Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malesia hyväksyi kiistellyn turvallisuuslain – oppositio pitää askeleena diktatuuriin

Ulkomaat
 
Olivia Harris / Reuters
Malesian pääministeri Najib Razak Kuala Lumpurissa lokakuussa.
Malesian pääministeri Najib Razak Kuala Lumpurissa lokakuussa. Kuva: Olivia Harris / Reuters

Malesian oppositio syytti hallitusta maan muuttamisesta diktatuuriksi sen jälkeen, kun parlamentti hyväksyi kiistellyn turvallisuuslain.

Lain myötä hallitus saa laajat oikeudet. Laki muun muassa sallii perustaa erillisiä alueita, joilla poliisin toimintaa säätelevät rajoitukset eivät ole voimassa. Viranomaiset voivat suorittaa pidätyksiä, kotietsintöjä ja takavarikkoja ilman mitään rajoituksia tai valtuutuksia.

Laki hyväksyttiin poikkeuksellisen ripeästi, sillä se esiteltiin parlamentille vasta tällä viikolla. Torstain istunto oli myös parlamentin vuoden 2015 istuntokauden viimeinen.

Uusi lainsäädäntö on herättänyt huomiota, sillä pääministeri Najib Razakin hallitusta on syytetty jo pitkään kansalaisoikeuksien rajoituksista.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch varoitti lokakuussa, että Malesian sananvapaustilanne on huononemassa nopeasti. Järjestön mukaan hallitus käyttää rikoslakia vaimentaakseen arvostelijansa.

Opposition mukaan painostus on kasvanut sen jälkeen, kun hallitus menestyi odottamaansa huonommin vuoden 2013 vaaleissa. Sitä on vain lisännyt hallituksen ajautuminen skandaaleihin. Pääministeri on joutunut puolustuskannalle, kun heinäkuussa selvisi hänen tililleen ilmaantuneen satojen miljoonien eurojen edestä selittämätöntä rahaa.

Samalla on huomattu valtavien summien kadonneen valtion omistamasta sijoitusyhtiöstä, joka perustettiin pääministerin aloitteesta. Tapausten välillä ei ole tosin todistettu yhteyttä.

Pääministeri on kieltäytynyt kommentoimasta rahojen alkuperää. Maan korruptiota tutkiva virasto tapasi asian tiimoilta pääministerin edustajia torstaina, mutta muuten tutkinta on edennyt hitaasti.

”Laki ei ole mitään muuta kuin julkea yritys hiljentää kaikki Najibin hallintoa koskeva kritiikki, erityisesti häneen itseensä kohdistuva”, oppositiojohtaja Azmin Ali sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Tämä laki vie meidät vain yhteen suuntaan, ja se on diktatuuri.”

Malesian asianajajaliiton johtaja Steven Thiru puolestaan kutsui AFP:lle uutta lakia ”perustuslain vakavaksi rikkomiseksi”.

AFP:n mukaan hallituksen edustajat ovat kiistäneet, että kyseessä olisi ”vallan anastus”. Heidän mukaansa tiukat lait ovat tarpeellisia kansallisen turvallisuuden lisäämiseksi muslimienemmistöisessä maassa. Hallitus on aiemmin sanonut äärijärjestö Isisin aktivoituneen Malesiassa.

Najib on toiminut pääministerinä vuodesta 2009.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat