Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin ikuisuustunneli valmistuu viimein, 23 vuoden, 10,8 miljardin kruunun ja halvautuneiden lehmien jälkeen

Ulkomaat
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Mikään ei ole suomalaisen mielestä niin virkistävää kuin se, että ruotsalainen epäonnistuu – ja kunnolla.

Esimerkkejä on lukuisia.

Riemu oli lähes rajaton muun muassa, kun Ruotsi etsi viime syksynä ”vierasta vedenalaista toimintaa” Tukholman saaristossa. Esiin kaivettiin nopeasti tarinat Ruotsin 1980-luvun sukellusvenejahdeista ja arveluista, että vesillä taisi tuolloin olla minkkejä, ei sukellusvenettä.

Huvin huippu oli turvallisuuspalvelun jahtaama mustapukuinen mies luodolla. Hän osoittautui eläkeläiseksi nimeltä Ove, joka vain tapasi kalastella paikalla.

Ruotsalaisille oli tilaisuus nauraa taas tänä syksynä, kun turvallisuuspoliisi jahtasi marraskuussa terroristiteon suunnittelusta epäiltyä nuorta miestä. Nuori mies näet oleskeli kotoaan Bolidenissä, kuten kävi pian ilmi. Nimi oli ovessa ja päivitykset olinpaikasta Facebookissa.

Eikä häntä lopulta kiinnioton jälkeen edes epäilty terrorismiaikeista. Vitsiksihän se meni Suomessa.

”Ilmeisesti Ruotsin poliisi käyttää tässä Palmen murhasta tuttua niin sanottua pois sulkevaa menetelmää, että tää jätkä se ei ainakaan ollut. Enää siis 9,5 miljoonaa ruotsalaisepäiltyä jäljellä”, irvaili esimerkiksi juontaja Jukka Lindström Ylen Noin viikon uutiset -ohjelmassa.

Koska me toimittajat olemme lukijanpalvelualalla, kerrottakoon viikonlopun ratoksi vielä yksi ajankohtainen tarina ruotsalaisesta epäonnistumisesta.

Tarina liittyy tunneliin.

Kyseisen tunnelin piti valmistua vuonna 1997. Sen sijaan se vihitään käyttöön ensi viikon tiistaina.

Kyseessä on Hallandsåsin tunneli, joka kulkee Båstadin ja Förslövin välillä Ruotsin lounaisrannikolla. 8,7 kilometrin mittaisena se on valmistuttuaan pisin raidetunneli Ruotsissa. Se lienee myös yksi Ruotsin historian pahiten pieleen menneistä rakennushankkeista.

Tunnelin rakentaminen aloitettiin vuonna 1992, ja matkassa oli sittemmin lukuisia mutkia. Yksi suurimmista liittyy 900 tonnia painavaan jättiporaan, joka ostettiin tunnelin poraamiseksi.

Hallborriksi ristittyä vekotinta kutsuttiin tuolloin maailman suurimpiin kuuluvaksi poraksi. Se maksoi Ruotsin radion mukaan 130 miljoonaa kruunua, ja sen piti porata tunnelia sata metriä viikossa.

18 metrin jälkeen Hallborr jumahti kiinni. Kului kuusi päivää, että se saatiin ulos tunnelista, tiesi Sydsvenskan kertoa.

Ei tullut tunnelia sillä keinolla.

Sittemmin työ eteni muilla tekniikoilla. Rakennusaikana vesivuodon tukkimiseen käytettiin ranskalaista Rhoca-Gil-nimistä täyteainetta. Se sisältää akryyliamidia, joka voi vahingoittaa hermostoa sekä aiheuttaa syöpää ja sikiövaurioita.

Kalat lähistöllä kuolivat. Laiduntavat lehmät saivat halvausoireita. Myös tunnelityöntekijöillä oli terveysongelmia. Rakennustyöt pysäytettiin vuosiksi. Tuli oikeusprosesseja ja vahingonkorvauksia.

Nyt, 23 vuoden urakan päätteeksi, tunneli on siis valmis, ja se aiotaan avata. Paikalle on tulossa ministeri, tunnettu poptähti ja soittokunta. Hankkeen piti maksaa 900 miljoonaa kruunua. Sen sijaan se maksaa yli kymmenenkertaisesti, 10,8 miljardia kruunua.

Se ei paljon naurata Ruotsissa. Suomessa saatetaan silti nähdä asia myönteisemmässä valossa. Ruotsalainen erhe nostaa aina sopivasti suomalaista itsetuntoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat