Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin hallituksen esitys mahdollisuudesta sulkea Juutinrauman silta saa kovaa arvostelua

Oikeus sillan sulkemiseen on osa lakiesitystä, jolla Ruotsi kiristää pakolaispolitiikkaansa. Hallituksen mukaan mahdollisuutta tuskin käytettäisiin. Arvostelijat sanovat jo pelkän ehdotuksen ruokkivan epävarmuutta ja nakertavan talouskasvun edellytyksiä.

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Juutinrauman silta Ruotsin puolelta kuvattuna.
Juutinrauman silta Ruotsin puolelta kuvattuna. Kuva: Magnus Laupa

Tukholma.

Ruotsin hallitus kaavailee, että Juutinrauman silta Ruotsin ja Tanskan välillä voitaisiin sulkea väliaikaisesti pakolaistilanteen niin vaatiessa. Esitys sisältyy lausunnoille lähetettyyn lakiehdotukseen pakolaispolitiikan kiristyksistä.

Joulukuun 21. päivästä alkaen olisi mahdollista myös muun muassa vaatia henkilöllisyystodistuksia junissa ja busseissa, jotka saapuvat Ruotsiin. Tämän arvellaan vähentävän tulijoiden määrää dramaattisesti.

Ajatus sillan sulkemisesta herättää nyt laajaa arvostelua. Sillan yli kulkee päivittäin vajaat 20 000 autoa päivässä. Moni malmölainen käy töissä Kööpenhaminassa.

Hallituksen mukaan on hyvin epätodennäköistä, että lain antamaa mahdollisuutta tarvitsee käyttää.

”Mitä tulee sillan sulkemiseen, on se tietenkin ennenkuulumattoman dramaattinen toimia . Tällä hetkellä tilanne ei ole niin akuutti. Tarkoituksemme ja toiveemme on, että meidän ei tarvitse käyttää tätä lain suomaa mahdollisuutta”, sanoi infrastruktuurista vastaava ministeri Anna Johansson uutistoimisto TT:lle.

Laki olisi voimassa kolme vuotta.

Hallitus vaarantaa esityksellään Juutinrauman sillasta kasvun ja työllisyyden, katsoo esimerkiksi maltillisen kokoomuksen valtiopäiväedustaja Anette Åkesson.

”Työpaikat ja kasvu ovat uhattuina Skånessä, kun nyt yhtäkkiä voi odottaa, että Juutinrauman silta suljetaan. Se tarkoittaa, että yritykset vähentävät investointejaan. Ruotsiin myös muuttaa vähemmän ihmisiä, koska ei voida olla varmoja koko Juutinrauman alueen dynaamisesta kasvusta”, hän kirjoittaa elinkeinoministeri Mikael Dambergille suunnatussa kysymyksessään valtiopäivillä.

Hallituspuolue ympäristöpuolue on kipuillut kiristyvän pakolaispolitiikan kanssa, mutta hyväksynyt muutokset hallituksessa. Puolueen kansanedustaja Rasmus Ling arvostelee sekä siltaa koskevaa päätöstä että kiristyksiä yleisemmin.

”On hyvin vaarallista jyrätä läpi tällaisia lakiehdotuksia miettimättä ollenkaan seurauksia laajemmin. Ei ole hallituskelpoista hoitaa asiaa näin”, hän sanoo Dagens Nyheterin haastattelussa.

Bussiyhtiö Swedbus ajaa kolmisenkymmentä lähtöä viikoittain sillan yli. Mikäli silta suljettaisiin, eivät bussit voisi ajaa lainkaan. Yhtiön viestinnästä vastaava Christel Grip arvostelee myös esitystä henkilöllisyystodistusten tarkastamisesta. Yhtiössä pelätään, että vaikutukset tuntuvat kuskien työssä.

”Kuskien keskuudessa on suuri huoli asiasta”, Grip sanoo HS:lle.

”Meidän mielestämme ei ole sopivaa, jos tarkastukset tulevat yksittäisten bussikuskien vastuulle. Työtilanne ei silloin ole kestävä. He ovat hyvin yksin työpaikoillaan. Tilannetta voi verrata lentokenttään. Ei yksittäisten lentoemäntien tarvitse pakottaa pakolaisia ulos, vaan sitä varten on tarvittavaa infrastruktuuria.”

Arvostelua kuuluu myös Tanskan puolelta. Jo tällä hetkellä voimassa olevat Ruotsin rajatarkastukset vaikeuttavat matkustamista. Uudet kiristykset olisivat aina vain pahempi asia, arvioi Michael Randropp, työmatkailijoita edustavan Pendlerklubben Kystbanen edustaja.

”Nykyiset rajatarkastukset aiheuttavat suuria ongelmia isolle joukolle työmatkalaisia. Mutta kun nämä kiristykset tulevat voimaan, on tilanne katastrofaalinen. Se tarkoittaa loppua ajatukselle Suur-Kööpenhaminasta, hän sanoo DR:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat