Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalifornian joukkomurha voi provosoida Yhdysvallat laajempaan sotaan Isisiä vastaan

Ulkomaat
 
Mario Anzuoni / Reuters
Iskun uhrien muistoksi tuotiin kynttilöitä ja kukkia San Bernardinossa perjantaina.
Iskun uhrien muistoksi tuotiin kynttilöitä ja kukkia San Bernardinossa perjantaina. Kuva: Mario Anzuoni / Reuters

Washington

San Bernardinon keskiviikkoinen joukkomurha oli pahin ääri-islamilaisten terrori-isku Yhdysvalloissa syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen. Se toi Yhdysvaltoihin myös uudenlaisen toimintamallin, ”fuusioterrorismin”, jossa itsenäisesti toimivat terroristit iskevät epätodennäköiseen kohteeseen.

”Me olemme puhuneet tällaisesta paljon”, sanoi liittovaltion poliisin FBI:n päällikkö James Comey The Washington Post -lehdessä. ”Internet antaa ihmisille mahdollisuuden myrkyttää itsensä ja radikalisoitua kaikessa hiljaisuudessa, jolloin meidän keinomme puuttua ovat rajoitettuja.”

Joukkomurhan tekijät Syed Rizwan Farook ja Tashfeen Malik eivät kuuluneet terrorijärjestöön, vaan radikalisoituivat ilmeisesti sukulaistensakaan tietämättä. Yhdysvaltalaismedian tietojen mukaan Farook oli puhunut puhelimessa yhden terrorismista epäillyn kanssa Yhdysvalloissa, mutta tämä ei riittänyt herättämään viranomaisten huomiota.

Joukkomurhan jälkeen Malik ilmoittautui Facebookissa Isis-johtajan Abu Bakr al-Baghdadin kannattajaksi, mutta tietoa mistään aiemmista yhteyksistä pariskunnan ja äärijärjestö Isisin välillä ei ole löytynyt.

Lisäksi Farook ja Malik tappoivat 14 ihmistä Farookin työpaikalla kunnan terveysviraston pikkujouluissa, mikä ei ole ennalta arvattava kohde.

Iskujen ehkäisyä vaikeuttaa vielä se, että Yhdysvalloissa yksittäinen ihminen voi kerätä itselleen valtavan asevaraston.

Pariskunnan kotoa löytyi 12 putkipommia ja kaksituhatta ammusta. He ja tuttava olivat ostaneet iskussa käytetyt puoliautomaattikiväärit ja käsiaseet laillisesti.

”On moraalinen kauhistus ja kansallinen häpeä”, että ihmiset pystyvät hankkimaan laillisesti sotavarustuksen, mutta poliitikot tyytyvät rukoilemaan uhrien puolesta sen sijaan että kiristäisivät aselakeja, kirjoitti The New York Times -lehti lauantaina.

Kun teon motiivi paljastui terrorismiksi, monet republikaanien presidenttiehdokkaat puhuivat jo sotaan lähdöstä Isisiä vastaan.

”He ovat julistaneet sodan meitä vastaan, ja meidän täytyy julistaa sota heitä vastaan”, sanoi presidentiksi pyrkivä Jeb Bush.

Mielipidemittausten mukaan Pariisin ja Kalifornian iskut ovat hyödyntäneet eniten miljardööri Donald Trumpia, joka on puhunut aiemmin muslimien rekisteröinnistä, moskeijoiden valvonnasta ja vesikidutuksen palauttamisesta.

Hän on nyt republikaanien keskuudessa ylivoimaisesti suosituin puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Paine presidentti Barack Obamaa kohtaan onkin kasvanut, ja todennäköistä on, että presidentti kertoo lähipäivinä jonkinlaisista uusista toimista terrorismia vastaan.

Obama on moneen kertaan varoittanut, ettei kannata provosoitua typeryyksiin, mutta monen amerikkalaisen mielestä typerätkin teot ovat parempia kuin se, ettei tehdä mitään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat