Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakistanilaisjuristi vaatii Koh-i-Noorin palauttamista – Timantti on nyt Kate Middletonin tulevassa kruunussa

Ulkomaat
 
Ian Hodgson / Reuters
Koh-i-Noor-timantti on osa kruunua, joka oli kuningataräidin arkun päällä huhtikuussa vuonna 2002.
Koh-i-Noor-timantti on osa kruunua, joka oli kuningataräidin arkun päällä huhtikuussa vuonna 2002. Kuva: Ian Hodgson / Reuters

Pakistanilaisjuristi on nostanut Lahoressa oikeusjutun legendaarisen Koh-i-Noor-timantin palauttamiseksi Britanniasta Pakistaniin, uutistoimisto Reuters kertoo.

Koh-i-Noor kuuluu Britannian kruununjalokiviin ja on esillä Lontoon Towerissa. Nykyisin se on osa kruunua, jota prinssi Williamin vaimo Kate Middleton alkaa kantaa virallisissa tilaisuuksissa, mikäli hänestä tulee kuningatar, Reuters kertoo.

Aiemmin sitä on pitänyt muun muassa edesmennyt kuningataräiti.

Oikeusjutun nostanut Jawaid Iqbal Jafree sanoo jalokiven kuuluvan Punjabin maakunnalle ja Pakistanille, ja brittien vieneen sen ”pakolla ja väkivallalla uhkaamalla” siirtomaa-aikana. Hän on nimennyt vastaajaksi kuningatar Elisabet II:n.

Oikeusjuttu liittyy osaltaan Intian ja Pakistanin kireisiin väleihin.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan timantti ei ole koskaan ollut yleinen puheenaihe Pakistanissa. Tosin Jafree on Reutersin mukaan kirjoittanut asiasta puolen vuosisadan aikana 786 kirjettä kuningattarelle.

Intia sen sijaan on säännöllisesti vaatinut timantin palauttamista ja pitää sitä keskeisenä osana omaa historiaansa ja kulttuuriaan. BBC:n mukaan pakistanilaisvaatimus tuli vain viikkoja sen jälkeen, kun intialaisryhmä ohjeisti lakimiehiään aloittamaan Lontoossa oikeustoimet timantin palauttamiseksi.

Jafreen mukaan timantti on keskeinen osa Punjabin historiaa ja kuuluu siksi Pakistanille.

Britannian silloinen brittiläinen kenraalikuvernööri järjesti timantin lähetettäväksi kuningatar Viktorialle vuonna 1850.

Britannian siirtomaakauden päätyttyä 1947 Intia ja Pakistan itsenäistyivät, ja Punjabin maakunta jaettiin maiden kesken.

Asiantuntijat eivät usko timantin palautukseen. Britannian pääministeri David Cameron sanoi vuonna 2010 Intian televisiolle, että timantti pysyy Lontoossa.

”Näiden kysymysten kanssa on niin, että jos sanoo yhteen kyllä, kohta huomaa British Museumin olevan tyhjä”, Cameron sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat