Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielikuva muslimeista on ollut sama jo lähes tuhat vuotta – islamista piti tehdä vihollinen, jota vastaan sai hyökätä

Jo yli 900 vuotta sitten muslimeista levitetyt huhut ja väärät käsitykset ovat yhä voimissaan.

Ulkomaat
 
Wikimedia Commons
Bagdadissa sijainneessa Viisauden talossa opiskeltiin muun muassa kirurgisia toimenpiteitä.
Bagdadissa sijainneessa Viisauden talossa opiskeltiin muun muassa kirurgisia toimenpiteitä. Kuva: Wikimedia Commons

Pariisin terrori-iskujen jälkeen tuhansissa kommenteissa on jälleen todettu iskujen todistavan, kuinka islam on pohjimmiltaan sodan uskonto.

Jos tuntuu, että keskustelu ei oikein etene, tunne on aivan oikea. ”Keskustelu” on nimittäin jatkunut samanlaisena kohta tuhannen vuoden ajan. Huhut, jotka on laitettu liikkeelle yli 900 vuotta sitten, liikkuvat yhä.

Näin sanoo yhdysvaltalainen tietokirjailija ja tutkija Jonathan Lyons. Hän on entinen toimittaja, joka työskenteli yli 20 vuoden ajan uutistoimisto Reutersin kirjeenvaihtajana myös islamilaisissa maissa, kuten Iranissa, Turkissa ja Indonesiassa.

Lyonsin kirja Viisauden talo (2009) on nyt julkaistu suomeksi, ja Lyons oli tällä viikolla Helsingissä luennoimassa kirjansa aiheista.

Viisauden talo oli Bagdadissa yli 400 vuoden ajan sijainnut kirjasto ja aikansa huipputieteen keskus.

Bagdad oli muslimien Abbasidien kalifaatin pääkaupunki 800-luvulta 1200-luvulle. Se oli elämää kuhiseva ja moniarvoinen metropoli, jossa arabit, persialaiset, muslimit, kristityt ja juutalaiset elivät rinnakkain – siis aivan toisin kuin terroristijärjestö Isis antaa kalifaattifantasioissaan nyt ymmärtää.

Ennen kaikkea Bagdad oli islamilaisen tieteen keskus.

”Uskonto kannatti tieteellistä tietoa. Islam rohkaisi filosofiaan ja tieteeseen”, Lyons sanoo.

Lyons aloittaa kirjansa 1090-luvun lopulta, kun kristityt vyöryivät ”vapauttamaan” Jerusalemia. Ristiretkiä ei olisi voitu aloittaa, ellei muslimeista saatu vihollista.

Vain runsaat 60 vuotta aiemmin paavi Gregorianus VI kirjoitti Pohjois-Afrikan muslimijohtajille kirjeen. Aihe oli sinänsä yhdentekevä, mutta kirjeen tyyli kertoo paljon, Lyons kertoo.

”Ensiksi paavi oli hyvin kunnioittava. Toiseksi hän myönsi, että kristityt ja muslimit palvoivat samaa Jumalaa, vaikka heidän palvontamenonsa olivat hieman erilaisia. Tällaista kirjettä ei olisi voitu kirjoittaa enää 60 tai 70 vuotta myöhemmin.”

Pian Gregorianuksen jälkeen alkoi viholliskuvan rakentaminen. Niinhän aina tehdään, kun valmistellaan sotaa.

”Muslimeja alettiin demonisoida, vaikka heitä ei ollut edes tavattu. Otettiin vähän myyttejä ja tarinoita ja liioiteltiin niitä. Näin luotiin idea pahasta muslimista”, Lyons sanoo.

”Ja sitten lähdettiin taistelemaan.”

Ensimmäisissä ristiretkikronikoissa kuva oli vielä melko neutraali. Muslimeista kerrottiin niin kuin muistakin vastustajista: He olivat hyviä sotilaita, vaikka hävisivät.

”Seuraava kronikoitsija lisäsi muslimien kuvaan vähän pahuutta, ja seuraava vielä vähän lisää”, Lyons sanoo.

Kronikoitsijoiden kuva muuttui hiljalleen.

”Ketjua voi seurata, kunnes muslimit olivat muuttuneet kristittyjen peilikuvaksi: Muslimit ovat seksuaalisesti perverssejä, kun kristityt ovat seksuaalisesti siveitä; profeetta Muhammed on huijari; Islam on vihan ja sodan uskonto, kristinusko on rakkauden ja rauhan uskonto.”

Kuulostaako tutulta?

Paavien propaganda onnistui, vaikka se oli räikeästi virheellistä. Arabit olivat 1400-luvulle asti kristittyä Eurooppaa kirjaimellisesti vuosisatoja edellä. Arabit kukoistivat tähtitieteessä, kemiassa, insinööritaidossa ja filosofiassa.

Kristittyjen Euroopassa keskiaika oli pimeä kuin suomalainen marraskuu. Ihmiset eivät osanneet enää käyttää edes kelloa. Antiikin perintö oli kadonnut, koska kreikan kielen taito oli unohtunut.

Siis eurooppalaisilta, ei arabeilta.

Kirjansa tärkeimmäksi hahmoksi Lyons nostaa yleisnero Averroesin, jonka oikea nimi oli Ibn Rušd. Islamilaisessa Espanjassa vuonna 1126 syntynyt ja Marrakešissa vuonna 1198 kuollut Averroes oli aikansa suurjulkkis.

Suomalaisessakin peruskoulussa opetetaan, että renessanssiajalla eurooppalaiset löysivät antiikin filosofian, erityisesti Aristoteleen, uudestaan. Todellisuudessa Averroes oli toimittanut Aristoteleen eurooppalaisille kauniissa paketissa jo parisataa vuotta aiemmin. Se myönnettiin auliisti.

Keskiajan suurimpiin kristillisiin ajattelijoihin kuulunut Tuomas Akvinolainen (1225–1274) arvosti Averroesta suuresti, ja Averroes on myös Danten Jumalaisessa näytelmässä (1426).

”Eikä hän ole Dantella Helvetin seitsemännellä piirillä, vaan Aristoteleen ja muiden filosofien seurassa”, Lyons sanoo.

Averroes kurkkii filosofiporukassa myös taidemaalari Rafaellon mestariteoksessa Ateenan koulu (1509–10).

Nykyään Averroes on unohdettu.

”En tiedä, miksi. Unohtaminen oli tarkoituksellista siinä mielessä, että islamilaisen perinnön osuutta haluttiin vähätellä”, Lyons sanoo.

Lyons ei tietenkään kiistä sitä, että muslimitkin ovat olleet väkivaltaisia, mutta hän ei tutki sota- vaan aatehistoriaa. Hän ei osaa selittää, miksi muslimikuva on muuttunut niin vähän tuhannen vuoden aikana.

”Poliitikot ja bloggarit puhuvat melkein samoin sanoin kuin tuhat vuotta sitten. Kuva ei ole paljon muuttunut. On suuri arvoitus, miksi ei”, Lyons sanoo.

Pahan muslimin idea on ollut käyttökelpoinen kautta vuosisatojen. Myöhemmin siirtomaita hallitsemaan pyrkineet kolonialistit loivat orientista mystisen ja irrationaalisen. Samaan aikaan orientalistit olivat innokkaita puhumaan naisten oikeuksista, mutta vain niin kauan kuin puhuttiin musliminaisista.

”Eräs Kairon varakuninkaista oli aktiivisesti ’vapauttamassa' naisia hunnuista Egyptissä. Samaan aikaan hän oli puheenjohtajana järjestössä, joka vastusti naisten äänioikeutta Englannissa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat