Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki Ruotsin 16-vuotiaat koululaiset saavat joululahjaksi feminismikirjan

Ulkomaat
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Chimamanda Ngozi Adichien kirjoittama teos jaetaan kaikille lukion toisluokkalaisille Ruotsissa.
Chimamanda Ngozi Adichien kirjoittama teos jaetaan kaikille lukion toisluokkalaisille Ruotsissa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Tukholma

Ruotsi on tunnetusti vahvan feministisen liikkeen maa. On feministinen puolue, feministinen hallitus ja nykyisin myös feministiseksi kutsuttu ulkopolitiikka. Tänä vuonna feminismi ulottuu myös hiukan entistä vahvemmin kouluihin, kun kaikki lukion toisluokkalaiset saavat yhden ylimääräisen joululahjan: kirjan siitä, miksi kaikkien pitäisi olla feministejä.

16-vuotiaille lahjoitettava teos on nimeltään ”Alla borde vara feminister”, eli kaikkien pitäisi olla feministejä. Sen on kirjoittanut nigerialainen menetyskirjailija Chimamanda Ngozi Adichie. Yhteensä lukioihin lähtee noin 100 000 kappaletta kirjoja.

”Toivomme, että oppilaat ryhtyisivät kyseenalaistamaan yhteiskunnan vaatimuksia ja oletuksia siitä, minkälaisia poikien ja tyttöjen tulisi olla sen sijaan että he kyseenalaistavat itseään”, sanoo puheenjohtaja Clara Berglund hankkeen taustalla olevasta Sveriges Kvinnolobby -järjestöstä.

Lahjan antajajoukkoon kuuluu järjestön lisäksi suuri joukko muita tahoja, muun muassa ammattiliittojen keskusjärjestö LO, Albert Bonniers Förlag -kustantamo ja Ruotsin YK-liitto.

Chimamanda Ngozi Adichien teos perustuu hänen puheenvuoroonsa suositussa populaaritieteellisessä TED-puhesarjassa. Kirjailija kertoo omista kokemuksistaan ja kasvustaan ja siitä, minkälaisia oletuksia naiseuteen liittyy. Uuden elämän puhe sai, kun poptähti Beyoncé lainasi sitä hittikappaleessaan Flawless.

Nyt aloitteen tekijöiden toiveena on, että sitä käytettäisiin myös opetusmateriaalina Ruotsissa. Kouluille on jaettu myös kirjaan liittyvät keskusteluohjeet.

”Minun mielestäni tämä on aivan upea aloite”, sanoo rehtori Maria Sellberg Norra Realin lukiosta, missä hanke esiteltiin ensimmäisenä.

Hän uskoo, että kirjalle voi olla käyttöä myös opetuksessa.

Ruotsissa aloite on jo ehtinyt saada sekä kiitosten lisäksi myös arvostelua.

Osa katsoo esimerkiksi, että kirja on ruotsalaisesta näkökulmasta vanhanaikainen, sillä Ruotsissa feministiset kysymykset ovat usein toisia kuin kirjailijan synnyinmaassa Nigeriassa tai tämän nykyisessä kotimaassa Yhdysvalloissa. Nykyisille 16-vuotiaille vaikkapa isä hiekkalaatikolla on täysin luonnollinen asia, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Madelaine Levy, Svenska Dagbladetissa.

Clara Berglundin mukaan kulttuuriero voi olla pikemminkin hyvä asia, sillä kirja käsittelee hyvin arkipäiväisiä kokemuksia, jotka tekevät feminismistä helposti ymmärrettävää, siinä missä Ruotsissa feminismikeskustelu on usein hyvin akateemista. Palaute hankkeesta on hänen mukaansa ollut ylipäätään pääosin myönteistä.

”Jotkut ovat toki kysyneet, että eikö feministisen kirjan lähettäminen kaikille koululaisille ole propagandaa. Meidän mielestämme ei ole. Tämän kirjan hyvä puoli on, että se on hyvin epäpoliittinen ja hyvin henkilökohtainen ja arkipäiväinen. Se on hyvä lähtökohta keskustelulle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat