Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaan­toimituksen joulukalenterissa kaamosneuvo Norjasta: Ole sosiaalinen

Ulkomaat
 

Tukholma. Norjan Huippuvuorten keskus Longyearbyen on maailman pohjoisimpia asuttuja paikkoja. Siellä on myös täysin pimeää pari kuukautta vuodessa.

On syytä soittaa ja kysyä: Löytyisikö paikallisilta neuvoja kaamoksen selätykseen?

Halojaa, onko pastori Leif Magne Helgesen puhelimessa? Sellaista lueskelin, että teidän kirkkonne olisi maailman pohjoisin. Pitääkö paikkansa?

Kyllä näin on, ja minä olen maailman pohjoisin pappi.

Soitan siksi, että sinä varmasti osaat antaa meille amatööreille selviämisvinkkejä kaamosväsymykseen. Eikös teillä siellä ole ympäri vuorokauden pimeää?

Muuten juuri kun soitit, täältä meni sähköt. Nyt on todella pimeää. Odota, sytytän kynttilän.

Täällä tosiaan on koko vuorokauden ympäri pimeää, ja sitä kestää kaksi tai puolitoista kuukautta. Me käytämme paljon kynttilöitä, siitä tulee hiukan elämää. Minulla on myös sellainen erityinen lamppu.

Sitten on tärkeää, ettei eristäydy muista vaan käy ulkona erilaisissa tapahtumissa, pitää yhteyttä ystäviin ja on sosiaalinen. Jos vain käy töissä, tulee kotiin ja makaa sohvalla, alkaa masentaa.

Käytkö itse paljon hummailemassa kylillä?

En nyt niinkään. Mutta täällä tapahtuu paljon. On tapahtumia, ja laulan kuorossa ja käyn ystävien luona syömässä.

Selvä. Minua askarruttaa yksi toinenkin juttu. Sellaista näet luin tuolta internetistä, ettei siellä Longyearbyenissä saisi kuolla. Että se olisi laitonta. Mitä ihmettä?

No ei se ole ihan totta. Kyllä meillä joka vuosi kuolee ihmisiä onnettomuuksissa ja sydänkohtauksissa. Maastohan on rankkaa, kun on vaara lumivyöryistä, säänvaihteluista ja jääkarhuista ja sen sellaisesta. Joten tragedioita tapahtuu. Mutta kun ihmiset ovat pitkään sairaana tai vanhoja, heidät lähetetään mantereelle, koska täällä ei ole palveluja.

Miten siellä noin muuten menee? Kuulemma on kurjat ajat.

Täällä on kriisi. Hiilikaivos on ollut pääasiallinen tulonlähteemme vuodesta 1906 saakka, ja nyt hiiliyhtiöllä on ongelmia, kun kivihiilen hinta on alhainen. Se vaikuttaa koko alueen elämään. Kriisi on myös mahdollisuus löytää jotakin uutta.

Ulkomaantoimituksen joulukalenterissa soitetaan umpimähkään Euroopan maihin ja haastatellaan vastaajia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat