Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Pariisin ilmastokokouksessa

Vanhat riidat puskevat pintaan Pariisin ilmastokokouksessa – voivat pahimmillaan romuttaa koko sovun

Ulkomaat
 
Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisin ilmastokokouksessa on paljon pelissä: koko maapallon kohtalo. Kokoukseen osallistuvat maat yrittävät asettaa rajat sille, että maapallon keskilämpötila ei kasvaisi yli kaksi celsiusastetta. HSTV näyttää minuutista, mistä on kyse. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus: Reuters, grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: Frankumjay / Freesound.

Pariisin ilmastokokoushalliin kävellään lippumeren läpi. Vaikka kokouksen puheenjohtajamaa Ranskan tarkoitus on muistuttaa kaikkien yhteisestä asiasta, ainakaan maanantaina 195 osanottajamaan välille ei löytynyt yhteistä harmoniaa.

Auki oli vielä yksi kokouksen avainkysymyksistä eli kehitys- ja teollisuusmaiden välinen vastuunjako. Riita vastuista voi pahimmillaan romuttaa koko ilmastosovun.

Kehitys- ja teollisuusmaat yrittävät Pariisin kokouksen viimeisellä viikolla päästä sopuun esimerkiksi siitä, kuinka paljon kunkin maan pitäisi vähentää päästöjään, rahoittaa ilmastonmuutoksen aiheuttamiin tuhoihin sopeutumista ja kuinka päästöjen vähentämislupauksia valvotaan.

Suomella on kysymyksen ratkaisemisessa avainrooli, sillä Suomen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) on valittu edustamaan EU:ta vastuunjakoa käsittelevässä työryhmässä yhdessä Saksan edustajan kanssa. Tiilikaisen yllättänyt roolitus tarkoittaa kiireisiä kokouspäiviä.

”Nyt pitää löytää ratkaisu, johon kaikilla on yhtä pitkä matka tulla vastaan. Ei ole itsestään selvää, että sopu syntyy”, Tiilikainen sanoi maanantaina Pariisissa.

Maanantaina neuvotteluissa oli jo päästy askel eteenpäin, kun vielä lauantaina maat lähinnä toistivat vanhoja kantojaan yleisistunnossa. Tiilikainen oli sanoissaan varovainen.

”On maita, jotka ovat vanhoissa poteroissaan. Mutta myös sillanrakentajia löytyy.”

Tämän viikon aikana on löydettävä yksimielinen sopu 195 maan välille oikeudellisesti sitovasti ilmastosopimuksesta vuoden 2020 jälkeiseen aikaan.

”Yhden tai kahden maan vastustus ei vielä kaada sopimusta, mutta kymmenen tai yhden kokonaisen maaryhmän jo kaataa”, kuvaili Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka tilannetta.

Tiilikaisen työryhmän tulos on tarkoitus olla valmis jo tiistai-iltana, josta puheenjohtajamaa tekee yhteisen tiivistelmän keskiviikoksi.

Ilmastokokouskonkarin, Sitran vanhemman neuvonantajan Oras Tynkkysen mukaan nyt käsillä oleva sopimusteksti on lyhentynyt hallittavaan muotoon.

”Siinä on kaikki keskeiset vaihtoehdot jäljellä. Ei täällä silti turhaan ole turistu viikkoa, kaikki keskustelut pohjustavat varsinaista sopimusta.”

Rahoitus ja eri maiden vastuut ovat Tynkkysen mukaan kiistanalaisimmat kysymykset. Moni neuvotteluotsikko on tuttu jo 1990-luvulta, kuten Saudi-Arabian vaatimus korvauksista öljyntuottajamaille, jos öljyn hinta laskee ilmastotoimien seurauksena.

”Saudi-Arabian korvausvaatimus on pikemminkin neuvotteluretoriikkaa kuin todellinen oletus, että sille maksettaisiin korvauksia”, Tynkkynen sanoo.

Kehitysmaat ovat tulleet Tynkkysen mielestä vastaan merkittävästi rahoituskysymyksessä. Kehitysmaiden ryhmästä Kiina on antanut rahoituslupauksen köyhien kehitysmaiden ilmastotoimiin, ja Vietnam lupasi rahaa vihreään ilmastorahastoon.

Kaikki rahoitus ei tule enää valtioilta. Esimerkiksi Kanadan Québec ja Pariisin kaupunki ovat luvanneet rahaa ilmastotoimiin.

”On kiinnostavaa, miten sopimukseen saadaan kirjattua, ettei rahoitus ole enää kiinni pelkästään isoista teollisuusmaista.”

LUE KAIKKI HS:N ILMASTOUUTISET

Pariisin ilmastokokouksen tarkoituksena on löytää yhteisymmärrys siitä, miten maailma pelastettaisiin vaaralliselta lämpenemiseltä.

Seuraa keskustelua ilmastonmuutoksesta sekä Pariisin ilmastokokousta HS:n aihesivulla HS.fi/ilmastomuuttuu.

Peking julisti ensimäistä kertaa punaisen tason ilmanlaatuhälytyksen
Peking julisti ensimäistä kertaa punaisen tason ilmanlaatuhälytyksen
Savusumut palasivat Kiinan pääkaupunkiin, Pekingiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat