Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muslimeja haukkunut Donald Trump sai päälleen arvosteluvyöryn USA:ssa – syytetään fasistiksi ja epä-amerikkalaiseksi

Ulkomaat
 
Trump tuomitsi muslimit - yleisö tuomitsi Trumpin
Trump tuomitsi muslimit - yleisö tuomitsi Trumpin
Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Donald Trump eväisi muslimeilta pääsyn Yhdysvaltoihin. Viimeviikkoisen San Bernandinon verilöylyn tapahtumapaikalla lausunto tuomittiin. Kuva: Reuters, toimittaja ja leikkaaja: Esa Juntunen HS:

Yhdysvalloissa on tuomittu laajalti republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Donald Trumpin puheet muslimien maahanpääsyn kieltämiseksi.

RANDALL HILL / Reuters
Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump maanantaina vaalitilaisuudessaan, jossa hän vaati muslimien maahanpääsyn estämistä.
Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump maanantaina vaalitilaisuudessaan, jossa hän vaati muslimien maahanpääsyn estämistä.

Kommentit olivat poikkeuksellisen kovia, sillä tähän asti Trumpin kilpakumppanit republikaanien sisällä ovat varoneet arvostelemasta suosittua Trumpia liian kovin sanoin. Trump on ollut pitkään kyselyissä republikaanien suosituin ehdokas.

Trump sanoi Suomen aikaa tiistainvastaisena yönä Etelä-Carolinassa, että muslimien maahan pääsy pitäisi kieltää kokonaan, kunnes maan johto ”saa selvitettyä, mitä helvettiä on tapahtumassa”. Puheen taustalla oli Kalifornian viimeviikkoinen joukkosurma, jossa 14 ihmistä kuoli. Ampujiksi epäillään radikalisoitunutta muslimipariskuntaa.

”Meillä ei ole vaihtoehtoa”, Trump sanoi ja varoitti, että radikaalit muslimit haluavat surmata amerikkalaisia.

”Tämä muuttuu vain pahemmaksi ja pahemmaksi. Näemme vielä lisää World Trade Centereitä”, Trump sanoi viitaten New Yorkissa 2001 tehtyyn terrori-iskuun.

Tällä kertaa Trumpin puheisiin tartuttiin nopeasti.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö varoitti tiistaina, että muslimien vastaiset puheet horjuttavat Yhdysvaltojen turvallisuutta.

Pentagonin tiedottaja Peter Cook sanoi, että Yhdysvaltojen armeijassa on paljon muslimeja ja että Yhdysvaltojen taistelu ääriliikkeitä vastaan perustuu paljolti yhteistyöhön sellaisten valtioiden kanssa, joissa islaminusko on pääuskonto. Puolustusministeriön lausunnossa ei mainittu maininnut Trumpin nimiä.

Republikaanien ehdokkuudesta kilpaileva Jeb Bush sanoi viestipalvelu Twitterissä, etteivät ”tolaltaan olevan” Trumpin ehdotukset ole vakavista otettavia.

Toinen kilpakumppani Marco Rubio ilmoitti olevansa eri mieltä Trumpin kanssa ja kutsui tämän puheita loukkaaviksi ja kummallisiksi.

Syyrian pakolaisten vastaanottoon kriittisesti suhtautuva vastaehdokas Chris Christie sanoi Trumpin puheiden olevan tyypillisiä tietämättömien ihmisten puheita.

Myös vastaehdokas Ben Carsonin edustajat ilmoittivat The New York Timesin mukaan, ettei Carson kannata minkäänlaisten uskonnollisten testien järjestämistä maahan tuleville. Carson on aiemmin sanonut, ettei hänestä muslimi voi olla Yhdysvaltain presidentti.

Carly Fiorina puolestaan sanoi Trumpin kommenttien paljastavan tämän olevan yhtä vaarallinen kuin republikaanien vastustama presidentti Barack Obama.

”Valitettavasti minusta Donald Trumpin ylireaktio on yhtä vaarallinen kuin Obaman alireaktio”, hän sanoi.

Ulkopoliittisena haukkana pidetty vastaehdokas Lindsey Graham taas vaati kaikkia ehdokkaita sanoutumaan irti Trumpin puheista. Hän myös sanoi, että Trumpista on tullut vaarallinen, kun ennen hänen kommenttinsa olivat vain absurdeja.

Republikaaneja lähellä oleva Fox News -televisiokanava puolestaan huomautti, että uskonto on ennenkin ollut peruste maahan pääsystä päätettäessä, mutta perinteisesti Yhdysvalloissa se on tulkittu maahan pääsyä helpottavaksi tekijäksi.

Myös republikaanipuolueen johto Iowassa, New Hampshiressa ja Etelä-Carolinassa arvosteli Trumpin puheita. Näissä osavaltioissa järjestetään puolueen ensimmäiset esivaalit.

Poliittisen kentän toisella laidalla demokraateissa kritiikki oli odotetusti vielä kovempaa.

Demokraattinen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Hillary Clinton sanoi kaikkien Yhdysvaltain muslimien demonisoinnin olevan Yhdysvaltojen arvojen vastaista.

Toinen demokraattiehdokas Bernie Sanders huudahti Trumpin haluavan amerikkalaisten vihaavan muslimeja.

Kolmas demokraattiehdokas Martin O’Malley sanoi Trumpin puheiden todistavan, että hän on ”fasistinen demagogi”.

Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest puolestaan sanoi MSNBC:n haastattelussa Trumpin puheiden olevan ristiriidassa niiden arvojen kanssa, joille Yhdysvallat on perustettu. Hän sanoi Trumpin ”pelaavan ihmisten peloilla saadakseen kampanjalleen suosiota”.

Myöhemmin Earnest sanoi Reutersin mukaan, että Trumpin lausunto muslimeista osoittaa, ettei tämä sovellu presidentin virkaan.

Obama itse puhui maanantaina ennen Trumpia ääri-islamistien terrorismista ja toivoi maltillisten muslimien käyvän aktiivisesti vaarallisia ääri-ideologioita vastaan.

Ulkoministeri John Kerry puolestaan sanoi Reutersin mukaan, että Trumpin puheet ”eivät ole rakentavia, ja tämä on diplomaattisesti sanottu”.

Myös useat kansalaisjärjestöt ja -aktivistit tuomitsivat Trumpin puheet.

”Tämä on edesvastuutonta ja epä-amerikkalaista”, maan suurimman muslimijärjestön Cairin johtaja Nihad Awad sanoi AFP:n mukaan.

”Donald Trump kuulostaa enemmän lynkkausjoukon kuin meidänlaisemme suuren kansakunnan johtajalta.”

Kaikki eivät kuitenkaan olleet kritiikissään kovin tiukkoja.

”No, se ei ole minun linjani”, republikaanien ehdokkaaksi pyrkivä Ted Cruz sanoi.

Hän lisäsi vaativansa pakolaisten ottamisen keskeyttämistä maista, joissa terroristijärjestöillä Isisillä ja al-Qaidalla on alueita hallussaan.

Cruz on ohittanut Trumpin suosiossa Iowassa, jossa esivaalit järjestetään ensimmäisinä. Hänen suosionsa on ollut kasvussa myös valtakunnallisesti.

Trumpin putoamista kakkossijalle on jo ehditty pitää yhtenä selityksenä hänen kommenteilleen. Aiemminkin hän on puhunut erityisen provosoivasti, kun suosiossa on näkynyt notkahduksia tai kilpakumppanien suosio on alkanut selvästi kasvaa.

The New York Timesin haastattelemat republikaanistrategit ja -poliitikot arvelivat Trumpin yrittäneen saada myös muut ehdokkaat kommentoimaan asiaa.

Trump itse tosin julisti vielä syyskuussa ”rakastavansa muslimeita”, mutta nyt puheet ovat toiset.

Tosin monet muistuttivat, että Trumpin viesti uppoaa osaan äänestäjistä, jotka kokevat hallituksen tekevän liian vähän.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tuoreimman Reutersin ja Ipsoksen mielipidemittauksen mukaan republikaanit ja demokraatit eroavat selvästi suhtautumisessaan muslimeihin. Republikaaneista 69 prosenttia kertoi pelkäävänsä muslimeita ainakin jossain määrin, kun demokraattien parissa vastaava luku oli 39 prosenttia.

Trump itse puolusteli puheitaan televisioyhtiö ABC:n Good Morning America -ohjelmassa.

”En ole yhtään kummempi kuin FDR”, Trump sanoi. Hän viittasi toisen maailmansodan aikaiseen Yhdysvaltojen presidenttiin Franklin D. Rooseveltiin, joka vuonna 1942 hyväksyi lain, jonka mukaan Yhdysvalloissa asuvia japanilaisia voidaan laittaa vankileireille turvasäilöön ja kuulusteluihin. Näin myös useille kävi.

Päätös tehtiin sen jälkeen, kun japanilaiset hyökkäsivät 7. helmikuutta Yhdysvaltojen Pearl Harborin laivastotukikohtaan.

Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat