Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selittämätön keitinhurma valtasi venäläiset

Kehittynyt versio riisinkeittimestä on saanut venäläisten pään pyörälle. Jelena Ivanova valmistaa sillä syltyn uudenvuoden juhlapöytään.

Ulkomaat
 
Venäläiset hullaantuivat monitoimikoneeseen
Venäläiset hullaantuivat monitoimikoneeseen
Monitoimikone on kuin edistynyt malli riisinkeittimestä ja sitä on myyty Venäjällä 15 miljoonaa kappaletta. Uudeksivuodeksi sillä saa keitettyä vaikkapa hyvän liemen sylttyä varten.
Resepti

Jelena Ivanovan rahkapaistos

 800–900 grammaa

rahkaa

 2 munaa

 5–6 ruokalusikkaa

mannaryynejä

 4–5 ruokalusikkaa sokeria

 1,5 teelusikkaa vaniljasokeria

 Sekoita rahka, munat, mannaryynit ja sokerit. Voitele vuoka ja jauhota se mannaryyneillä. Lusikoi rahkamassa vuokaan.

Paista 65 minuuttia monitoimikeittimessä tai uunissa 25 minuuttia 180 asteessa.

Pietari

Ekonomisti Jelena Ivanova vatkaa rahkaa ja kananmunia keittiössään Pohjois-Pietarissa Graždanski prospektin metroaseman lähellä lauantaina.

”Pidän erilaisista keittiökoneista. Ostin jogurttikoneenkin. Se jäi kaappiin leikittyäni sillä aikani, mutta monitoimikone ei.”

Muutama lusikka sokeria joukkoon, vähän mannaryynejä ja ripaus vaniljasokeria, riisinkeitintä muistuttavan pönikän kansi auki ja massa kulhossa sen sisään. Töpseli seinään, ja vajaan puolentoista tunnin kuluttua rahkapaistos on valmis.

”Parasta tässä on, että se säästää aikaa. Ruoan voi unohtaa keittimeen ja laite ilmoittaa, milloin on valmista. Hellaa pitää valvoa koko ajan.”

Venäläisten silmät syttyvät loistamaan, kun puhe eksyy monitoimikeittimeen. Perustelut ovat yleensä samat kuin Ivanovalla. Se on helppo ja siisti. Se korvaa sekä lieden että uunin, koska sillä voi leipoa kakkuja, paistaa pihvejä ja kokata keittoa. Se vie vähemmän sähköä kuin vedenkeitin tai sähköhella. Sillä voi höyryttää ja laittaa terveellistä ruokaa.

Mikään ei kuitenkaan selitä täysin kodinkoneen valtavaa suosiota Venäjällä – lähes ainoana maana Kaakkois-Aasian ulkopuolella. Keittimiä on myyty Venäjällä 15 miljoonaa kappaletta hieman yli kolmessa vuodessa. Ivanovallakin on niitä kaksin kappalein, iso 4,5 litran vetoinen ja pieni 2,5 litran versio.

Vaikka myynti on romahtanut talouskriisin ja kuluttajien ostovoiman hiipumisen takia 50 prosenttia viime vuodesta, keittimiä myydään tänäkin vuonna Venäjällä noin kaksi miljoonaa, laskee markkinatutkimuksia tekevän GFK-yrityksen pienkodinkoneosaston päällikkö Kirill Prijatel.

”Tuote on tullut jäädäkseen Venäjän markkinoille. Ihmiset alkavat jo uusia ensimmäisiä ostamiaan keittimiä”, Prijatel toteaa puhelimitse Moskovasta.

Monella keitin toki jää pölyttymään kaappiin jonnekin limsa- ja hattarakoneen väliin. Epäilevää kummastuttaa, eivätkö vihannekset keity mössöksi, jos ne kippaa laitteeseen hautumaan samaan aikaan.

”Jos paistaa vaikkapa lihaa ja perunaa, peruna pysyy kiinteänä. En ymmärrä, miksi”, Ivanova ihmettelee.

Sanomalehti Kommersant selvitti keväällä, että lähtölaukaus keitinhurmalle oli televisiomainos vuonna 2012. Neljä vuotta myöhemmin kirjakaupat ovat täynnä reseptejä monitoimikeittimelle ja television kokkiohjelmissa laitetaan ruokaa laitteella.

Syitä keittimen suosioon on etsitty myös siitä, että Venäjällä keittiöt ovat pieniä ja tilaa on vähän, mutta ruokaa laitetaan kotona paljon ja hartaasti. Täysin uusia keittiökoneita taas ilmestyy markkinoille harvoin.

Kriisiaikaan ruokaa laitetaan kotona entistä enemmän. Ivanovankin pöydästä Venäjän lännelle asettamat vastapakotteet veivät suomalaiset elintarvikkeet, mutta muuten esimerkiksi ruoan hinnan jatkuva kallistuminen ei ole hänen mukaansa vaikuttanut ruokavalintoihin.

Venäjän kiellettyä tomaattien ja joidenkin muiden elintarvikkeiden tuonnin Turkista inflaation ennustetaan kiihtyvän. Venäjän pakotteet tulevat voimaan tammikuun alusta. Se määräsi ne Turkin ammuttua alas venäläisen sotilaskoneen Syyrian rajan tuntumassa marraskuussa.

Ivanovalla on oma teoriansa keitinintoon: kesämökit.

”Keitin on ehdoton datšalla. Voi kuokkia rauhassa kasvimaalla ja ruoka valmistuu samaan aikaan.”

Keitin otetaan matkoillekin mukaan. Laitteen voi nähdä pöhisemässä venäläisten vuokraamilla mökeillä Suomessakin.

Eivätkä venäläiset unohda sähköistä aromipesäänsä juhlissakaan. Ivanova valmistaa sillä uudenvuoden herkkupöytään aladobin liemen.

”Seitsemässä tunnissa liha, sorkat ja mausteet tekeytyvät maukkaaksi liemeksi.”

Monitoimikeitin on siis vallannut sijan venäläisten sydämissä. Ainakin siihen asti, että keittiön kilpavarusteluun ilmaantuu taas uusi kokelas.

Sergei Gratšev
Jelena Ivanovan mukaan monitoimikeitin säästää aikaa.
Jelena Ivanovan mukaan monitoimikeitin säästää aikaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat