Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-maat haluaisivat jatkaa rajatarkastuksia Schengen-alueen sisärajoilla

Sääntöjen mukaan tarkastuksia voi jatkaa korkeintaan puoli vuotta, eli niiden pitäisi päättyä vuoden 2016 maaliskuussa.

Ulkomaat
 
Laszlo Balogh / Reuters
EU:n sisäministerit ovat pyytäneet komissiolta esitystä, joka mahdollistaisi rajatarkastusten jatkumisen muun muassa Saksan ja Itävallan rajoilla.
EU:n sisäministerit ovat pyytäneet komissiolta esitystä, joka mahdollistaisi rajatarkastusten jatkumisen muun muassa Saksan ja Itävallan rajoilla. Kuva: Laszlo Balogh / Reuters
Fakta

Pakolaiskriisitoi rajatarkastukset Eurooppaan

 Vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen kuuluu 26 maata, joiden sisärajoilla ei normaalisti tarkasteta passeja.

 Joukko Schengen-maita, kuten Saksa, Itävalta, Slovakia ja Ruotsi ovat käynnistäneet rajatarkastukset pakolaiskriisin paineessa.

 Rajatarkastukset voi poikkeustilanteessa ottaa käyttöön kuudeksi kuukaudeksi.

Bryssel

EU-maat haluavat mahdollisuuden jatkaa rajatarkastuksia Schengen-alueen sisärajoilla pidempään kuin nykysäännöt sallivat. EU:n sisäministerit pyysivät perjantaina komissiolta esitystä, joka mahdollistaisi poikkeuksellisten rajatarkastusten jatkumisen muun muassa Saksan ja Itävallan rajoilla.

Normaalisti Schengenin sisärajoilla ei tarkasteta passeja. Saksa, Itävalta ja muutamat muut maat aloittivat syyskuussa rajatarkastukset, koska Kreikan kautta Eurooppaan matkaavien turvapaikanhakijoiden virta kävi hallitsemattomaksi. Sääntöjen mukaan tarkastuksia voi jatkaa korkeintaan puoli vuotta, eli niiden pitäisi päättyä vuoden 2016 maaliskuussa.

”Minusta ajatukseen rajatarkastusten pidentämismahdollisuudesta pitää suhtautua positiivisesti. Tämä tilanne on poikkeuksellinen, eikä se tule päättymään hetkeen”, sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi Brysselissä, jossa ministerit keskustelivat Schengenin tilasta.

Komission tehtäväksi jää nyt harkita, millä rajoilla ja miten pitkään tarkastuksia voitaisiin jatkaa.

Rajatarkastuksille halutaan jatkoa, koska jäsenmaat eivät luota Kreikan kautta tulevan pakolaisvirran tyrehtymiseen. EU-maat ovat uhkailleet Kreikkaa jopa Schengen-alueesta sulkemisella, jos se ei laita rajavalvontaansa kuntoon ja ala rekisteröidä kaikkia tulijoita.

Orpon mukaan muiden jäsenmaiden tuntema pettymys Kreikkaa kohtaan oli kokoussalissa suuri.

”Pettymys ja turhautuneisuus alkavat näkyä.”

Kreikka yritti lievittää siihen kohdistuvaa painetta pyytämällä kokouksen alla torstai-iltana viimeinkin apua EU:n rajavalvontavirastolta Frontexilta saartensa valvontaan ja turvapaikanhakijoiden rekisteröintiin Makedonian-vastaisella rajalla. Se pyysi apua myös EU:n kriisinhallintamekanismilta, jonka välityksellä muut jäsenmaat voivat toimittaa Kreikkaan materiaalista apua, kuten telttoja ja makuupusseja.

EU-maat ottivat perjantaina merkittävän askeleen myös terrorismin ja rikollisuuden torjunnassa. Sisäministerikokous hyväksyi vuosikausia väännetyn esityksen, joka antaa viranomaisille pääsyn lentomatkustajatietoihin ja siten helpottaa rikosten torjuntaa ja tutkimista.

Jäsenmaat ja EU-parlamentti ovat kinanneet esityksestä vuosikausia, sillä osa eurokansanedustajista on huolissaan matkustajien tietoturvasta.

Nyt sovittu kompromissiesitys velvoittaa lentoyhtiöt luovuttamaan matkustajatiedot EU:n alueelta lähtevistä ja sinne saapuvista lennoista jäsenmaan viranomaisille. Nämä puolestaan luovat tiedoille uuden rekisterin, jossa niitä säilytetään viisi vuotta. Ministerit sopivat, että tiedot luovutetaan myös EU:n sisäisistä lennoista.

Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana poliisi voi verrata lentomatkustajatietoja rikollisista pidettyihin rekistereihin. Poliisi voi myös käyttää niitä hyväksi, kun matkustajavirrasta yritetään noukkia esimerkiksi Syyriasta palaavia islamistitaistelijoita.

Kuuden kuukauden jälkeen tiedot peitetään, mutta ne ovat edelleen poliisin käytössä 4,5 vuotta rikosjuttujen tutkintaan.

Esitys menee vielä EU-parlamentin äänestettäväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat