Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin ulkoministeri raivostutti Israelin kommenteillaan palestiinalaisten kuolemista

Ulkomaat
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu pitää Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin kommentteja ”järkyttävinä”.
Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu pitää Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin kommentteja ”järkyttävinä”. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Israelin ja Ruotsin välit ottivat sunnuntaina uuden pohjakosketuksen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Israelin hallitus sanoo pitävänsä ”järkyttävänä” Ruotsin ulkoministeri Margot Wallströmin väitteitä palestiinalaisten laittomista teloituksista.

Israelin hallitus päättää sunnuntaina ”kovista vastatoimista” Ruotsia kohtaan, maan varaulkoministeri kertoo.

Ruotsin hallituksen mukaan Wallströmin kommentit on irrotettu asiayhteydestään.

”Toisin kuin väitetään, ulkoministeri ei ole sanonut, että Israelissa tapahtuu laittomia teloituksia. Lähi-idän tilanne on riittävän monimutkainen ilman, että sitä tarvitsee sekoittaa vielä väärinkäsityksillä”, Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja Wallström sanovat tiedotteessa.

Maiden välit ovat olleet jäisiä siitä lähtien, kun Ruotsin uusi vasemmistohallitus tunnusti Palestiinan valtion viime vuonna. Sen jälkeen Wallström on muun muassa viitannut palestiinalaisten ahdinkoon yhtenä syynä islamistiseen radikalisoitumiseen.

Tuorein kriisi maiden suhteessa alkoi Reutersin mukaan perjantaina, kun Wallström puhui maansa parlamentille. Ulkoministeri tuomitsi palestiinalaisten päivittäin tekemät terroriteot ja vaati samalla, että Israel pidättäytyy liiallisesta voimankäytöstä.

”Väkivaltaan ei voi vastata tavalla, joka -- ja näin sanon muissa tilanteissa, joissa on reagoitu tavalla, joka johtaa laittomiin teloituksiin tai suhteettomiin tilanteisiin, joissa toiselta puolelta tapettujen määrä on sellainen, että se ylittää reilusti alkuperäisten kuolemien määrän”, Wallström sanoi polveilevassa käännöksessä, jonka ministeriö on julkistanut.

Ruotsin hallituksen mukaan Wallström puhui yleisellä tasolla siitä, mitä kansainvälisen oikeuden periaatteet sanovat itsepuolustuksesta ja suhteellisen voimankäytön vaatimuksesta.

Israel kuitenkin suhtautui kommentteihin herkästi. Maan puolustusvoimat ovat tappaneet 103 palestiinalaista sitten lokakuun alun, kun väkivaltaisuudet alkoivat levitä.

Palestiinalaisten tekemät hyökkäykset ovat tappaneet 19 israelilaista sekä yhden Yhdysvaltain kansalaisen.

”Tuomitsen Ruotsin ulkoministerin esittämät järkyttävät lausunnot”, Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu sanoi sunnuntaina Reutersin mukaan.

”Wallström ilmeisesti odottaa Israelin kansalaisten vain tarjoavan kurkkuaan niille, jotka haluavat heitä puukottaa. Tämä ei tule tapahtumaan, ja me teemme jatkossakin kaikkemme heidän suojelemiseksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat