Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin neuvotteluissa pitäisi vihdoin päättää, mikä on kehitysmaa

Ulkomaat
 
Jenni Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen esimies.

Pariisin ilmastokokous saisi jäädä historian kirjoihin ainakin yhdessä asiassa. Neuvottelijat voisivat haudata lopullisesti käsitteen palomuuri.

Palomuurilla tarkoitetaan vuonna 1992 Kioton ilmastosopimukseen tehtyä jakoa, jossa maat kuuluvat joko kehittyneisiin teollisuusmaihin tai kehittyviin maihin.

Pitkä matka on kuljettu sitten Kioton. Euroopan unionin laskelmien mukaan niin kutsuttujen kehitysmaiden luokassa on jo 30 maata, jotka ovat asukasta kohti laskettuna rikkaampia kuin kolme köyhintä EU:n jäsenmaata.

Pariisia kohti tultaessa näytti, että palomuuri saattaisi purkautuakin. Tilalle on kaavailtu erilaisia sanamuotoja, kuten kullekin maalle kykynsä ja mahdollisuuksiensa mukaan.

Mutta sitten se palomuuri löysi Pariisiinkin, viimeiselle kokousviikolle asti.

Palomuurin avain on Kiina, jota ei voi enää millään mittareilla laskea samaan joukkoon Afrikan köyhimpien kehitysmaiden kanssa.

Toiveikkuutta herätti, että ennen Pariisia Kiina ja Yhdysvallat puhuivat yhdessä erilaisista vastuista, mutta muuttuneiden olosuhteiden valossa. Ilmastopolitiikan kielellä tämä tarkoittaa, että Kiina raotti ovea astuakseen palomuurin toiselle puolelle. Kiina on myös luvannut rahoittaa itse köyhimpiä kehitysmaita.

Muuri on saanut ainakin särön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat