Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinassa Suomen itsenäisyyspäivää juhlittiin jo etukäteen

Pukuloisto oli kuin Linnan juhlissa, kun Shangain suomalaisyhteisö otti varaslähdön itsenäisyyspäivään. Suomen valtion edustustot maailmalla sen sijaan jättävät tänä vuonna juhlat väliin.

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen / HS
Zheng Xiuqiong (vas.), Xiao Lin, Nie Xi ja Zhao PIng nauttivat suomalaisten itsenäisyysjuhlan tunnelmasta Shanghaissa. Heidän puolisonsa ovat suomalaisia.
Zheng Xiuqiong (vas.), Xiao Lin, Nie Xi ja Zhao PIng nauttivat suomalaisten itsenäisyysjuhlan tunnelmasta Shanghaissa. Heidän puolisonsa ovat suomalaisia. Kuva: Mikko Paakkanen / HS
Fakta

Ulkoministeriö säästää

 Suomen suurlähetystöt eivät tänä vuonna järjestä itsenäisyyspäivän vastaanottoja, koska valtionhallinto haluaa säästää rahaa. Säästöä on arvioitu syntyvän ainakin 350 000 euroa.

 Ulkoministeriö on linjannut, etteivät lähetystöt saa järjestää juhlia, vaikka ne maksaisi joku muu, esimerkiksi suomalaiset yritykset.

 Ensi vuonna ministeriö säästää myös esimerkiksi kehitysavusta, jonka on tarkoitus vähetä 200 miljoonalla eurolla.

Shanghai

Tunnelma on reippaan isänmaallinen heti kättelyssä. Taustalla soi suomalaisia sotilasmarsseja, kun isännät ja emäntä kättelevät saapuvia vieraita hotellin juhlasalin ovella Kiinan Shanghaissa.

Kättelijöinä ovat Suomen Shanghain-pääkonsuli Jan Wahlberg, Shanghain suomalaisten puheenjohtaja Annukka Sarikka ja Shanghain suomalaisen kauppayhdistyksen toiminnanjohtaja Oskar Helling. Vieraina on Shanghaissa asuvia suomalaisia.

Shanghain suomalaisyhteisö otti varaslähdön itsenäisyyspäivään juhlimalla sitä jo eilen lauantaina. Shanghaissa on tapana sijoittaa juhla lauantaille.

Shanghain juhla on tiettävästi suurin ulkomailla pidettävä Suomen itsenäisyysjuhla – varsinkin tänä vuonna, kun Suomen ulkoministeriö on kieltänyt Suomen edustustoja ulkomailla järjestämästä minkäänlaisia itsenäisyysjuhlia.

Monessa maassa suurlähetystön järjestämä itsenäisyyspäivän vastaanotto on ollut perinteikäs jokavuotinen juhla ulkomailla oleville suomalaisyhteisöille. Tänä vuonna sitä ei pidetä yhdessäkään maassa, koska valtio säästää.

Shanghaissa ministeriön sääntö ei haittaa. Iltapuvut ovat toinen toistaan hienompia, kunniamerkit kimaltavat frakkien rinnuksissa ja tanssilattia on täynnä kuten aiempinakin vuosina.

Juhlan järjestivät tänä vuonna Shanghain suomalaiset -yhdistys ja Shanghain suomalainen kauppakamari. Aiempina vuosina on ollut mukana myös Suomen Shanghain-pääkonsulaatti. Oli se tänäkin vuonna, mutta ulkoministeriön kiellon takia ei virallisesti.

Ulkoministeriö on kieltänyt edustustoja järjestämästä juhlia, vaikka ne maksaisi joku muu. Tätä on perusteltu tasapuolisuudella.

Shanghaissa juhlajärjestelyihin osallistuneet pari konsulaatin työntekijää tekivät työn vapaa-aikanaan, kertoo pääkonsuli Wahlberg.

”Ymmärrän, että meillä on tiukka budjetti”, Wahlberg sanoo. ”Mutta on hölmöä, ettei saisi osallistua edes omakustanteiseen juhlaan.”

Mikko Paakkanen / HS
Deltamarin Chinan toimitusjohtaja Sanna Varjonen kantoi Suomen lippua Shanghain suomalaisten itsenäisyysjuhlassa. Airueina toimivat Heidi Tawast ja Kari Hakala.
Deltamarin Chinan toimitusjohtaja Sanna Varjonen kantoi Suomen lippua Shanghain suomalaisten itsenäisyysjuhlassa. Airueina toimivat Heidi Tawast ja Kari Hakala.

Valtion rahoja Shanghain juhlaan ei käytetty, vaan kulut katettiin suomalaisyritysten sponsorirahalla ja vieraiden osallistumismaksuilla. Maksu oli 120 euroa. Opiskelijat pääsivät satasella.

Itsenäisyysjuhla on Shanghaissa odotettu ja pidetty perinne. Monet valmistautuvat siihen jo viikkoja etukäteen tilaamalla pukuja paikallisilta räätäleiltä. Juhlat järjestävä toimikunta on tapana koota jo keväällä.

”Tottakai olemme käyneet juhlissa joka vuosi. On kunnia-asia tulla tänne”, sanoo kolme vuotta Shanghaissa asunut Janne Kuisma käteltyään vastaanottokomitean. ”Itsenäisyyspäivän viettäminen on tärkeää, kun asuu ulkomailla pitkään. Silloin muistaa, mistä on kotoisin.”

Kättelyn jälkeen saliin tuodaan Suomen lippu, pidetään puheet, kohotetaan malja Suomelle ja huudetaan kolminkertainen eläköön-huuto. Maamme-laulun jälkeen alkaa vapaa seurustelu.

”Kyllä siinä vesi nousee silmään, kun Maamme-laulu kajahtaa. Täällä ollaan kuitenkin aika kaukana Suomesta”, sanoo juhlassa lipunkantajana toiminut Deltamarin China -yhtiön toimitusjohtaja Sanna Varjonen. ”Jollain tavalla ulkomailla asuessa korostuu ylpeys suomalaisuudesta.”

Samaa sanovat monet muutkin juhlavieraat.

”Ulkomailla Suomi-kuva kirkastuu. Itsenäisyyspäivän vietto tulee tärkeämmäksi”, toteaa Minna Korhonen.

Shanghai on yksi maailman suurimmista suomalaiskeskittymistä. Suur-Shanghaissa asuu eri arvioiden mukaan noin 800–1 000 suomalaista. Heitä on runsaasti, koska alueella on paljon suomalaisten yritysten toimintaa. Pääkaupunki Pekingissä suomalaisia asuu Suomen Pekingin-suurlähetystön arvion mukaan vain noin kolmesataa.

Shanghain juhlassa yksi vieraista hieman naureskelee sille, että Pekingin suomalaisyhteisö viettää yhdistettyä pikkujoulua ja itsenäisyyspäivää ”tonttulakit päässä” samaan aikaan, kun Shanghaissa juhlitaan arvokkaasti. Ulkoministeriön kiellettyä suurlähetystöjä järjestämästä juhlia Pekingissä ei tänä vuonna ole sen kummempaa itsenäisyysjuhlaa.

Viime vuonna Pekingissä pidettiin itsenäisyysjuhla suurlähettilään virka-asunnolla. Sen maksoivat jo tuolloin pääosin sponsoriyritykset ja vieraat itse. Lähetystö tarjosi lähinnä tilat ja henkilökuntaa. Juhlan järjesti suurlähetystön kanssa Pekingin suomalainen kauppayhdistys.

”Tilaisuus oli hyvin hyödyllinen kaikille. Siitä tuli paljon myönteistä palautetta”, sanoo Pekingin suomalaisen kauppayhdistyksen puheenjohtaja Erika Grönroos puhelimitse Pekingistä.

Hänen mukaansa viime vuoden itsenäisyysjuhlasta oli hyötyä suomalaisille yrityksille, koska ne saivat kutsua sinne kiinalaisia yhteistyökumppaneitaan.

”Pienen maan yrityksille tuo uskottavuutta, kun valtiovalta on mukana. Täällä Kiinassa se on erityisen tärkeää”, Grönroos sanoo.

Koska Kiinassa yrityselämä on paljolti valtiovetoinen, kiinalaiset arvostavat yrityksiä, joilla on hyvät kontaktit näiden omaan valtioon. Pääsy suurlähettilään isännöimään juhlaan suurlähetystön edustustiloihin todistaa tällaisista kontakteista. Se tuo yrityksille kunnioitusta yhteistyökumppaneilta, jotka pääsevät mukaan.

Shanghaissa juhla jatkuu tanssin merkeissä, kun on syöty. Orkesteri, Lucky Street Band, on tilattu Suomesta asti. Ohjelmaan kuuluu paljon tunnettuja suomalaisia iskelmiä, ja tanssilattia on ajoittain tupaten täynnä.

Kun juhla puoliltaöin loppuu, epäviralliset jatkot pidetään saman hotellin näköalabaarissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat