Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venezuelan oppositio julisti saaneensa kahden kolmasosan enemmistön –17 vuotta hallinnut sosialistinen liike tunnusti vaalitappionsa

Ulkomaat
 
Reuters
Che Guevaraa jäljittelevä Humberto López eli ”El Che” oli silminnähden pettynyt vaalituloksen tultua julki. Venezuelan johtava sosialistipuolue kärsi selvän tappion sunnuntain parlamenttivaaleissa.
Che Guevaraa jäljittelevä Humberto López eli ”El Che” oli silminnähden pettynyt vaalituloksen tultua julki. Venezuelan johtava sosialistipuolue kärsi selvän tappion sunnuntain parlamenttivaaleissa. Kuva: Reuters

Venezuelan oppositio on saanut kaksi kolmasosaa paikoista maan parlamenttiin, oppositiojohtaja Henrique Capriles kertoi maanantaina Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Caprillesin mukaan oppositio on saanut ainakin 112 paikkaa 167-henkiseen parlamenttiin.

Mikäli tulos vahvistetaan, oppositio saa mahdollisuuden päästä tekemään isoja muutoksia.

Maan keskusvaalilautakunta ei ole vielä päivittänyt aiemmin antamiaan alustavia virallisia tuloksia, joiden mukaan suurin oppositioryhmä MUD sai 99 edustajaa ja hallituksen sosialistipuolue PSUV 46 paikkaa. 22 paikan osalta tulos on yhä auki.

Tulos on takaisku Venezuelaa 17 vuotta hallinneelle sosialistiselle liikkeelle, joka tunnusti jo tappionsa. Vaalitulos muuttaa vallan tasapainoa jakaantuneessa öljyvaltiossa.

Oppositio vannoi maanantaina nostavansa maan talouskriisistä ja vapauttavansa poliittiset vangit. Sillä on lista yli 70 ihmisestä, jotka on sen mukaan tuomittu vankilaan poliittisesti.

Oppositiojohtaja Jesus Torrealba kuitenkin lupasi, ettei valtaan nouseva oppositio aio ryhtyä vainoamaan vastustajiaan.

Pääkaupunki Caracasissa ammuttiin ilotulitteita opposition kannatusalueilla sen jälkeen kun vaalilautakunta oli ilmoittanut tuloksesta.

Presidentti Nicolás Maduro puhui varhain aamulla Suomen aikaa televisiossa ja myönsi häviön.

Hän luonnehti sitä väliaikaiseksi takapakiksi ja syytti tuttuun tapaansa vastustajien lietsomaa taloussotaa.

Sävy oli kuitenkin maltillisempi kuin ennen vaaleja, jolloin Maduro sanoi, että voiton on tultava ”millä hyvänsä keinolla”.

”Olemme hävinneet yhden taistelun tänään, mutta kamppailu uuden yhteiskunnan ja sosialismin rakentamiseksi on vasta alussa”, hän sanoi vaalituloksen jälkeen.

Myös oppositiojohtaja Torrealba oli puheissaan maltillinen. Reutersin mukaan oppositiossa tiedetään sen voiton takana olevan enemmän kiukkua Maduroa vastaan kuin innokkuutta opposition puolesta.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry puolestaan sanoi AFP:n mukaan, että vaalitulos osoitti äänestäjien ”ylivoimaisen halun muutokseen” ja kehotti osapuolia keskusteluun.

Yhdysvaltain ja Venezuelan välit ovat olleet kireät sosialistien valtakaudella.

Venezuelalla on maailman suurimmat öljyvarat. 33 miljoonan asukkaan maa on kuitenkin kärsinyt jo pitkään perustavaroiden puutteesta ja muista talousongelmista. Maitoa, maissijauhoa tai ruokaöljyä varten on kauppojen edessä usein tuntien jonot.

Kotimainen tuotanto on romahtanut chavismoksi kutsutun sosialistivallan aikana, eivätkä hallituksen hinta- ja valuuttasääntelyt monien mielestä toimi. Tilannetta on pahentanut öljyn maailmanmarkkinahinnan lasku. Noin 95 prosenttia Venezuelan vientituloista tulee öljystä.

Edesmenneen presidentin Hugo Chávezin mukaan nimetty chavismo on yhdistelmä sosialismia, populismia, nationalismia ja anti-imperialismia.

Chávez nousi valtaan vuonna 1999. Tuolloin hän edusti muutosta vanhaan korruptoituneeseen poliittiseen eliittiin kyllästyneille ja köyhille, joita varten Chávez perusti lukuisia sosiaaliohjelmia.

Sen jälkeen kun Chávez kuoli syöpään pari vuotta sitten Venezuelaa on johtanut hänen luottomiehensä Nicolás Maduro. Tältä puuttuu edeltäjänsä karisma, ja paheneva taloustilanne ja väkivalta ovat syöneet hallituksen suosiota.

Venezuelan henkirikostilastot kuuluvat nykyään maailman synkimpiin.

Vaalitulos tuo oppositiolle enemmistön parlamentissa ensi kertaa sitten vuosituhannen vaihteen.

Sosialistipuolue PSUV:llä on silti yhä paljon valtaa. Venezuela on presidenttijohtoinen maa, ja Chávezin aikana presidentin valtaoikeuksia vahvistettiin lisää. Nykyisen presidentin Maduron kausi kestää vuoteen 2019 saakka.

Sosialistipuolueen väki liittolaisineen hallitsee yhä myös muita valtiollisia elimiä. Näihin kuuluvat muun muassa korkein oikeus, vaalilautakunta ja keskuspankki.

Chávez oli entinen ammattisotilas, ja hallituksella on ollut puolellaan myös armeija. Espanjassa ilmestyvä konservatiivinen ABC-lehti uutisoi kuitenkin viikonvaihteessa tiedustelulähteisiin nojaten, että puolustusvoimien enemmistö ei olisi hallituksen takana, jos se päättäisi vääristellä vaalituloksia. Opposition kannatus olisi sen mukaan myös armeijan joukossa suurta.

Oman haasteensa oppositiolle tuo sisäinen jakaantuneisuus. Oppositioblokki MUD on ideologisesti hajanainen ja koostuu monista eri puolueista. Sen keskeisiin tavoitteisiin on kuulunut armahduslaki poliittisille vangeille.

Lisäksi opposition päämääränä on järjestää kansanäänestys presidentti Maduron asemasta vielä ensi vuonna. Perustuslaki sallii kansanäänestyksen presidentin asemasta virkakauden kolmen viimeisen vuoden aikana. Sitä varten opposition pitää kerätä noin neljä miljoonaa allekirjoitusta.

NACHO DOCE / Reuters
Opposition kannattajat juhlivat vaalitulosta Caracasissa sunnuntai-iltana.
Opposition kannattajat juhlivat vaalitulosta Caracasissa sunnuntai-iltana.
CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters
Mies äänesti sunnuntaina pääkaupunki Caracasissa. Taustalla entistä presidenttiä Hugo Chávezia esittävä seinämaalaus.
Mies äänesti sunnuntaina pääkaupunki Caracasissa. Taustalla entistä presidenttiä Hugo Chávezia esittävä seinämaalaus.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat