Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopiston rohkea hanke: Sukuelimiin haavoittuneille sotaveteraaneille ryhdytään siirtämään peniksiä

Ulkomaat
 
Mark Wilson / Reuters
Yhdysvaltalaisia sotilaita Afganistanissa joulukuussa 2014.
Yhdysvaltalaisia sotilaita Afganistanissa joulukuussa 2014. Kuva: Mark Wilson / Reuters

Yli tuhat Yhdysvaltojen sotilasta on haavoittunut sukupuolielimiinsä vuosien 2001 ja 2013 välillä. Haavoittuneita on Yhdysvaltojen puolustusministeriön rekisterin mukaan ainakin 1 367. Lähes kaikki ovat alle 35-vuotiaita ja haavoittuneet Irakin ja Afganistanin sodissa tienvarsipommeista tai muista sissien itse tekemistä räjähteistä.

Kuvat kätensä tai jalkansa menettäneistä veteraaneista ovat useimmille tuttuja lukuisista eri sodista. Näkyvät vammat ovat tietysti henkilökohtaisia menetyksiä, mutta näkyvyyden takia niitä voi olla helpompaa käsitellä. Sen sijaan piiloon jäävät vauriot voivat olla henkisesti hyvin tuhoisia.

Penisvammoista kärsiville veteraaneille on nyt tarjolla uutta toivoa. Baltimoren osavaltiossa toimiva Johns Hopkinsin yliopisto saattaa siirtää sukuelimiin haavoittuneelle veteraanille Yhdysvaltojen ensimmäisen penissiirteen jo lähikuukausina.

Asiasta kertoo New York Times.

Lehden haastattelema kersantti Aaron Causey menetti tienvarsipommin johdosta molemmat jalkansa, yhden kiveksen ja osan toisesta kiveksestä. Casey sanoo haastattelussa, että sukuelinten haavoittuminen on hänen vammoistaan tuhoisin.

”Olipa siviili tai sotilas, tällainen vamma on paljon enemmän kuin fyysinen vaurio”, New York Timesin haastattelema Causey sanoo.

Baltimoren Johns Hopkinsin yliopiston bioeetikko Jeffrey Kahn kuvailee aiheen arkaluontoisuutta kertomalla, mitä tapahtui veteraaneja auttavan Bob Woodruffin säätiön konferenssista viime vuonna.

Konferenssissa, jossa asiaa käsiteltiin, genitaaleihin haavoittuneiden veteraanien vaimot kertoivat, että vamma rapauttaa heidän puolisoidensa miehuutta ja minuutta. Puhuttelevinta oli Kahnin mukaan se, että miehetkin osallistuivat konferenssiin mutta eivät puhuneet vammoistaan mitään.

Johns Hopkinsin yliopisto on valmistellut hanketta jo vuosia.

Päämäärä on lääketieteellisesti kunnianhimoinen: tähän mennessä maailmassa on tehty tiettävästi vasta kaksi peniksensiirtoa. Ensimmäinen tehtiin Kiinassa 2006. Se epäonnistui. Ainoa tähän mennessä onnistunut siirto tehtiin Etelä-Afrikassa viime vuonna.

Johns Hopkinsin yliopiston tiimi on saanut luvan kuudenkymmenen siirteen suorittamiseksi. Niistä ensimmäisen maksaa yliopisto. Yksittäisen operaation hinta vaihtelee 180 000 ja 370 000 euron välillä. Kirurgitiimin jäsen Andrew Lee kertoo, että on pyytänyt Yhdysvaltojen puolustusministeriötä osallistumaan kustannuksiin. Veteraaniasioiden yksikkö on jo lupautunut maksamaan lääkityksen, jota tarvitaan leikkauksen jälkeen, jotta keho ei ryhtyisi hylkimään siirrettä. Siirre tulee elinluovutustestamentin tehneeltä vainajalta.

Yliopistolle on ilmoittautunut muutama veteraani, jotka olisivat halukkaita siirteen vastaanottajiksi. Kirurgitiimin jäsen Richard J. Reddet kertoo, että yhden ilmoittautuneen kanssa taustaprosessi on edennyt niin pitkälle että hän on pian valmis siirtymään siirteen jonottajaksi.

Onnistuminen edellyttää, että tietyt hermot ja verisuonet yhdistetään, samaten virtsarakko. Kuten missä hyvänsä elinsiirrossa, myös sukuelinsiirrossa edellytetään, että vastaanottaja ymmärtää riskit, hyväksyy hylkimisen estoon tarvittavan lääkityksen ja leikkauksen ehdot. Myös tukiverkosto pitää olla kunnossa.

Kirurgit ovat optimistisia. Laajan tutkimustyön tuloksena he arvioivat, että siirre voi toimia kuukausia leikkauksen jälkeen. Siihen kehittyy tuntoaisti, sitä voi käyttää virtsaamiseen – ja lopulta seksiin.

”Jotkut haluavat lisääntyä”, kirurgitiimin jäsen Andrew Lee sanoo. ”Mielestäni se on realistinen tavoite.”

Vaikka kirurgit haluavat muistuttaa, ettei entinen toimintakyky välttämättä palaudu tyystin, toivoa on. Etelä-Afrikassa viime vuonna penissiirteen saaneesta miehestä tuli hiljattain isä.

Mikäli siirre toimisi odotetusti, biologisen jälkeläisen saaminen on mahdollista. Siirteeseen kun ei kuulu kuin penis. Spermaa tuottavat kivekset ovat vammautuneen omat.

Yliopiston kirurgit pyrkivät palauttamaan peniksen koko toimintakyvyn. Sitä veteraanitkin toivovat, sanoo kirurgitiimin kolmas jäsen Gerald Brandacher.

”He sanovat, että haluavat tuntea itsensä jälleen kokonaisiksi. On hyvin vaikeaa kuvitella, miltä tuntuu kokea ettei ole kokonainen”, Brandacher sanoo New York Timesille.

”Nämä ovat hyvin monivivahteisia ja herkkiä asioita. Luotamme, että siirteistä voi olla apua.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat