Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin ilmastoneuvotteluissa on nyt edessä ratkaisuvaihe

Pariisin ilmastoneuvotteluissa päätetään pian ratkaisuista ilmastonmuutoksen uhkiin. Ministeri Kimmo Tiilikaisen pitää sopimusta merkittävänä.

Ulkomaat
 
Eric Gaillard / Reuters
Poliisi saattoi australialaista ympäristöaktivistia, ”Ilmaston suojelusenkeliä”, Pariisissa torstaina.
Poliisi saattoi australialaista ympäristöaktivistia, ”Ilmaston suojelusenkeliä”, Pariisissa torstaina. Kuva: Eric Gaillard / Reuters
Fakta

Pariisin ilmastokokous

 Pariisin ilmastokokous on 21. YK:n osapuolikokous, jossa etsitään ratkaisua ilmastomuutoksen uhkiin.

 Koolla on 195 maata, joiden tavoitteena on solmia oikeudellisesti sitova sopimus lämpenemisen rajoittamiseksi kahteen asteeseen.

 Kokous kestää kaksi viikkoa, josta toisella viikolla ministerit saapuvat neuvotteluun. Kokous päättyy 11. joulukuuta.

 Suurimmat kiistat koskevat teollisuusmaiden ja kehitysmaiden vastuita. Kehitysmaat haluavat, etteivät päästörajoitukset estä niiden vaurastumista. Ne myös vaativat teollisuusmailta rahoitusta ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin.

Meriveden pinta nousee ja ihmisten asuinalueet jäävät veden alle. Äärimmäiset sääilmiöt kärjistyvät. Luvassa on muun muassa äärimmäistä kuivuutta ja hirmumyrskyjä.

Näiden uhkakuvien hillitsemiseksi 195 maan edustajat saapuivat lauantaina Pariisiin ilmastokokousta varten.

”Kuten Nelson Mandela on sanonut, moni asia näyttää mahdottomalta, kunnes tehtävä on täytetty”, totesi Etelä-Afrikan kokousneuvottelija Nozipho Mxakato-Diseko, kun sopimusluonnos oli hyväksytty.

”Sopimusluonnos osoittaa kaikkien halua päästä sopimukseen. Emme ole kuitenkaan vielä perillä, sillä suurista poliittisista kysymyksistä ei ole vielä sovittu”, sanoi Ranskan ilmastolähettiläs Laurence Tubiana BBC:n mukaan.

Suomesta kokoukseen osallistuu muun muassa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk), joka pitää ilmastosopimusta maailman tulevaisuuden kannalta hyvin merkittävänä.

”Sopimuksen lässähtämiseen ei maailmassa ole varaa. Vaikka onnistuisimme kuinka hyvin, satojen miljoonien ihmisten elinolot tulevat huononemaan. Täällä neuvotellaan nyt ihmiskunnan kohtalonkysymyksistä – –  Todella paljon asioita on vielä auki”, Tiilikainen kertoi HS:lle lauantaina Pariisista.

Ministeri pitää tärkeänä sitä, että kokouksesta tulisi kannustava viesti yksityisille sijoittajille investoida vihreämpään teknologiaan. Lauantaina ulkoministeriö kertoi, että Suomi aikoo kohdentaa neljän vuoden aikana noin puoli miljardia euroa ”kehitysyhteistyön pääoma- ja lainamuotoisesta rahoituksesta ilmastotyöhön”. Suomi sijoittaa lisäksi 80 miljoonaa euroa ilmastorahastoon.

Tiilikainen suhtautui lauantaina sopimuksen syntymiseen Pariisissa positiivisesti, koska yli 180 maata on jo ilmoittanut omista sitoumuksistaan kasvihuonekaasujen vähentämiseksi. Avoinna olevia kysymyksiä on kuitenkin vielä useita. Riitaa tulee aiheuttamaan muun muassa se, ketkä päästövähennyksistä tulevat maksamaan ja kuinka paljon.

”Toivottavasti voimme selkiyttää sitä, mikä on teollistuneiden maiden vastuu ja millaisen taakan kehittyvät maat kantava”, Tiilikainen sanoi.

Virkamiestasolla ilmastosopimuksen sanamuotoja on rukattu Pariisissa jo viikon ajan.

”Tiedossa oli, ettei ensimmäisestä viikosta tule helppo. Eteneminen on ollut hidasta, mutta tekstiä ja vaihtoehtoja on selkiytetty”, kertoi Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka.

Sopimusluonnos on kaikkiaan neljän vuoden valmistelun tulos. Siinä ovat mukana osapuolten keskeiset vaihtoehdot. Mitään ratkaisuja tärkeimmissä kiistakohdissa ei toistaiseksi ole tehty.

Isoimpia ongelmakohtia ovat samat kysymykset, jotka hiersivät jo ennen konferenssin alkua.

Niihin kuuluvat vastuunjako kehittyvien ja kehittyneiden maiden välillä, ilmastorahoitus sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen korvaaminen joillekin saarivaltioille.

Ensimmäisen viikon aikana haavoittuvaiset maat ovat Laurikan mukaan ajaneet vahvasti esitystä, jonka mukaan uuden sopimuksen lämpötilatavoitteeksi kirjattaisiin 1,5 astetta eikä jo aiemmin sovitut kaksi astetta.

”Päätös aiheesta oli valmisteilla alaryhmässä, mutta Saudi-Arabia, Kiina ja Intia estivät sen”, Laurikka sanoo.

Tähän mennessä maiden antamat kansalliset päästölupaukset johtavat maailmanlaajuisesti 2,7–3,0 asteen lämpenemiseen.

”Joka tapauksessa poliittinen viesti on, että nykyisiä tavoitteita pitäisi merkittävästi kiristää. Haavoittuvat maat haluavat, että alusta asti tehdään selväksi, että maali on vielä tiukempi kuin kaksi astetta. Kahden asteen lämpiäminen tuo liian suuria vaikutuksia useissa maissa”, Laurikka sanoo.

Haavoittuvaisten maiden ryhmään kuuluu muun muassa saarivaltioita ja Afrikan maita, jotka ovat erityisen alttiita ilmastonmuutoksen vaikutuksille.

Kiina ja joukko samanmielisiä maita pitävät tiukasti kiinni vuoden 1992 puitesopimuksesta. Siinä määritellään vanhoille teollisuusmaille isommat vastuut kuin kehitysmaille.

Suomen ja Euroopan unionin tavoitteena taas on, että maiden vastuut lisääntyvät niiden vaurastuessa.

Ennen Pariisin neuvottelujen alkua tuntu oli, että onnistumismahdollisuudet ovat nyt paremmat kuin ennen Kööpenhaminan ilmastokokousta kuusi vuotta sitten. Ilmastonmuutokset riskit tiedostetaan nyt paremmin.

”Kyllä se näkyy täällä. Kööpenhaminaan verrattuna muu yhteiskunta on aivan eri tavalla mukana. Kaupungit ja yritykset tekevät monenlaisia toimenpiteitä. Myös neuvottelujen lähtökohdat ovat paremmat”, Laurikka sanoo.

Turvatoimet ovat terrori-iskuista toipuvassa Pariisissa tiukat, mutta järjestelyt ovat menneet Laurikan mukaan silti sujuvasti. Suomella on paikalla usean kymmenen ihmisen valtuuskunta, johon kuuluu noin 15 neuvottelijan joukkue. Loppuvaiheessa neuvottelut jatkuvat usein aamuyöhön.

HS:n ilmastonmuutosta käsittelevät uutiset löytyvät tältä erikoissivulta.

Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisin ilmastokokouksessa on paljon pelissä: koko maapallon kohtalo. Kokoukseen osallistuvat maat yrittävät asettaa rajat sille, että maapallon keskilämpötila ei kasvaisi yli kaksi celsiusastetta. HSTV näyttää minuutista, mistä on kyse. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus: Reuters, grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: Frankumjay / Freesound.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat