Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venezuelan sosialistinen vallankumous on koetuksella sunnuntain vaaleissa

Ulkomaat
 
Reuters
Venezuelan kansallisen vaalilautakunnan työntekijä asensi sähköistä äänestyskonetta äänestyspaikkana toimivassa koulussa Caracasissa. Taustalla on entistä presidenttiä Hugo Chávezia esittävä seinämaalaus.
Venezuelan kansallisen vaalilautakunnan työntekijä asensi sähköistä äänestyskonetta äänestyspaikkana toimivassa koulussa Caracasissa. Taustalla on entistä presidenttiä Hugo Chávezia esittävä seinämaalaus. Kuva: Reuters
Fakta

Venezuelan vaalit

 Venezuela äänestää sunnuntaina 6. joulukuuta parlamenttivaaleissa.

 Vaaleissa valitaan edustajat 167-henkiseen parlamenttiin.

 Useat kyselyt ennustavat voittoa oppositioblokki MUDille.

 Hallituksen sosialistipuolue PSUV näyttää kyselyissä olevan jäämässä alakynteen.

Sunnuntai on isoin haaste Venezuelan vallankumoukselle vaaliuurnilla pitkiin aikoihin.

Öljyvaltiota 17 vuotta johtanut sosialistinen liike saattaa olla kärsimässä selvän vaalitappion.

Useat mielipidekyselyt ennakoivat parlamenttivaaleissa oppositioblokki MUD:lle 20–30 prosenttiyksikön voittoa.

Vuosia Venezuela on ollut katkerasti jakautunut hallituksen tukijoihin ja vastustajiin. Nyt oppositiota nostaa ihmisten turhautuminen väkivaltaan ja huono taloustilanne.

Vaalien todennäköisesti näkyvin ehdokas on silti kuollut mies.

Yli kaksi vuotta sitten syöpään kuollut presidentti Hugo Chávez on esiintynyt tiuhaan valtiollisilla ja muutoin hallitukselle myönteisillä tv-kanavilla. Mainoksissa muistutetaan hänen alulle panemansa ”bolivariaanisen vallankumouksen” saavutuksista.

Hallitus toivoo, että suositun Chávezin muisto saisi hänen kannattajansa antamaan jälleen kerran äänensä sosialistipuolue PSUV:lle liittolaisineen.

Artikkeliin liittyvät

Chávez nousi valtaan vuonna 1999. Tuolloin hän edusti muutosta vanhaan korruptoituneeseen poliittiseen eliittiin kyllästyneille ja köyhille, joita varten Chávez perusti lukuisia sosiaaliohjelmia.

Hänen mukaansa nimetty chavismo-aate on yhdistelmä sosialismia, populismia, kansallismielisyyttä ja anti-imperialismia. Se on saanut inspiraatiota myös itsenäisyystaistelija Simón Bolívarista.

Chávezin kuoltua presidentiksi nousi hänen luottomiehensä Nicolás Maduro. Häneltä puuttuu edeltäjänsä karisma, eikä öljyn hinnan lasku ole helpottanut asioita. Maduron aikana Venezuelan talousvaikeudet ovat syventyneet entisestään.

Venezuelan öljyvarat ovat suuremmat kuin Saudi-Arabian.

Silti se kärsii kovasta perustavaroiden pulasta. Maitoa, maissijauhoja ja muita perustavaroita varten on usein tuntien jono. Kondomeja ja tamponeja on monesti mahdotonta löytää kaupoista.

Talous supistuu tänä vuonna kymmenen prosenttia, IMF:n mukaan eniten koko maailmassa. Inflaatio on toista sataa prosenttia.

Hallitus syyttää talousvaikeuksista oikeiston lietsomaa taloussotaa. Monien muiden mukaan ongelmia aiheuttaa muun muassa toimimaton hinta- ja valuuttasääntely.

Transparency Internationalin korruptioindeksissä Venezuela on sijalla 161, samoissa lukemissa Angolan, Jemenin ja Haitin kanssa.

Myös äänestäjät näyttävät menettäneen uskoaan hallituksen kykyyn hoitaa asiat. Sosialistipuolueen suosio on kohonnut vaalikampanjan edetessä, mutta viimeisimmissä kyselyissä opposition etumatka näytti silti selvältä.

Venezuelan laki kieltää mielipidekyselyt vaaliviikolla. Hallituksella on puolellaan valtion varoin tuettu iso kampanjakoneisto, mikä saattaa heijastua monien epävarmojen äänestäjien kallistumisessa sen kannalle.

Vaalikampanjointia on varjostanut väkivalta. Marraskuun lopussa oppositiopoliitikko Luis Manuel Díaz ammuttiin kuoliaaksi kampanjatilaisuudessa.

Pelin säännöt eivät ole hajanaiselle oppositiolle varsinaisesti suosiolliset. Venezuelan oppositio sai yli puolet kaikista äänistä myös vuoden 2010 vaaleissa. Uuden vaalilain myötä sääntöjä oli muutettu kuitenkin niin, että tuloksissa painottuu aiempaa enemmän maaseutu eli hallituksen vahvat kannatusalueet.

Siten oppositio tarvitsee selvän enemmistön äänistä saadakseen myös enemmistön paikoista parlamentissa.

Venezuela ei huolinut Euroopan unionin tai Amerikan valtioiden järjestön vaalitarkkailijoita maahan. Se kelpuutti tarkkailemaan Etelä-Amerikan liiton Unasurin, johon kuuluu monia sen liittolaisia. Brasilia tosin vetäytyi operaatiosta, mikä oli diplomaattinen takaisku Venezuelalle.

Epäselvää on, mitä opposition paikkaenemmistö parlamentissa tarkkaan ottaen voisi merkitä. Poliittisten vankien armahduslakia lukuun ottamatta se on esittänyt vähän konkreettisia vaalilupauksia.

Sosialistipuolue hallitsee yhä myös muita valtiollisia instituutioita. Näihin kuuluvat korkein oikeus, vaalilautakunta ja keskuspankki.

Presidentti Nicolás Maduro on sanonut, että voiton on tultava ”millä hyvänsä keinolla”.

Maduron valtakausi kestää vuoteen 2019 asti. Venezuelan perustuslaki mahdollistaa kansanäänestyksen presidentin asemasta kauden kolmen viimeisen vuoden aikana, jos 25 prosenttia rekisteröityneistä äänestäjistä niin vaatii. Se voisi päättää Maduron valtakauden ennen aikojaan.

Oppositio tahtoisi järjestää kansanäänestyksen heti ensi vuonna. Voitto parlamenttivaaleissa saattaisi antaa hankkeelle lisäpotkua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat