Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siperian šamaani taistelee öljyntuottajia vastaan

Ulkomaat
 
Shamaani Sergei Ketšimov kertoo harvinaisella itähantin kielellä, miten öljynporaus on mullistanut hänen elämänsä
Shamaani Sergei Ketšimov kertoo harvinaisella itähantin kielellä, miten öljynporaus on mullistanut hänen elämänsä
Siperian Hanti-Mansiassa asuva hanti Sergei Ketšimov käy oikeutta öljy-yhtiö Surgutneftegazia vastaan. Hän uskoo, että oikeudenkäynnillä yritetään tehdä hänestä varoittava esimerkki ja hiljentää alkuperäiskansojen edustajat. Ketšimovia ei hevillä nujerreta. Toimittaja ja kuvaus: Anneli Ahonen, leikkaus: Nikolai Gontar.

Surgut

Oikeudenkäynnin takia Sergei Ketšimov, 57, ei voi enää vältellä kaupunkiin tulemista.

Artikkeliin liittyvät

Koko ikänsä Siperian taigalla asuneesta miehestä on tullut taksinkuljettajien keskuudessa pieni julkkis Surgutin kaupungissa Länsi-Siperiassa. Kuljettajat huikkailevat Ketšimoville, kun hän johdattaa tekemään haastattelua linja-autoaseman karuun odotushalliin.

Pitkällinen kiista öljynporaajien kanssa on lopulta johtanut siihen, että käräjiä käydään tuomioistuimessa. Öljy-yhtiön työntekijät syyttävät Ketšimovia tappouhkauksesta.

Palataan siihen myöhemmin. Ensin Ketšimov kertoo, miten ihmiskunnan energiantarve on muuttanut hänen elämänsä.

”Öljyä alettiin pumpata toden teolla 1980-luvulla. Siitä lähtien meidät on pakotettu muuttamaan yhä uudestaan. Pian meillä ei enää ole paikkaa, missä asua”, Ketšimov sanoo.

Kasvoista ja käsistä näkee, että hän ei ole viettänyt elämäänsä sähköpöydän korkeutta sopivaksi säätäen.

Koulua hän kävi 7–10-vuotiaana, minkä jälkeen hän ryhtyi metsästämään. 14-vuotiaana hänet lähetettiin jo kesäisin Objoelle pyytämään valtavalla nuotalla haukea, madetta ja säynettä. Valtio määräsi kiintiöt, jotka piti täyttää. Sukulaisten luokse yli sadan kilometrin päähän hän kulki jalan, koska moottorikelkkoja ei ollut.

Ketšimov puhuu suomen kaukaista sukukieltä hantia. Hän kuuluu šamaanien sukuun, ja ihmiset kääntyvät hänen puoleensa pyytämään apua jumalilta.

Hantien keskuudessa hänet on nimetty Imlorin, pyhänä pidetyn järven, varjelijaksi. Hantien uskon mukaan järvellä käydyssä taistelussa haavoittui kuolettavasti jumalan lähettiläs, kivinen karhu, joka lähetettiin takaisin maan sisään.

”En päästä öljymiehiä järvelle”, hän kertoo.

Hän asuu yksin vähän loitompana järvestä ja pitää siellä 30:a poroa.

Järveä ympäröivä alue tihkuu öljyä. Yksi Venäjän suurimmista öljy-yhtiöistä, Surgutneftegaz, poraa sitä lisenssillä. Korvaukseksi alkuperäiskansat saavat muun muassa moottorikelkkoja, bensiiniä ja muuta tavaraa.

Jännitteiltä ei vältytä. Erityisesti Ketšimovia huolestuttavat öljyn pumppauksen yhteydessä poltettavasta kaasusta tulevat saasteet.

Nykyään kädet värjäytyvät mustiksi karpaloja kerätessä.

”Kun suopursu kukkii, koko suo on valkoinen. On kuin kävelisi lumessa. Tänä kesänä terälehdet varisivat yhtäkkiä maahan”, hän kertoo.

Yksinkertaistetusti Venäjän valtio elää öljystä. Maan öljystä noin puolet tulee Hanti-Mansian piirikunnasta Uralvuorten takaa. Vuonna 2013 Hanti-Mansian maaperästä pumpattiin 255 miljoonaa tonnia öljyä ja siellä avattiin kahdeksan uutta esiintymää. Pinta-alaltaan alue on puolitoista kertaa Suomen kokoinen, ja se tuotti 15 prosenttia Venäjän valtion budjetista.

Öljy on tuonut Siperiaan paljon vaurautta. Venäjän hallintoalueiden talous- ja hyvinvointivertailuissa Hanti-Mansia sijoittuu vuodesta toiseen kärkisijoille heti Moskovan ja Pietarin alueiden jälkeen.

Surgutneftegaz taas on yksi Venäjän rikkaimpia öljy-yhtiöitä. Se tuottaa vuosittain 12 prosenttia Venäjän öljystä. Talouslehti Forbesin mukaan se on öljy-yhtiöistä suljetuin, eikä sen todellisia omistajia tiedetä. Yhtiötä on johtanut Vladimir Bogdanov vuodesta 1984.

Syyskuussa Bogdanov vakuutti Forbesille, että alhainen öljyn hinta ei vaikuta öljyn tuotantomääriin. Vuonna 2013 öljy maksoi yli 100 dollaria (noin 95 euroa) barrelilta, nyt noin 42 dollaria (noin 40 euroa). Toistaiseksi Venäjä onkin pumpannut öljyä entiseen tahtiin ja enemmänkin.

Varapääministeri Arkadi Dvorkovitš kuitenkin aiemmin valmisteli venäläisiä siihen, että öljyn tuotanto tulee näillä öljyn hinnoilla vähenemään, koska investoinnit vaikeapääsyisille esiintymille vähenevät. Venäjä ei saa arktiseen öljynporaukseen tarvittavaa teknologiaa lännestä talouspakotteiden takia. Länsimaat asettivat niitä Krimin valtauksen ja Ukrainan sodan takia.

Surgutneftegaz poraa laillisesti öljyä mailla, joilla Sergei Ketšimovilla puolestaan on lain takaama oikeus harjoittaa perinteisiä elinkeinoja.

Ristiriita on ilmeinen.

Ketšimov on aamulla lähtenyt kotijärveltään moottorikelkalla ja ohittanut Surgutneftegazin tarkastuspisteen. Tuntien linja-automatkan jälkeen hän tapaa asianajajansa 340 000 asukkaan Surgutissa, joka sijaitsee öljyputkien risteyskohdassa.

Kaupunkiin vievän moottoritien vieressä leiskuvat öljynporaustornien liekit.

Surgutneftegazin työntekijät syyttävät Ketšimovia tappouhkauksesta, minkä hän kiistää. Sen sijaan hän on myöntänyt ampuneensa työntekijöiden koiran, joka oli Ketšimovin mukaan tappanut hänen porojaan.

Ketšimovin mukaan poliisi ja siviiliasuinen mies olivat myös painostaneet hänet allekirjoittamaan venäjäksi kirjoitettuja papereita. Hän puhuu venäjää jonkin verran, mutta tarvitsee oikeudessa tulkkia.

Hän myös syyttää poliisien murtaneen hänen kylkiluunsa.

Asianajaja Aleksei Verhogljadovin mukaan tappouhkauksesta voi seurata korkeintaan kahden vuoden vankeusrangaistus. Todisteet eivät hänen mukaansa ole pitävät.

”Näen, kuinka syyttäjät ja tuomarit ovat asennoituneet. Hän ei tule saamaan vapauttavaa tuomiota. Kenties ehdollisen tuomion”, Verhogljadov sanoo pienessä toimistossaan Surgutissa.

Yhtiö vastasi HS:n haastattelupyyntöön, ettei se kommentoi asiaa oikeudenkäynnin ollessa kesken.

Ympäristöjärjestö Greenpeace seuraa Ketšimovin oikeudenkäynnin kulkua. Järjestön raportoi pelkästään Imlorjärven lähellä 36 ympäristörikettä marraskuussa: teidenrakennuksen ja putkien asennuksen yhteydessä tukittuja vesireittejä, öljyn pilaamaa maaperää ja vettä.

Hanti-Mansian ympäristöviranomaiset totesivat lokakuussa, että jälkiä ympäristön saastumisesta ei löydy.

Ketšimov toivoo, että häntä kuunneltaisiin.

”Jos meidät alkuperäiskansojen edustajat tuhotaankin kokonaan, niin tämä maa jää tänne. Ja sillä tulevat asumaan öljyntuottajien jälkeläiset.”

Anneli Ahonen
Šamaani Sergei Ketšimov käy oikeutta öljy-yhtiö Surgutneftegazin työntekijöitä vastaan. Hän tuli Surgutin kaupunkiin kotoaan taigalta tavatakseen asianajajansa.
Šamaani Sergei Ketšimov käy oikeutta öljy-yhtiö Surgutneftegazin työntekijöitä vastaan. Hän tuli Surgutin kaupunkiin kotoaan taigalta tavatakseen asianajajansa.
Anneli Ahonen
Surgut sijaitsee öljytuotannon solmukohdassa.
Surgut sijaitsee öljytuotannon solmukohdassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat