Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian heikon oppositiojohtajan viikko oli vuoristorataa: Syyria-nöyryytystä ja vaalivoittohurmaa

Jeremy Corbyn on toiminut labourin johdossa vain vajaat kolme kuukautta. Silti moni laskeskelee jo sitä, milloin Corbynista päästään eroon. Oppositiojohtajan uskottavuus ei ole kasvanut syksyn aikana.

Ulkomaat
 
© Toby Melville / Reuters
Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn taistelee tuulimyllyjä vastaan.
Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn taistelee tuulimyllyjä vastaan. Kuva: © Toby Melville / Reuters
Kuka?

Jeremy Corbyn

 Jeremy Corbyn, 66, nousi Britannian työväenpuolueen johtoon syyskuussa 2015. Valinta oli yllätys, sillä puolueen vasempaan laitaan kuuluvan Corbynin piti olla alun perin pelkkä täyte-ehdokas.

 Ay-taustainen Corbyn on istunut parlamentin alahuoneessa vuodesta 1983 lähtien. Hänellä on mennyt usein sukset ristiin puoluejohdon kanssa.

 Corbyn tunnetaan pasifistina, kasvissyöjänä ja innokkaana pyöräilijänä. Hän vastustaa valtiontalouden säästökuuria ja ydinaseita sekä haluaa pankit ja suuryritykset entistä tiukempaan valvontaan.

 Corbyn on naimisissa. Hänellä on kolme poikaa edellisestä avioliitosta.

Lontoo. Britanniassa on vaikea tehdä valtakunnanpolitiikkaa, jos perustaa sanomansa vanhakantaiselle vasemmistolaisuudelle. Sen kaikupohja on huono.

Tämän on joutunut huomaamaan myös Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn.

Corbyn on toiminut labourin johdossa vain vajaat kolme kuukautta. Silti moni laskeskelee jo sitä, milloin Corbynista päästään eroon. Oppositiojohtajan uskottavuus ei ole kasvanut syksyn aikana.

Kuluva viikko on ollut Corbynille yhtä vuoristorataa.

Keskiviikkona hän koki nöyryytyksen alahuoneessa, kun parlamentin jäsenet äänestivät Britannian Isisin-vastaisten ilmaiskujen laajentamisesta Syyrian puolelle.

Corbyn oli ilmoittanut jo etukäteen äänestävänsä iskuja vastaan. Silti noin kolmannes työväenpuolueen kansanedustajista antoi tukensa konservatiivipääministeri David Cameronille ja iskuille.

Suurella ääntenenemmistöllä hyväksyttyjä pommituksia tuki myös 11 Corbynin varjohallituksen ministeriä. Heistä ulkoasioista vastaava Hilary Benn nousi punnitulla puheenvuorollaan peräti Syyria-istunnon tähdeksi.

Ei ihme, että Corbyn oli keskiviikkoiltana hapan.

Loppuviikko puhalsi kuitenkin yllättävää myötätuulta kärsivän oppositiojohtajan purjeisiin.

Labour voitti perjantaina täytevaalit Oldham West and Royton -vaalipiirissä Suur-Manchesterissa, ja vieläpä kirkkaasti. Maahanmuutto- ja EU-kriittinen Ukip ei pystynytkään haastamaan työväenpuoluetta.

Corbyn oli nopea hyödyntämään ilouutista – olihan se ensimmäinen merkki siitä, että Corbyninkin labour voi voittaa edes jotkut vaalit.

Kriitikoiden mielestä taas voitto tuli Corbynista huolimatta, ei hänen ansiostaan. Labourin ehdokas Jim McMahon nappasi parlamenttipaikkansa omin avuin.

Mikä Corbynissa sitten mättää? Miksi hänen henkilökohtainen suosionsa suuren yleisön keskuudessa on niin vähäinen?

Corbyn on eräänlainen brittipolitiikan surullisen hahmon ritari. The Times -lehti hoksasi jo alkusyksyllä ilmeisiä yhtäläisyyksiä Corbynin ja Don Quijoten välillä. Vertaus ei ole haalistunut, päinvastoin.

Miguel de Cervantesin romaanihahmon tavoin Corbyn haluaa taistella vääryyksiä vastaan ja puolustaa heikkoja. Eikä siinä mitään. Kukaan ei epäile sen enempää Don Quijoten kuin Corbyninkaan vilpittömyyttä.

Ongelma on siinä, että muut näkevät maailman toisin.

Kapeakasvoiselle Don Quijotelle nauretaan, kun hän taistelee tuulimyllyjä vastaan. Samoin kapeakasvoiselle Corbynille nauretaan, kun hän haluaa luopua Britannian ydinasepelotteesta, pidättäytyä sotatoimista ja kyseenalaistaa markkinatalouden.

Corbynilla on toki yhä vahva kannatus omiensa eli labourin vasemman laidan ja ruohonjuuritason keskuudessa. Pelkillä vasemmiston ja vihreän nuorison äänillä ei silti varsinaisia parlamenttivaaleja voiteta.

Työväenpuolueen kansanedustajien joukossa Corbynin uskottavuus on vähäinen. Kun oppositiojohtaja ja omat parlamentaarikot ovat eri paria, on lopputulos selvä: oppositio ei pysty panemaan hallitukselle kampoihin.

Siksi täytevaalivoitto toi Corbynille vain rajoitetun määrän lisäaikaa. Taistelut ovat edessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat