Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huhumylly Talebanin johtajan ympärillä kiihtyy – Taleban kiistää haavoittumisen tai kuoleman

Reutersin mukaan useat lähteet Talebanin sisältä ovat kertoneet, että Mansour olisi haavoittunut tai jopa kuollut ammuskelussa toisen Taleban-johtajan kotona Pakistanin Quettassa tiistaina. Ammuskelun takana olisi ollut sisäinen ryhmittymä, joka ei ole hyväksynyt Mansourin johtajuutta.

Ulkomaat
 
Reuters
Mullah Akhtar Mansour Talebanin välittämässä päiväämättömässä kuvassa. Kun aitoutta ei ole voitu vahvistaa.
Mullah Akhtar Mansour Talebanin välittämässä päiväämättömässä kuvassa. Kun aitoutta ei ole voitu vahvistaa. Kuva: Reuters

Huhumylly Afganistanissa toimivan äärijärjestön Talebanin johtajan Mullah Akhtar Mansourin kohtalosta on vain kiihtynyt, vaikka järjestö on vakuutellut hänen olevan kunnossa.

Reutersin mukaan useat lähteet Talebanin sisältä ovat kertoneet, että Mansour olisi haavoittunut tai jopa kuollut ammuskelussa toisen Taleban-johtajan kotona Pakistanin Quettassa tiistaina. Ammuskelun takana olisi ollut sisäinen ryhmittymä, joka ei ole hyväksynyt Mansourin johtajuutta.

Ääri-islamistinen Taleban nimesi Mansourin uudeksi johtajakseen heinäkuussa, kun se oli myöntänyt liikkeen perustaneen Mullah Muhammed Omarin kuolleen. Omar oli mahdollisesti kuollut jo kaksi vuotta aiemmin.

Talebania 1990-luvulta johtanut Omar onnistui pitämään järjestön melko yhtenäisenä. Yhtenäisyyden hajoamista on pidetty merkittävänä syynä sille, miksi liikkeen johto salasi pitkään Omarin kuoleman ja antoi tämän nimissä lausuntoja.

Valehtelun paljastumisen on arveltu raivostuttaneen osan Talebanin jäsenistä.

Järjestön sisällä on myös ollut rakoilua. Reutersin mukaan Mansouria lähellä olevat Talebanin jäsenet ovat kertoneet riidan puhjenneen siitä, miten ryhmittymiin suhtaudutaan.

”Me emme edes tiedä, mihin hänet on viety, mutta joidenkin ihmistemme mukaan hänet on otettu yksityiseen sairaalaan. Heidän mukaansa hänen tilansa on yhä vakava”, yksi tällainen lähde sanoi Reutersille.

Myös Afganistanin presidentti Abdullah Abdullah on kertonut Mansourin haavoittuneen ammuskelussa.

Talebanin päätiedottaja Zabihullah Mujahid sen sijaan on kiistänyt väitteet ja vakuuttaa Mansourin olevan kunnossa. Mansour itse ei ole sanonut mitään, ja Mujahid myöntää, ettei tätä ole tavoitettu.

”No, yritämme tavoittaa hänet omien kanaviemme kautta, jotta saamme hänen äänensä mediaan tappamaan Afganistanin nukkehallituksen levittämät huhut”, hän sanoi.

Epäselvä tilanne on lopettanut puheet Afganistanin hallituksen ja Talebanin rauhanneuvottelujen mahdollisesta jatkamisesta. Pakistanin välittämät neuvottelut katkesivat alkuunsa kesällä, kun tieto Omarin kuolemasta tuli julki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat