Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan valtio julkaisi ohjegrafiikan: Näin toimit terroristien hyökätessä

Ulkomaat
 
Ranskan valtio
Kuva: Ranskan valtio

Ranskan valtio on julkaissut ohjegrafiikan, jossa neuvotaan kansalaisia toimimaan oikein terrori-iskun sattuessa kohdalle.

Lentokoneen turvaohjeistusta muistuttavaa julistetta aletaan levittää laajasti kaikkialla Ranskassa tästä viikonlopusta lähtien. Sanomalehti Le Figaron mukaan ohjeita kiinnitetään muun muassa stadionien, virastojen, museoiden ja suurten kauppakeskusten seiniin.

Alkuperäinen grafiikka on nähtävissä kokonaisuudessaan artikkelin lopussa. Ohjeet jakautuvat kolmeen osaan.

Osa ohjeista on itsestäänselviä. Esimerkiksi kännykän käyttöä tai viranomaisten kohtaamista koskevat ohjeet puolestaan ovat sellaisia, ettei niitä jokainen välttämättä tule ajatelleeksi.

Juliste on otsikoitu ”Reagointi terroristihyökkäyksen sattuessa”. Alaotsikko lupaa paljon: ”Nämä toimet voivat pelastaa teidät ennen poliisin saapumista.” Ohjeet on selvästi suunniteltu Pariisin-iskujen kaltaista tilannetta varten.

Tässä ovat grafiikan tekstien suomennokset kohta kohdalta. Ohje teitittelee lukijaa.

1. Paetkaa, jos se on mahdollista. Paikantakaa vaara liikkuaksenne siitä pois päin. Jos mahdollista, auttakaa muita pakenemaan (kuvassa mies nostaa naista suojaan). Älkää paljastako itseänne (kuvassa mies liikkuu kumarassa muurin suojissa). Varoittakaa muita ympärillänne ja vakuuttakaa heille, että vaara-alueelle ei voi mennä.

2. Jos pakeneminen ei ole mahdollista, piiloutukaa. Lukittautukaa suojaan ja kootkaa oven eteen esteitä (kuvassa mies raahaa sohvaa oven eteen). Sammuttakaa valot ja sulkekaa äänet kaikista laitteista. Hankkiutukaa pois avoimista tiloista ja käykää makaamaan lattialle (kuvassa mies makaa ikkunan alla, näkymättömissä). Jos tämä ei ole mahdollista, suojautukaa kestävän rakenteen, kuten seinän tai tolpan, taakse (kuvassa nainen nojaa paksuun teräspalkkiin). Kaikissa näissä tapauksissa pankaa puhelimenne soittoääni ja värinä pois päältä.

3. Hälyttäkää apua ja totelkaa viranomaisia. Heti kun olette turvassa, soittakaa hätänumeroon 112. Älkää rynnätkö poliiseja kohti älkääkä tehkö mitään äkkinäisiä liikkeitä. Pitäkää kädet ylhäällä ja avoimina.

Ranskan valtio

Julisteen lopussa annetaan vielä pienellä präntillä lisäohjeita. Niissä muun muassa käsketään olemaan julkaisematta mitään tietoja viranomaisten operaatioista. Tähän lienee syynä se, että esimerkiksi sosiaaliseen mediaan päätyvät tiedot meneillään olevista poliisin ja erikoisjoukkojen toimista voivat auttaa terroristeja. Esimerkiksi panttivankitilanteessa seuraukset voivat olla vakavat, jos terroristit saavat piirittäjien liikkeistä tietoa median kautta.

Lisäksi huhujen ja vahvistamattomien tietojen levittämistä kehotetaan välttämään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat