ärsyttänyt Yhdysvaltoja.

Correa on silti ollut puheissaan varovainen, sillä Ecuadorin talous on hyvin riippuvainen Yhdysvalloista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat