Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljy rikastutti Hanti-Mansian

Ulkomaat
 
Anneli Ahonen
Hanti-Mansijskissa rakennetaan paljon uutta. Keskustan kauppa keskuksen arkkitehtuuri jäljittelee kotaa.
Hanti-Mansijskissa rakennetaan paljon uutta. Keskustan kauppa keskuksen arkkitehtuuri jäljittelee kotaa. Kuva: Anneli Ahonen

Hanti-Mansijsk Öljyn tuoma vauraus näkyy Siperian Hanti-Mansiassa erityisesti sen pääkaupungissa. Hanti-Mansijsk on noin 95 000 asukkaan kiiltelevä pikkukaupunki.

Vanhat puurakennukset on lähes kaikkialta purettu pois, ja tilalle on rakennettu komeaa arkkitehtuuria: kodan muotoinen kauppakeskus, valkoisena kohoava yliopisto, öljy-yhtiö Gazpromneftin korkea konttori.

On myös kylpylä, Suomen omakotitaloalueita muistuttava idyllinen lähiö, oma KHL-jääkiekkojoukkue ja ampumahiihdon maailmancupin osakilpailut.

Palkatkin ovat hyvät verrattuna venäläisiin keskipalkkoihin.

Hanti-Mansian piirikunnassa asuu noin 30 000 hantia ja mansia. Obinugrilaiset kielet ovat kaukaista sukua suomelle.

Muutamassa vuosikymmenessä alkuperäiskansojen oikeudet ja asema ovat parantuneet Venäjällä merkittävästi. Samalla kaupungistuminen ja venäjän kielen valta-asema on vähentänyt kielten puhujien määrää voimakkaasti.

Sergei Ketšimov on siksi poikkeus, sillä hän puhuu yhtä itähantin kielen harvinaista murretta paremmin kuin venäjää.

”Itähantin kielen tilanne on huono, ellei suorastaan hälyttävä. Kielen siirtyminen lapsille on lähes kaikkialla katkennut. Vaikka kouluissa on oppiaineena hantin kieli, se ei pysty turvaamaan tai edistämään kielen siirtymistä ja säilymistä”, sanoo marraskuussa Hanti-Mansiassa kenttämatkalla käynyt tutkija Merja Pikkarainen Helsingin yliopistosta.

”Monet vanhemmat ajattelevat, että parempi puhua venäjää, ettei koulussa kiusata ja on paremmat mahdollisuudet pärjätä.”

Hanteilla on iso alkuperäiskansojen oikeuksia lobbaava järjestö Spasenie Jugry. Se korostaa yhteistyötä öljy-yhtiöiden ja aluehallinnon kanssa.

”Uusi sukupolvi on kasvanut. He asuvat taigalla ja noudattavat perinteistä elämäntapaa mutta ovat integroituneet nyky-yhteiskuntaan. He pystyvät hyvällä kielitaidolla neuvottelemaan öljy-yhtiöiden kanssa”, sanoi järjestöä 15 vuotta johtanut Aleksandr Novjuhov Suomi–Venäjä-seuran järjestämän suomalais-ugrilaisten kansalaisjärjestöjen seminaarin yhteydessä lokakuun lopulla Hanti-Mansijskissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat