Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jemeniin tulossa tulitauko – Rauhanneuvottelut alkavat ensi viikolla

Ulkomaat
 
Ali Owidha / Reuters
Jemenin armeija panssarivaunu ampui huthijoukkoja lauantaina al-Labanatissa Jemenin pohjoisosissa.
Jemenin armeija panssarivaunu ampui huthijoukkoja lauantaina al-Labanatissa Jemenin pohjoisosissa. Kuva: Ali Owidha / Reuters

Jemenin sodan osapuolten on määrä aloittaa tulitauko ensi viikon tiistaina, kun YK:n tukemat rauhanneuvottelut Sveitsissä alkavat, YK kertoi maanantaina Reutersin mukaan.

Jemenissä jo kuukausia kestäneessä sodassa on kuollut noin 6 000 ihmistä. Nyt maasta paennut presidentti Abd-Rabbu Mansour Hadi ja hänet syrjäyttäneet huthikapinalliset ovat YK:n mukaan suostuneet rauhansuunnitelmaan, josta YK:n turvaneuvosto päätti jo huhtikuussa.

Shiialaiset huthit valtasivat pääkaupungin Sanaan jo viime syksynä, mutta tilanne kärjistyi tämän vuoden tammikuussa.

Keväällä huthijoukot alkoivat edetä strategisesti tärkeään Adenin satamakaupunkiin, jonka Hadi oli julistanut Jemenin väliaikaiseksi pääkaupungiksi. Hadi joutui siirtymään Saudi-Arabiaan.

Tässä vaiheessa Saudi-Arabian johtama arabimaiden liittouma alkoi pommittaa huhtijoukkoja ja huthien hallussa olevia alueita tukeakseen Hadille uskollisia joukkoja. Saudit ovat syyttäneet Irania huthien tukemisesta.

Saudi-Arabia ja Iran ovat taistelleet pitkään alueellisesti herruudesta. Saudi-Arabia on pelännyt rajanaapurinsa ajautuvan Iranin-mielisten haltuun.

Huthit ovat liittoutuneet myös vanhan vihollisensa Ali Abdullah Salehin kanssa. Itsevaltainen Saleh joutui luopumaan vallasta niin sanotun arabikevään mielenosoitusten seurauksena, ja Hadi nousi hänen tilalleen helmikuussa 2012. Maa on ollut vuodesta 2011 sekasortoinen.

Kaoottinen tilanne on antanut ääriryhmille tilaa toimia. Esimerkiksi terroristijärjestö al-Qaida on vallannut kaupunkeja.

YK:n mukaan Sveitsissä alkavissa neuvotteluissa osapuolina ovat jemeniläiset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat