Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valvomista ja pieniä voittoja – tällaista on ilmastokokouksen kulisseissa

Ilmastokokouksen kulisseissa on hyötyä hyvästä englannin­taidosta ja rehellisen maineesta.

Ulkomaat
 
Yöllisiä puheluita ja tyhjyyden tunteita

 

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Paula Lehtomäki
Paula Lehtomäki

Tyhjyyden tunne. Se jäi silloisen ympäristöministerin Paula Lehtomäen (kesk) mieleen Kööpenhaminan ilmastokokouksesta vuonna 2009. Kööpenhaminasta odotettiin ilmastoneuvotteluiden läpimurtoa, mutta kokous päättyi riitaisaan mahalaskuun. Kööpenhamina oli Lehtomäen ensimmäinen ilmastokokous, jossa tuli heti selville pelin henki.

”Tavoitteena oli mieletön läpimurto, ja sellaisia tapahtuu harvoin. Realistisempaa on saavuttaa tavoitteet sitkeästi, askel askeleelta.”

Parhaiten mieleen jäi yöllinen neuvottelu Suomen delegaation ja pääministeri Matti Vanhasen (kesk) johdolla. Ryhmä tutki mahdollisuuksia tiukentaa Suomen päästövähennyksiä ja tarvitsi lukuja liikenteen biopolttoaineista.

”Kaikki työ- ja elinkeinoministeriön neuvottelijat olivat nukkumassa, mutta Suomesta ministeri Mauri Pekkarinen vastasi puheluun heti, kello puoli kaksi yöllä. Hän luetteli prosenttiluvut tuosta vaan.”

Lehtomäki edusti Suomea lisäksi Cancúnissa vuonna 2010. Kokousten myötä karttuu realismi.

”Suomi neuvottelee osana EU:ta. Meillä on toki omat intressit, kuten metsät ja maankäytön muutokset. Osaaminen tulee siitä, että tietää, mitä voi saavuttaa.”

 

”Suomalaiset ovat liian vaatimattomia”

 

Juhani Niiranen / HS
Jukka Uosukainen
Jukka Uosukainen

Suomella on monta etua puolellaan ilmastoneuvotteluissa, sanoo YK:n Ilmastoteknologiakeskuksen johtaja ja ilmastoneuvotteluiden konkari Jukka Uosukainen. Kansainvälisten ilmastoasioiden erityisedustajana Uosukainen ehti neuvotella ilmastokokouksissa lähes 20 vuoden ajan.

”Suomalaisiin luotetaan. Olemme rehellisiä, tasapuolisia ja englannintaito on hyvä. Meillä on pienen maan etu, eikä historiallista siirtomaaisännän taakkaa.”

Uosukainen vastaa puhelimeen Pariisin-kokouksesta. ”Tietysti se harmittaa, ettei pääse enää kokoushuoneisiin vaikuttamaan.”

Aiemmin Uosukaisen tärkeimpänä tehtävänä oli raivata suomalaisministereille mahdollisimman hyvät neuvotteluasemat. Joskus se vaati diplomaattisia kyynärpäitä.

”Durbanissa eräässä kokouksessa paikkoja oli rajoitettu määrä, eikä Suomen kylttiä ollut pöydän ääressä. Naapurimaamme virkamiehellä oli kuitenkin oma paikka. Vihjasin hänelle, että minulla olisi ministeri tässä, jos vaihdettaisiin paikkoja. Se onnistui.”

Uosukainen itse on neuvotellut teknologiakysymyksistä, usein puheenjohtajan roolissa.

”Suomalaiset ovat usein liian vaatimattomia. Silloin jäädään pyörimään vain EU:n koordinaatioon. Jos on äänessä ja osaa jonkin kohdan ilmastosopimuksesta hyvin, on mahdollista päästä EU:n äänitorveksi tietyssä asiassa. Se ajaa omankin maan etua.”

20 vuoden neuvottelut ovat olleet sarja pienempiä ja suurempia pettymyksiä. Voittojakin on tullut, kuten Uosukaisen nyt johtama Ilmastoteknologiakeskus, joka auttaa kehitysmaita ympäristöystävällisemmän teknologian käyttämiseen.

 

”Kaataako Suomi ilmastosopimuksen?”

 

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Ville Niinistö
Ville Niinistö

Entinen ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) edusti Suomea kolmessa ilmastokokouksessa, Durbanissa (2011), Dohassa (2012) ja Varsovassa (2013).

Durbania Niinistö pitää ratkaisevana kokouksena, sillä sovittu tiekartta aloitti Pariisin-prosessin.

Durbanissa delegaatio joutui äärirajoille. Järjestelyt olivat sekavia, delegaatio oli sijoitettu usean muun kanssa parkkihalliin, jossa happi oli vähissä. Ennätyspitkäksi venyneen kokouksen viimeisinä viitenä vuorokautena nukkumiseen aikaa oli yhteensä kymmenisen tuntia.

Durbanissa tuli eteen myös Niinistön kokousuran dramaattisin paikka. Neuvottelut olivat venyneet, ja Suomi riiteli metsien nielulaskennan laskukaavoista. Riskinä oli, että Suomi joutuisi maksamaan metsäkadostaan, vaikka sillä oli silti enemmän hiilidioksidia sitovaa metsää.

Aamuneljältä EU:n silloisen puheenjohtajamaan Puolan ympäristöministeri Marcin Korolec tuli Niinistön luo.

”Tiedän, että tämä metsäasia on teille luvattu, mutta sitä ei ole saatu neuvoteltua. Kysynkin nyt: kaataako Suomi ilmastosopimuksen?”

Suomi ei kaatanut, vaikka neuvottelumandaattina olikin, ettei nielulaskennasta saa tulla kustannuksia Suomelle. Suomen ehtona oli, että nurinkurinen laskentamalli huomioidaan myöhemmin EU:n sisäisessä taakanjaossa. Näin tapahtui.

Tiukka neuvottelupaikka avasi Niinistölle yhteyden Puolaan. Seuraavana vuonna Dohassa Niinistö oli yksi pääneuvottelijoista ratkaisemassa niin kutsutun kuuman ilman kohtaloa Kioton toisella velvoitekaudella. Kuumalla ilmalla tarkoitetaan entisille itäblokin maille jäänyttä ylimitoitettua päästökiintiötä.

”Asiasta oli väännetty EU:ssa viisi vuotta tuloksetta. Dohassa Puolalla oli ehdoton neuvottelumandaatti kuumasta ilmasta. Silti se myöntyi kompromissiin. Jos slaavilaisen ajaa nurkkaan, hän ei sieltä hevillä pois tule.”

Niinistön mielestä Suomi ja muut Pohjoismaat ovat saavuttaneet eniten, kun ne ovat toimineet yhteistyössä pienten saarivaltioiden kanssa.

”Pienet saarivaltiot ovat ensimmäisiä, jotka kokevat ilmastonmuutoksen vaikutukset. Saarivaltiot tuovat tarvittavaa moraalista painoa, ja isot maat tuntevat piston sydämessään.”

 

Aktivistien harmaat hiukset

 

Jari Lam / Lehtikuva
Kaisa Kosonen
Kaisa Kosonen

”Täällä me olemme, mutta yhä useammalle on ilmestynyt harmaita hiuksia päähän”, sanoo ympäristöjärjestö Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Kaisa Kosonen Pariisin-kokouksesta puhelimitse.

Kososella on takanaan kokousrumbaa vuodesta 1999. Siihen on mahtunut 11 ilmastokokousta ja pari vuotta taukoa.

”Cancúnin jälkeen tuli vain tunne, ettei pysty enää. Tauko teki hyvää.”

Kööpenhamina oli myös ympäristöjärjestöille pysähtymisen paikka.

”Kööpenhamina laukaisi itsesyytösten ketjun. Miksi emme pystyneet pelastamaan sopua? Olisimmeko voineet tehdä enemmän?”

Kosonen seurasi Kööpenhaminan loppukokouksia yhdessä muiden aktiivien kanssa kokouspaikan ulkopuolella, sohvalla. Kun tulos varmistui, hänen oli vaikea löytää tv-kameroiden edessä sanoja. ”Teki mieli vain kiroilla.”

Kööpenhaminan jälkeen Greenpeace päätti suunnata tarmonsa kehittyviin maihin, Kiinaan, Intiaan, Etelä-Afrikkaan ja Brasiliaan. Järjestö halusi löytää väyliä, joiden avulla maat siirtyisivät fossiilisista polttoaineista uusiutuviin.

Pariisissa Kososen tunnelma on toiveikas. ”Muutos on lähtenyt käyntiin ja se vain kiihtyy.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat