Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Ranska kääntyy oikealle, EU:ta uhkaa mureneminen

Ulkomaat
 
Fakta

Aluevaaleissa tulee vielä toinen kierros

 Äärioikeistolainen Front National voitti Ranskan aluevaalien ensimmäisen kierroksen sunnuntaina. FN sai 28 prosenttia äänistä.

 Toinen kierros käydään sunnuntaina 13. joulukuuta.

 Marine Le Penin johtama FN vastustaa maahanmuuttoa ja islamia sekä yhteisvaluutta euroa.

 FN:n nousu haastaa nyt presidentti François Hollanden johtaman keskustavasemmiston sekä Nicolas Sarkozyn johtaman keskustaoikeiston.

 Aluevaalit mittasivat mielipideilmastoa ensimmäistä kertaa Pariisin marraskuisten terrori-iskujen jälkeen.

Numerot eivät jätä tulkinnanvaraa. Ranskan äärioikeistolainen Front National -puolue otti sunnuntain aluevaalien ensimmäisellä kierroksella murskavoiton.

Lähes kolmannes äänestäjistä valitsi puolueen, joka haluaa rajat kiinni, islamin harjoittamisen kuriin ja uuden diilin EU:n kanssa. Se on merkittävä osuus äänestäjäkunnasta.

Kyse ei ole kuitenkaan vain Ranskan sisäpolitiikasta ja viilentyneistä tunnelmista Pariisin terrori-iskujen ja vaikeiden talousongelmien jälkeen. FN:n huima eteneminen tuo lisää haasteita koko EU:n yhtenäisyydelle ja tulevaisuudelle.

FN:llä on nyt sananmukaisesti kansan tuki takanaan. Äänimäärä ei ole enää mikään pienen ääriryhmän kiekaisu.

Tulosta ei kannata vähätellä sillä, että kyse oli vasta vaalien ensimmäisestä kierroksesta. Poliittisen ilmapiirin mittarina jo ensimmäisen kierroksen tulos on tarkka ja lopullinen.

Vaalitulos kertoo, että FN:n johtaja Marine Le Pen on uudistanut isänsä Jean-Marie Le Penin 1972 perustaman puolueen ja paketoinut siitä tavallisille ranskalaisille kelpaavan poliittisen tehokoneen. Äärioikeistolaisen puoleen äänestämisestä on tullut hyväksyttävää.

Kuten Marine Le Pen itse muotoili voittonsa selvittyään: vanhat puolueet ovat romahtamassa.

Le Penin perheen puolue nousee nyt merkittäväksi tekijäksi presidentti François Hollanden johtamien sosialistien ja entisen presidentin Nicolas Sarkozyn johtaman keskustaoikeistolaisen LR-puolueen rinnalle.

Vaalitulos voi toki vielä muuttua sunnuntaina, sillä sosialistit ilmoittivat maanantaina vetäytyvänsä toisella kierroksella alueilta, joilla puolue jäi kolmanneksi. Näin keskustaoikeisto pääsee haastamaan FN:n keskustavasemmiston kannattajien äänillä. Hollandelle tilanne on piinallinen. Epäsuositun presidentin puolue ei pysty panemaan kampoihin haastajille oikealta.

Euroopan unionin kannalta FN:n nousu tietää lisää hajaannusta ja epäsopua. Äärioikeiston menestys tulee todennäköisesti koventamaan asenteita ja sanavalintoja niin Ranskan kuin koko Euroopankin ”vanhojen” puolueiden riveissä.

Maahanmuuttajien suuri määrä on lisännyt jo valmiiksi laitaoikeiston suosiota useissa Euroopan maissa. EU on luonteva syntipukki niin hallitsemattomalla maahanmuutolle kuin muillekin ongelmille.

Kun Ranskan poliittinen ilmasto muuttuu, vaikuttaa se maan toimintaan EU:ssa. Uusi penseä Ranska ei ole enää Saksan luotettu ja varma aisapari.

FN:n menestys aluevaaleissa vahvistaa myös Marine Le Penin asemia Ranskan presidentinvaaleissa, jotka pidetään vuonna 2017. Voittoa hän tuskin niissä vaaleissa nappaa. Jos niin kuitenkin kävisi, jouduttaisi Le Penin valinta vakavasti EU:n murenemista.

Britannian tuleva EU-kansanäänestys pelaa suoraan Le Penin ja FN:n pussiin. Britannian esimerkki osoittaa ranskalaisille, että unionista eroaminen ja EU:n vallan heikentäminen ovat täysin mahdollisia vaihtoehtoja.

Britannian konservatiivihallitus järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä vuoden 2017 loppuun mennessä.

Marine Le Pen haluaa Ranskan irti eurosta. Tässä hänen esikuvanaan on juuri Britannia, jolla on jo nyt erivapaus pysyä yhteisvaluutan ulkopuolella.

Ennen kaikkea Marine Le Penin ja hänen nuoren sisarentyttärensä Marion Maréchal-Le Penin henkilökohtainen menestys osoittaa muille poliitikoille, että rajojen sulkeminen ja menneisyydestä ammentaminen vetoavat hyvin moniin äänestäjiin.

Siksi samalla reseptillä tulee olemaan Euroopassa yhä uusia ja uusia toiveikkaita kokeilijoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat