Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoto: Isis rakentaa systemaattisesti ”valtiota” hallintoineen – Lapsisotilaiden käyttöä suunniteltu alusta asti

Ulkomaat
 
Reuters
Mies kantoi Isisin lippua heinäkuussa 2014 Syyrian Raqqassa, josta Isisin on tehnyt pääkaupunkinsa Syyriassa.
Mies kantoi Isisin lippua heinäkuussa 2014 Syyrian Raqqassa, josta Isisin on tehnyt pääkaupunkinsa Syyriassa. Kuva: Reuters

Terroristijärjestö Isis rakentaa järjestelmällisesti valtiota hallitsemilleen alueille, brittilehti The Guardian kertoo sille vuodettuihin dokumentteihin vedoten. Lehden mukaan dokumentit on toimittanut Isisin alueilla työskentelevä liikemies.

Lehden mukaan sillä on käsissään Isisin 24-sivuinen suunnitelma muun muassa hallinnon rakentamiseksi, propagandan levittämiseksi ja talouden järjestämiseksi.

Lehden mukaan dokumentissa on suunnitelmat perustaa ministeriöt vastaamaan koulutuksesta, luonnonvaroista, teollisuudesta, ulkosuhteista, viestinnästä ja sotilaskoulutuksesta.

Suunnitelmissa korostetaan yhtenäisen kulttuurin tärkeyttä, varsinkin kun asukkaiden kulttuuritausta voi olla moninainen. Taloudessa korostetaan omavaraisuutta.

Dokumentit kertovat Isisin suunnittelevan erillisiä leirejä taistelujoukoille ja veteraaneille.

Veteraanien on määrä käydä vuosittain kahden viikon kertausharjoituksissa, joissa heitä koulutetaan käyttämään uusia aseita.

Dokumenttien mukaan Isis on myös suunnitellut alusta alkaen käyttävänsä lapsisotilaita. Lehden mukaan tämä on ollut linja viimeistään loppuvuodesta 2014.

Lapsille on tarkoitus antaa koulutusta kevyiden aseiden käsittelyssä. ”Erityislahjakkaat” valitaan sotilaallisiin tehtäviin, kuten toimimaan tarkastuspisteillä.

Isis on viime aikoina käyttänyt lapsisotilaita propagandassaan.

Tutkimuslaitos International Crisis Groupin äskettäin haastattelema Isisin hallinnoimilla alueilla käynyt mies kertoi 12–13-vuotiaiden poikien ajelevan moottoripyörillä konetuliaseiden kanssa.

”Siitä iästä alkaen he osallistuvat taisteluihin”, mies sanoi.

Lehti sai dokumentit tutkija Aymenn al-Tamimin kautta. Hänellä on noin 300 muuta Isisin dokumenttia, minkä perusteella hän sanoo Isisin keskeisenä tavoitteena olleen alusta asti perustaa ääriteologiaan perustuva valtio.

”[Isis] on projekti, jonka tavoitteena on hallita. Loputon taistelu ei ole heidän ainoa tavoitteensa”, hän sanoi.

Guardianin haastattelemat tutkijat huomauttivat, että länsi ymmärtää Isisin väärin, mikäli dokumentin pitävät paikkansa.

”Isis on kaukana epärationaalisesta, verenhimoisesta fanaatikkojoukosta. Se on suunnitelmallinen poliittinen organisaatio, jonka takana on hyvin monimutkainen ja hyvin suunniteltu infrastruktuuri”, Georgian valtioyliopiston tutkija Charlie Winter sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat