Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äärioikeisto jyräsi Ranskan aluevaaleissa – FN-puolueelle lähes kolmannes äänistä

Ulkomaat
 
PASCAL ROSSIGNOL
Ranskan äärioikeiston johtaja Marine Le Pen vilkutti kannattajilleen sunnuntaina.
Ranskan äärioikeiston johtaja Marine Le Pen vilkutti kannattajilleen sunnuntaina. Kuva: PASCAL ROSSIGNOL

Ranskan äärioikeistolainen Front National (FN) -puolue oli keräämässä sunnuntain aluevaaleissa ennätyksellisesti lähes kolmanneksen äänistä. Ranskalaiset äänestivät sunnuntaina vain kolmisen viikko sen jälkeen, kun islamistiset terroristit olivat murhanneet 130 ihmistä Pariisissa.

Pääministeri Manuel Valls kehotti aiemmin päivällä kansalaisia äänestämään aktiivisesti ja kuvasi äänestyksen olevan keino taistella terroria vastaan.

”Toivottavasti moni äänestää, erityisesti terrori-iskujen jälkeen. Tulemme voittamaan, ja äänemme ovat aseitamme”, pääministeri sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ensimmäisten ovensuukyselyjen tultua julki FN oli saamassa 27–31 prosenttia äänistä. Puolue oli arvioiden mukaan johdossa kuudella alueella 13:sta. Aluevaalien toinen kierros käydään ensi sunnuntaina 13. joulukuuta. Aluevaaleissa valitaan Ranskan alueneuvostojen jäsenet kuudeksi vuodeksi.

FN:n maahanmuuttoa, islamia ja Euroopan unionia vastustava linja on saanut nostetta Ranskan kolmen viikon takaisista terrori-iskuista. Puolueen johtaja Marine Le Pen tähyää myös Ranskan presidentiksi.

FN oli viemässä voiton esimerkiksi pohjoisessa Nord-Pas-de-Calais-Picardien alueella, joka ennen oli vasemmiston vahvaa tukialuetta. Puoluejohtaja Le Pen oli itse ehdolla alueella. Hänen otaksuttiin saavan yli 40 prosenttia äänistä. Yhtä lailla menestyi Le Penin veljentytär Marion Maréchal-Le Pen Kaakkois-Ranskassa.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Kansallinen rintama on pääsemässä Ranskassa aluehallinnon johtoon. Voitto antaisi Marine Le Penille hyvän ponnahduslaudan kohti vuoden 2017 presidentinvaaleja.

Entisen presidentin Nicolas Sarcozyn johtamat konservatiivit olivat saamassa noin 27 prosenttia äänistä. Maata johtavien sosialistien äänisaalis oli jäämässä noin 23 prosenttiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat