Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapinallisten ohjukset liikaa: Venäjä lähettää edistyneimpiä panssarivaunujaan Syyrian sodan etulinjaan

Ulkomaat
 
MAXIM ZMEYEV / Reuters
Venäläiset sotilaat ajoivat T-90-tankkia voitonpäivän paraatin harjoituksissa Moskovassa huhtikuussa.
Venäläiset sotilaat ajoivat T-90-tankkia voitonpäivän paraatin harjoituksissa Moskovassa huhtikuussa. Kuva: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Venäjä toimittaa moderneja T-90-taistelupanssarivaunuja käytettäviksi Syyrian sodassa, kertoo The Telegraph -sanomalehti. Tämä on brittilehden mukaan merkki siitä, että Venäjällä on paineita siirtää taistelujen painopistettä ilmaiskuista aiempaa enemmän maasodankäyntiin.

Iranin Fars-uutistoimisto raportoi noin viikko sitten, että T-90-vaunuja olisi lähetetty Aleppon eteläpuolelle tukemaan Syyrian hallituksen joukkojen etenemistä.

Vaikka taistelupanssarivaunu T-90 on ajoneuvotyyppi, jota on aiemmin käytetty esimerkiksi Tšetšeniassa ja Ukrainassa, analyytikko Tim Ripleyn mukaan Syyriassa panssarivaunun voi ensi kertaa sanoa olevan sijoitettuna varmuudella sotatoimialueelle, kertoo The Telegraph.

Telegraphin arvion mukaan T-90-panssarivaunujen tuominen Syyriaan kertoo, että Syyrian hallituksen joukkojen ja sitä tukevien venäläisjoukkojen vanhemmat panssarivaunut eivät pärjää kapinallisryhmittymien panssarintorjunta-aseille.

Esimerkiksi Yhdysvallat on toimittanut TOW-panssarintorjuntaohjuksia laskuvarjopudotuksilla maltillisille kapinallisjoukoille. Lisäksi aseita ovat toimittaneet useat Persianlahden maat ja Turkki.

T-90-panssarivaunu on varustettu räjähtävillä panssarilevyillä, jotka saavat lähes kaikki vaunua kohti ammutut ohjukset räjähtämään palasiksi osuman hetkellä.

Venäjä on kieltänyt, että se olisi laajentamassa omien joukkojensa Syyrian-operaatiota ilmaiskuista maasodankäyntiin.

Venäjän ilmavoimat tekivät Syyriassa yhteensä 431 hyökkäystä ja iskivät kaikkiaan 1 458 kohteeseen perjantain ja viime viikon torstain välisenä aikana, venäläiset uutistoimistot kertoivat puolustusministeriön ilmoittaneen perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan. Ilmaiskujen kohteita olivat Reutersin lainaamien uutistoimistolähteiden mukaan esimerkiksi Aleppo, Idlib, Latakia, Hama, Homs ja Raqqa.

Asiantuntijoiden mukaan Venäjän taistelupanssarivaunujen käyttö voi pitkittää Syyrian konfliktia, jossa on jo arvioitu kuolleen yli neljännesmiljoona syyrialaista. Lisäksi miljoonat ovat lähteneet pakoon kodeistaan.

Syyrian laajenevassa ja kiihtyvässä sisällissodassa on osallisena Venäjän lisäksi useita muita valtioita, kuten Yhdysvallat, Turkki, Ranska, Britannia ja Saksa. Yhdysvaltain johtamassa liittoumassa mukana olevan Ranskan huomio on Pariisin terrori-iskujen jälkeen kiinnittynyt Syyriassa Isisin-vastaiseen taisteluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat