Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-maat antavat viranomaisille pääsyn lentomatkustajatietoihin

Ulkomaat
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Lentomatkustajatietojen keräämisellä ja seulomisella yritetään helpottaa rikosten torjuntaa ja tutkimista. Kuva Helsinki-Vantaan lentokentältä.
Lentomatkustajatietojen keräämisellä ja seulomisella yritetään helpottaa rikosten torjuntaa ja tutkimista. Kuva Helsinki-Vantaan lentokentältä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Bryssel

EU-maat ovat viimeinkin päässeet sopuun lentomatkustajatietojen keräämisestä ja luovuttamisesta viranomaisten käyttöön.

EU-maiden sisäministerit sopivat perjantaina Brysselissä, että lentomatkustajista kerättyjä tietoja ryhdytään säilyttämään viisi vuotta. Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana tiedot ovat poliisin käytössä kokonaisuudessaan. Se tarkoittaa, että poliisi voi verrata lentomatkustajatietoja rikollisista pidettyihin rekistereihin ja esimerkiksi kansainvälisiin etsintäkuulutuksiin. Poliisi voi myös käyttää niitä hyväksi, kun matkustajavirrasta yritetään noukkia ja profiloida esimerkiksi Syyriasta palaavia islamistitaistelijoita.

Kuuden kuukauden jälkeen tiedot peitetään, mutta ne ovat edelleen poliisin käytössä 4,5 vuotta rikosjuttujen tutkintaan.

Tiedot kerätään henkilörekisteriin sekä EU:n ulkopuolelle ulottuvilla lennoilla että unionin sisäisillä lennoilla.

Sopua niin kutsutusta PNR-direktiivistä on väännetty vuosikausia. Hanke on ollut jumissa EU-parlamentissa, koska osa mepeistä on huolissaan tietoturvallisuudesta ja lentomatkustajien yksityisyyden suojasta.

EU-maiden tänään perjantaina hyväksymä malli on hierottu yhdessä parlamentin kanssa, joten sen pitäisi mennä läpi parlamentin äänestyksessä. Parlamentin pitäisi äänestää esityksestä vuoden loppuun mennessä.

Matkustajatietojen keräämisellä ja seulomisella yritetään helpottaa rikosten torjuntaa ja tutkimista. Terrorismiuhan kanssa painivat jäsenmaat ja EU-instituutiot ovat painostaneet europarlamenttia ankarasti koko vuoden, jotta esitys saataisiin eteenpäin.

Kunhan esitys on saanut lopullisen hyväksynnän, jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa rakentaa omat rekisterijärjestelmänsä ja ottaa ne käyttöön.

Jotkut maat luovuttavat jo nyt lentomatkustajatietoja viranomaisten käyttöön. Ongelma on ollut se, että eri mailla on ollut erilaisia käytäntöjä matkustajarekistereiden keräämisessä ja luovuttamisessa eri viranomaisille.

Suomessa poliisi sai tammikuussa pääsyn lentoliikenteen matkustajarekistereihin, kun aikaisemmin siihen oli oikeus vain Tullilla ja Rajavartiolaitoksella. Poliisi saa tätä nykyä verrata lentomatkustajatietoja omiin rekistereihinsä, mutta ei voi itse säilyttää rekisteriä lentomatkustajista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat