Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK:n johtoon etsitään ensi sijassa naista – pääsihteeri Ban Ki-moon vierailee tänään Suomessa

Ulkomaat
 
Mike Segar / Reuters
Eteläkorealaisen Ban Ki-moonin kausi YK:n johdossa päättyy vuoden 2016 lopulla.
Eteläkorealaisen Ban Ki-moonin kausi YK:n johdossa päättyy vuoden 2016 lopulla. Kuva: Mike Segar / Reuters
Fakta

Pääsihteerillä voi olla paljon valtaa

 YK:n peruskirja määrää, että järjestön sihteeristöä johtaa pääsihteeri, jonka yleiskokous nimittää

turvallisuusneuvoston esityksestä.

 Vain kerran, vuonna 1951, yleiskokous päätti pääsihteeristä itsenäisesti valitessaan Trygve Lien lyhyelle jatkokaudelle.

 Pääsihteeri voi viedä turvallisuusneuvoston käsittelyyn minkä tahansa uhan kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle.

Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri on murhattu. Tapahtumasta on kulunut jo yli 54 vuotta, mutta sen vaikutukset tuntuvat edelleen sekä YK:ssa että maailmalla. Ruotsalaista Dag Hammarskjöldia on aihetta muistella, kun YK:lle valitaan ensi vuonna uusi pääsihteeri.

Caj Bremer
Lento-onnettomuudessa kuollutta Dag Hammarskjöldiä pidettiin vahvana pääsihteerinä.
Lento-onnettomuudessa kuollutta Dag Hammarskjöldiä pidettiin vahvana pääsihteerinä.

Hammarskjöldin kuoleman tarkkoja yksityiskohtia ei ole koskaan selvitetty, mutta niistä riippumatta hän oli sellainen pääsihteeri, jollaista suurvallat eivät ole sittemmin halunneet.

Hammarskjöld oli vahva pääsihteeri, jonka toiminta ei miellyttänyt sen enempää Neuvostoliittoa kuin Yhdysvaltoja tai siirtomaavaltaansa lopettelevia eurooppalaisia valtioita.

Nykyinen pääsihteeri, eteläkorealainen Ban Ki-moon on maailmalla arvostettu, mutta Hammarskjöldin tapaus vaikutti hänenkin valintatapaansa. Ban saapuu tiistaina Suomeen kaksipäiväiselle vierailulle.

Francois Lenoir / Reuters
Vesna Pusić, Kroatia: Ensimmäinen varapääministeri ja ulkoministeri.
Vesna Pusić, Kroatia: Ensimmäinen varapääministeri ja ulkoministeri.

YK:n jäsenmaat vaativat tiukemmin kuin vuosikymmeniin, että maailmanjärjestölle pitää valita vahva johtaja avoimesti ja näytön perusteella. Hammarskjöldiin viitataan esikuvana.

Lisäksi seuraavan pääsihteerin pitäisi olla nainen, sanotaan syyskuussa YK:n yleiskokouksessa kaikkien jäsenmaiden hyväksymässä päätöslauselmassa.

Mikään ei kuitenkaan estä YK:n turvallisuusneuvoston viittä pysyvää jäsenmaata valitsemasta Banin seuraajaa vakiintuneen tavan mukaan ja tiukasti suljettujen ovien takana.

Uusi maailmanjärjestö oli vielä muotoutumassa kun Hammarskjöld valittiin pääsihteeriksi vuonna 1953, tehtävässä laajasti epäonnistuneeksi arvioidun norjalaisen Trygve Lien jälkeen.

Hammarskjöldin kohtaloksi koitui kriisi Belgiasta itsenäistyneessä Kongossa, jonka eteläosat olivat Belgian ja kaivosyhtiöiden rahoittamien kapinallisten ja palkkasotilaiden vallassa.

Srdjan Zivulovic / Reuters
Danilo Türk, Slovenia: Entinen presidentti ja YK:n entinen apulaispääsihteeri.
Danilo Türk, Slovenia: Entinen presidentti ja YK:n entinen apulaispääsihteeri.

Neuvostoliitto tuki hallitusta pääkaupungissa. Vuonna 1960 YK lähetti Kongoon rauhanturvaajia, jotka joutuivat keskelle sotaa.

Hammarskjöld valvoi YK-operaatiota toistuvasti paikan päällä. Hän oli matkalla neuvotteluihin kapinallisten kanssa 18. syyskuuta 1961, kun häntä kuljettanut kone syöksyi maahan Pohjois-Rhodesiassa, nykyisessä Sambiassa.

Jason Lee / Reuters
Helen Clark, Uusi Seelanti: Jos itäeurooppalaista ehdokasta ei valita, on Uuden Seelannin entinen pääministeri ja YK:n kehitysohjelman johtaja vahva ehdokas.
Helen Clark, Uusi Seelanti: Jos itäeurooppalaista ehdokasta ei valita, on Uuden Seelannin entinen pääministeri ja YK:n kehitysohjelman johtaja vahva ehdokas.

Virallisesti kyseessä oli onnettomuus, mutta koneen ampumisesta alas on näyttöä.

Syyllisten selvittämisen asemasta suurvallat ryhtyivät varmistamaan, ettei YK:n seuraava pääsihteeri olisi yhtä omapäinen kuin Hammarskjöld oli, eikä YK:lla olisi yhtä kiisteltyjä operaatioita kuin sota Kongossa.

Burmalainen U Thant valittiin järjestön korkeimpaan virkaan Hammarskjöldin kesken jääneen kauden loppuvuodeksi sekä sen jälkeen vielä kahdelle kaudelle. Sen pitempään kukaan ei ole ollut pääsihteerinä. U Thant oli hyvin tahdikas ja karttoi kiistoja suurvaltojen kanssa.

Scanpix Denmark / Reuters
Helle Thorning Schmidt, Tanska: Ex-pääministeri on suosittu pohjoismainen ehdokas.
Helle Thorning Schmidt, Tanska: Ex-pääministeri on suosittu pohjoismainen ehdokas.

U Thantia ei valittu nimenomaan Aasian edustajana. Maantieteellinen vuorottelu pääsihteerien valinnassa vahvistui vasta 1990-luvulla, kun egyptiläinen Boutros Boutros-Ghali valittiin tehtävään Afrikan edustajana.

Maantieteellisen järjestyksen mukaan seuraavaksi olisi vuorossa pääsihteeri Itä-Euroopasta, joka on edelleen olemassa YK:n käytännöissä 25 vuotta kylmän sodan päättymisen jälkeen. Siksi itäeurooppalaiset naiset kuten Unescon bulgarialainen johtaja Irina Bokova ovat ennakkosuosikkien joukossa.

Ensimmäiseksi Hammarskjöldin kuoleman jälkeen suurvallat betonoivat oman asemansa pääsihteerien valinnassa.

Eduardo Munoz / Reuters
Irina Bokova, Bulgaria: YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön johtaja on hienoinen suosikki itäeurooppalaisten naisehdokkaiden joukossa.
Irina Bokova, Bulgaria: YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön johtaja on hienoinen suosikki itäeurooppalaisten naisehdokkaiden joukossa.

Alkuvuosina yleiskokous saattoi ratkaista valinnan omalla äänestyksellään.

Selvin näyttö uudesta tilanteesta saatiin vuonna 1971, kun Neuvostoliitto käytti veto-oikeuttaan 12 kertaa estääkseen Suomen Max Jakobsonin nousun pääsihteeriksi.

Suurvaltojen kompromissiehdokas oli itävaltalainen Kurt Waldheim, jonka kahta kautta pidetään pääsihteeri-instituution pitkänä pohjakosketuksena.

Valinnassa on tilaa vallankäytölle, koska YK:n peruskirjassa siitä sanotaan hyvin vähän. Peruskirjan 97 artiklan mukaan pääsihteerin nimittää yleiskokous turvallisuusneuvoston suosituksesta. Edes kausien pituutta tai määrää ei rajata.

Kun Ban väistyy ensi vuoden lopussa kahden viisivuotisen kauden jälkeen, perustuu se vain vallitsevaan käytäntöön.

Seuraavan pääsihteerin valinta on tilaisuus siirtää valtaa takaisin turvallisuusneuvostolta kaikille jäsenmaille. Niin ei välttämättä käy, mutta muutos on mahdollinen. Onhan YK palannut myös Kongoon, jossa soditaan edelleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat