Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Pitää tulla känniin, jotta olisi hauskaa” – brittinuoret juovat kuin suomalaiset

Brittejä ja suomalaisia on yhdistänyt humalahakuinen juominen. Brittinuoriso on kuitenkin jakautunut kahtia: osa juo paljon ja osa ei yhtään.

Ulkomaat
 
Mark Earthy
Opiskelijat Oliver Dove (vas.), Miles Bennett ja Caius Jefferies (oik.) sanovat, että kohtuujuominen kuuluu kuvaan, mutta sikahumalaan he eivät halua tulla.
Opiskelijat Oliver Dove (vas.), Miles Bennett ja Caius Jefferies (oik.) sanovat, että kohtuujuominen kuuluu kuvaan, mutta sikahumalaan he eivät halua tulla. Kuva: Mark Earthy
Fakta

Ikä ja maantiede vaikuttavat juomiseen

 Lontoo on Britannian kuivin kaupunki. Noin kolmannes sen asukkaista ei juo lainkaan.

 Koko Britanniassa alkoholista kieltäytyy 21 prosenttia. Yleisintä juominen on Skotlannissa ja Pohjois-Englannissa.

 Suomessa alkoholia myydään henkeä kohti eniten Lapissa ja vähiten Ahvenanmaalla.

 Humalahakuisesti briteistä juo noin 15 prosenttia. Etenkin nuorten humalajuominen on vähentynyt, kuten myös Suomessa.

 Nuorista brittiaikuista eli 16–24-vuotiaista alkoholista kieltäytyy yli neljännes.

 Suomessa nuorten terveystapatutkimuksen mukaan 12–16-vuotiaat ovat raittiimpia kuin ennen. 18-vuotiaista alkoholia käyttää jo lähes 90 prosenttia.

Nottingham

Vettä vihmoo, eikä lämpöasteita ole monta, mutta nuoriso hilluu kadulla lähes alasti.

Monella on yllä minimittainen tooga. Jotkut keikaroivat pikkuruisissa sortseissa. Lähes kaikilla on paljaat sääret ja käsivarret, eikä kenelläkään ole päällystakkia.

Leppäkertun- ja enkelinsiipiä näkyy useita pareja. Joitakin tyttöjä koristavat vyötärölle solmitut jouluvalot. Eikö teitä palele? Onhan sentään joulukuu.

”Älä meistä huolehdi! Juominen pitää lämpimänä”, taloustieteitä opiskeleva Guy Stevens huikkaa.

On keskiviikko eli Nottinghamin yliopistokaupungin ”pikkulauantai”. Keskiviikko tarkoittaa parikymppisille opiskelijoille pitkälle yöhön jatkuvaa juhlintaa.

Karnevaalitunnelmaa korostaa naamiaisasu.

”Me kriketinpelaajat olemme pukeutuneet tänään Vallu-satuhahmoiksi. Joka keskiviikko on eri pukuteema”, insinööriksi lukeva Harry Mark kertoo.

Stevens ja Mark ovat jakaneet pohjiksi pullon viskiä. Opiskelijakerholla he joivat käärmeenpuremia.

Mikä on käärmeenpurema?

”Puoli tuoppia omenasiideriä ja puoli tuoppia olutta maustettuna mustaherukkaliköörillä.”

Kuulostaa kamalalta.

”Se on. Mutta idea on juuri se, että sekoittaa juomia, joita ei pitäisi sekoittaa.”

Nottinghamista löytyy kaksi yliopistoa ja iso joukko muita kouluja. Opiskelijoita on yhteensä yli 60 000. Baareja, ravintoloita ja alkoholia myyviä pikkukauppoja Nottinghamissa on suhteessa enemmän kuin useimmissa muissa Englannin kaupungeissa.

Kaikki tämä näkyy katukuvassa keskiviikkoisin ja viikonloppuisin. Tunnelma on viinanhuuruinen. Aina välillä asfalttiin räsähtää lasipullo.

”Britanniassa pitää tulla känniin, jotta olisi hauskaa. Manner-Euroopassa saattaa tulla känniin, jos on hauskaa”, Stevens tiivistää kulttuurien erot.

Seuraan liittyy pari nuorta naista pikkuruisissa gladiaattoriasuissaan. Toinen ottaa huikan Evian-muovipullosta.

Hauska nähdä, että myös välivesi maistuu.

”Ei tämä mitään vettä ole”, Grace Birkby sanoo ja nauraa päälle.

Britit ovat kuuluisia humalahakuisesta juomisestaan. Kuvat brittinuorison änkyrätilasta etelän lomakohteissa ovat levinneet laajalle.

Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus.

Britannian tilastokeskuksen lukujen mukaan nuorten aikuisten eli 16–24-vuotiaiden humalajuominen on vähentynyt selvästi kymmenessä vuodessa. Suomessa on huomattu sama kehityssuunta: nuoret juovat entistä vähemmän.

Vuonna 2013 peräti 27 prosenttia Britannian 16–24-vuotiaista ei juonut lainkaan alkoholia. Yhtä suuri osuus absolutisteja on vain vanhimmassa ikäluokassa eli yli 65-vuotiaissa.

Toisaalta ne nuoret aikuiset, jotka juovat, juovat humalahakuisesti. Känni on viikoittainen tuttava neljällä kymmenestä.

”Ei keskiviikkoisin tarvitse juoda. Itse juhlin usein aamukolmeen vesiselvänä”, Nottinghamissa liikunta- ja liiketaloustieteitä toista vuotta opiskeleva Hamzah sanoo. Hän ei halunnut kertoa sukunimeään.

Hamzahin mukaan yliopistojen harrastekerhoissa on keskiviikkoisin vastuuhenkilö, joka vahtii, että ilta sujuu turvallisesti loppuun asti. Hän on itsekin ollut mukana kertomassa ensivuosikurssilaisille, että ilo ilman viinaa ei suinkaan ole teeskentelyä.

Ensimmäisen vuosikurssin kasvatustieteiden opiskelija Alex McCafferty myöntää tämän, mutta kertoo silti nauttivansa mielellään drinkin tai useita.

Mikä on illan suosikkijuoma?

”Jägerbomb-tuoppi.”

Mikä se on?

”Viisi Jägermeister-shottia sekoitettuna puoleen tuoppiin Red Bull -energiajuomaa.”

Kuulostaa kamalalta.

”Ei se hyvääkään ole.”

Britannian terveydenhuoltojärjestelmälle alkoholin väärinkäyttö maksaa pelkästään Englannissa 3,5 miljardia eli lähes viisi miljardia euroa vuodessa. Sairaalakäynneistä alkoholiin liittyy miljoona vuodessa.

Britannian edellinen hallitus yritti kitkeä juomista rajoittamalla alkoholin erikoistarjouksia kaupoissa ja ravintoloissa. Nottinghamissa drinkkien halpa hinta on kuitenkin sisäänheittovaltti.

Kolme drinkkiä viidellä punnalla, mainostaa yksi baari. Toisesta saa Jägerbomb-drinkin punnalla.

”Äh, emme me liikaa juo. Tämä on vain hauskanpitoa”, liiketaloustieteitä lukeva Oliver Dove sanoo.

Opiskelutoveri Caius Jefferies osoittaa häntä kumisella ampuma-aseella. Jos tulee vahinkoja, ei haittaa.

Mark Earthy
Liiketaloutta opiskeleva Bradley Finey (vas.) ja kiinteistöalan opiskelija Vishal Parmar ovat menossa baariin. ”Minä olen hyvä pappi, ja tässä vieressä on lumpahtava nunnavaimoni”, Parmar kertoi.
Liiketaloutta opiskeleva Bradley Finey (vas.) ja kiinteistöalan opiskelija Vishal Parmar ovat menossa baariin. ”Minä olen hyvä pappi, ja tässä vieressä on lumpahtava nunnavaimoni”, Parmar kertoi.
Mark Earthy
Grace Birkby (vas.) ja Hannah Browning ovat sonnustautuneet gladiaattoreiksi. Guy Stevens ja Harry Mark (oik.) pukeutuivat muiden kriketinpelaajien tavoin Vallu-satuhahmoiksi.
Grace Birkby (vas.) ja Hannah Browning ovat sonnustautuneet gladiaattoreiksi. Guy Stevens ja Harry Mark (oik.) pukeutuivat muiden kriketinpelaajien tavoin Vallu-satuhahmoiksi.
Mark Earthy
Opiskelijat Hamzah (vas.) ja Alex McCafferty tapaavat opiskelijakerholla tuttuja, ennen kuin ilta jatkuu baariin ja yökerhoon.
Opiskelijat Hamzah (vas.) ja Alex McCafferty tapaavat opiskelijakerholla tuttuja, ennen kuin ilta jatkuu baariin ja yökerhoon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat