Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama rauhoitteli amerikkalaisia terrori-iskun jälkeen: Me voitamme Isisin

Ulkomaat
 

Washington

Neljä päivää San Bernardinon joukkomurhan jälkeen presidentti Barack Obama piti varhain maanantaina Suomen aikaa tunteikkaan puheen, jossa hän vakuutti Yhdysvaltain voittavan äärijärjestö Isisin – ja tekevän sen lähettämättä maajoukkoja takaisin Lähi-itään.

San Bernardinon joukkomurha viime keskiviikkona oli pahin ääri-islamilaisten isku Yhdysvalloissa syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen. Obamaa on arvosteltu viime päivinä yhä kiihkeämmin siitä, että hän ei tee tarpeeksi Isisin lyömiseksi. Uutiskanava CNN:n mielipidemittauksen mukaan 60 prosenttia amerikkalaisista on sitä mieltä, ettei Obaman terrorisminvastainen politiikka toimi.

Obaman mukaan Pariisin ja San Bernardinon iskujen jälkeen terrorismi on siirtynyt uuteen vaiheeseen. ”Isisin aiheuttama uhka on todellinen, mutta me voitamme vielä”, Obama sanoi painokkaasti Valkoisessa talossa pitämässään puheessa.

Obamaa on arvosteltu siitä, ettei hänellä ole selvää strategiaa Isisin lyömiseksi. Yhdysvaltain ilmaiskut ovat jatkuneet yli vuoden, mutta eivät ole onnistuneet nujertamaan Isisiä.

Puheessaan Obama luetteli, mihin hänen Isis-strategiansa perustuu: amerikkalaisjoukot tekevät erikoisoperaatioita ja tukevat näin syyrialaisia ja irakilaisia, jotka kantavat päävastuun taistelusta Isisiä vastaan. Yhdysvallat lisää tiedustelua estääkseen Isisiä rekrytoimasta uusia jäseniä. Samalla Yhdysvallat liittolaisineen pyrkii saamaan poliittisen ratkaisun Syyrian sisällissotaan.

Kyse ei ole uusista keinoista, vaan siitä, että Obama haluaa vakuuttaa vanhojen keinojen riittävän.

”Me emme saa tulla vedetyksi uudelleen pitkään ja kalliiseen maasotaan Irakissa tai Syyriassa. Se olisi juuri sitä, mitä Isis haluaisi”, Obama sanoi. Hänen mukaansa Isis iskisi jatkuvasti amerikkalaisjoukkoja vastaan ja käyttäisi niitä propaganda-aseena rekrytoidessaan uusia taistelijoita.

”Nykyinen strategia – ilmaiskut, erikoisjoukot ja yhteistyö paikallisten joukkojen kanssa – antaa meille kestävämmän voiton.”

Obama vetosi myös amerikkalaisiin siinä, etteivät nämä alkaisi pitää kaikkia muslimeja vihollisinaan. Hän muistutti, ettei Yhdysvallat ole sodassa islamia, vaan Isisin ”kuoleman kulttia” vastaan.

”Kuten on muslimien vastuulla kitkeä radikalisoitumiseen johtavat harhaiset ajatukset, on uskosta riippumatta jokaisen amerikkalaisen vastuulla torjua ennakkoluulot”, Obama sanoi.

”Muslimit ovat ystäviämme, naapureitamme, työtovereitamme ja urheilusankareitamme. He puolustavat maatamme uniformussa ja ovat valmiita kuolemaan tämän maan puolesta. Meidän täytyy muistaa tämä.”

Presidentti vetosi myös jälleen kerran kongressiin aselakien kiristämiseksi. San Bernardinon ampujat olivat ostaneet joukkoammuskelussa käyttämänsä puoliautomaattiaseet ja valtavan ammusvaraston laillisesti.

”Kenenkään, jolta on kielletty lentäminen, ei pitäisi voida ostaa asetta. Tässä on kyse kansallisesta turvallisuudesta”, Obama sanoi.

Monet kongressin republikaanit vastustavat kaikkia tiukennuksia aselakeihin, koska he uskovat aseiden suojelevan lainkuuliaisia kansalaisia.

Republikaanit arvostelivat Obaman puhetta heti tuoreeltaan vanhan kertaukseksi. Republikaanien presidenttiehdokkaat ovat vaatineet kovempia toimia Isisiä vastaan, ja Pariisin terrori-iskujen jälkeen osa heistä on alkanut kannattaa amerikkalaisten maajoukkojen lähettämistä joko Syyriaan tai Irakiin.

YURI GRIPAS / REUTERS
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui Isisin vastaisesta taistelusta sunnuntaina 6. joulukuuta.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui Isisin vastaisesta taistelusta sunnuntaina 6. joulukuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat