Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äärioikeisto jyräsi Ranskan aluevaaleissa – FN-puolueelle lähes kolmannes äänistä

Ulkomaat
 
PASCAL ROSSIGNOL
Ranskan äärioikeiston johtaja Marine Le Pen vilkutti kannattajilleen sunnuntaina.
Ranskan äärioikeiston johtaja Marine Le Pen vilkutti kannattajilleen sunnuntaina. Kuva: PASCAL ROSSIGNOL

Ranskan äärioikeistolainen Front National (FN) -puolue keräsi sunnuntain aluevaaleissa ennätyksellisesti lähes kolmanneksen äänistä. Ranskalaiset äänestivät sunnuntaina vain kolmisen viikkoa sen jälkeen, kun islamistiset terroristit murhasivat 130 ihmistä Pariisissa.

FN teki historiallisen tuloksen ja sai lähes 30 prosenttia äänistä. Se oli suurin puolue kuudella alueella 13:sta.

Puoluejohtaja Marine Le Pen kutsui tulosta ”suurenmoiseksi”. Hänen mukaansa se osoittaa, että Front National on kiistatta Ranskan ykköspuolue.

Aluevaaleissa valitaan Ranskan alueneuvostojen jäsenet kuudeksi vuodeksi. Aluevaalien toinen kierros käydään ensi sunnuntaina 13. joulukuuta.

FN:n maahanmuuttoa, islamia ja Euroopan unionia vastustava linja on saanut nostetta Ranskan kolmen viikon takaisista terrori-iskuista. Puolueen johtaja Marine Le Pen tähyää myös Ranskan presidentiksi.

FN oli viemässä voiton esimerkiksi pohjoisessa Nord-Pas-de-Calais-Picardien alueella, joka ennen oli vasemmiston vahvaa tukialuetta. Le Pen oli itse ehdolla alueella. Hänen otaksuttiin saavan yli 40 prosenttia äänistä. Yhtä lailla menestyi Le Penin veljentytär Marion Maréchal-Le Pen Kaakkois-Ranskassa.

Presidentti François Hollanden sosialistipuolue aikoo vetäytyä kyseisiltä alueilta toisella kierroksella. Uutistoimisto Reutersin mukaan puolue aikoo tukea entisen presidentin Nicolas Sarkozyn konservatiiveja estääkseen äärioikeiston nousun valtaan.

Sosialistit aikovat pystyttää äärioikeistolle ”barrikadin” alueilla, joilla se on konservatiivien takana ja Kansallinen rintama johtaa.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Kansallinen rintama on pääsemässä Ranskassa aluehallinnon johtoon. Voitto antaisi Marine Le Penille hyvän ponnahduslaudan kohti vuoden 2017 presidentinvaaleja.

Sarkozyn konservatiivit olivat saamassa noin 27 prosenttia äänistä. Maata johtavien sosialistien äänisaalis oli jäämässä noin 23 prosenttiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat