Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuntematon ehdokas voi olla hyvä valinta YK:n johtoon

Ulkomaat
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Aika harva Korean niemimaan tai diplomatian ammattilaisten ohessa tietää, että Etelä-Korean nykyinen ulkoministeri on Yun Byung-se. Sama päti Ban Ki-mooniin kymmenen vuotta sitten, jolloin hän oli vielä Etelä-Korean ulkoministeri. Tiistaina Ban on Suomessa.

Kuten usein aiemminkin YK:n turvallisuusneuvosto päätyi maailmalla suhteellisen tuntemattomaan ehdokkaaseen valitessaan Banin uudeksi pääsihteeriksi loppuvuodesta 2006. Tutkimuslaitos Security Council Report on tehnyt ansiokkaan selvityksen siitä, miten valinnat ovat vuosien varrella edenneet.

Banin valinta ensimmäiselle kaudelleen YK:n pääsihteerinä ratkesi turvallisuusneuvostossa neljässä koeäänestyksessä. Joukosta karsittiin ehdokkaat, jotka eivät syystä tai toisesta kelvanneet jollekin neuvoston viidestä pysyvästä jäsenmaasta, jotka ovat Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat. Lisäksi ehdokas tarvitsee taakseen riittävän määrän kymmenestä vaihtuvasta jäsenestä.

Koeäänestyksissä turvallisuusneuvoston äänestysliput ovat eri värisiä. Niistä selviää, onko kyseessä pysyvä vai vaihtuva jäsenmaa. Äänestää voi myönteisesti, kielteisesti tai neutraalisti.

Lopulta 15 jäsenmaan turvallisuusneuvosto ilmoittaa päätöksensä YK:n 193 jäsenmaan yleiskokoukselle, joka hyväksyy sen.

Tämä on käsittämättömän huono tapa valita johtaja järjestölle, jonka pitäisi vastata maailmanrauhasta ja kansainvälisestä kehityksestä. Sitä mieltä on myös Brian Urquhart, jolla on kokemusta. Hän oli jo YK:n ensimmäisen pääsihteerin Trygve Lien neuvonantaja 1940-luvulla.

Järjestelmä hylättäisiin huonona vitsinä missä tahansa vakavasti otettavassa yksityisessä yrityksessä, sanoi 96-vuotias Urquhart brittilehti The Guardianin mukaan.

Verrattuna surkeaan valintamenetelmään tulokset ovat yllättävän hyviä. Ban Ki-moon on selvinnyt ensi vuoden lopussa päättyvällä kymmenen vuoden jaksolla melko mahdottomasta tehtävästä kunniallisesti, vaikka ei loisteliaasti. Hän on liputtanut rohkeasti ilmastonmuutoksen torjunnan puolesta ja puolustaa johdonmukaisesti maailman suurten pakolaisväestöjen oikeuksia.

Kyseessä on onnen peli. Järjestely on tuottanut myös huonoja tuloksia. Baninkin valinta perustui ennen kaikkea siihen, mitä hän ei ole. Kiina halusi aasialaisen pääsihteerin, se kävi Yhdysvalloille, ja Venäjälle oli pääasia, ettei ehdokas tullut Itä-Euroopasta.

Nykyisessä kriisien koettelemassa maailmantilassa olisi onnetonta ja jopa vaarallista, jos Banin seuraajaksi ei haettaisi ensi vuoden lopussa avoimesti parasta mahdollista ehdokasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat