Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islantilaiset rynnivät sumerilaiseen ”kirkkoon” välttääkseen kirkollisveron

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Kimmo Taskinen / HS
Hallgrimin kirkko Reykjavikissä.
Hallgrimin kirkko Reykjavikissä. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Islantilaiset ovat liittyneet viime viikkoina joukolla zuismi-nimiseen liikkeeseen, joka kuvailee itseään muinaisia sumerilaisia jumalia palvovaksi uskonnoksi.

Viimeisen parin viikon aikana yli 3 100 islantilaista on liittynyt zuistisen liikkeen jäseniksi. Se on noin prosentti Islannin 328 000 asukkaasta.

Kaksoisvirranmaan muinaisten jumalien sijaan liikkeen jäseniä saattaa kuitenkin kiehtoa lähinnä kirkollisveron välttely, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Zuismi-innostuksen taustalla on Islannin lainsäädäntö, joka mahdollistaa veronkeruun uskonnollisille yhdyskunnille ja edellyttää kaikkia kansalaisia ilmoittamaan valtiolle uskontonsa.

The Guardianin mukaan noin kolme neljästä islantilaisista kuuluu evankelisluterilaiseen kirkkoon. Tämän lisäksi Islannissa on yli 40 muuta rekisteröityä uskonnollista liikettä, jotka pääsevät nauttimaan uskontoveron antimista.

Vero on noin 80 euroa veronmaksajaa kohden vuodessa. Nekin, jotka eivät kuulu rekisteröityihin uskonnollisiin yhdyskuntiin, joutuvat maksamaan veron.

”Siitä ei voi jättäytyä pois. Uskonnottomat tai ne, jotka kuuluvat rekisteröimättömiin uskontoihin, maksavat käytännössä korkeampaa veroa”, zuistien tiedottaja Sveinn Thorhallson sanoi The Guardianille.

Zuistinen liike rekisteröitiin uskonnoksi Islannissa 2013. Koska liikkeellä ei ole ollut riittävästi aktiivista toimintaa, viranomaiset ovat uhanneet poistaa sen uskonnollisten yhdyskuntien listalta.

Verovaroin tuettuja uskontoja vastustavat islantilaiset ovat kuitenkin ryhtyneet kampanjoimaan liikkeen puolesta ja houkutelleet ihmisiä jäseneksi lupaamalla veronpalautuksia.

Zuistien verkkosivujen englanninkielisessä selitysosiossa järjestön uskonnollista luonnetta kuvataan yhdellä lauseella: ”Zuismi antaa jäsenilleen mahdollisuuden harjoittaa muinaisten sumerilaisten uskontoa”.

Tämän jälkeen kerrotaan liikkeen varsinaiset tavoitteet:

”Järjestön ensisijainen tavoite on se, että hallitus kumoaa lain, joka antaa uskonnollisille järjestöille taloudellisia tai muita etuoikeuksia suhteessa muihin järjestöihin. Lisäksi zuistit vaativat, että hallitus lopettaa kansalaisten uskontojen rekisteröinnin.”

”Järjestö jakaa hallitukselta vuosittain saamansa taloudellisen tuen kaikille seurakunnan jäsenille. [ – – ] Zuismin uskonnollinen liike lakkaa olemasta, kun sen tavoitteet on saavutettu.”

Jotkut islantilaiset poliitikot ovat vaatineet järjestön poistamista uskonnollisten yhdyskuntien listalta sillä perusteella, ettei kyse ole todellisesta uskonnosta.

Keskustalaisen Edistyspuolueen Stefán Bogi Sveinsson on arvostellut ryhmää siitä, että sen jäsenten todelliset motiivit ovat raha ja uskontolakien vastustaminen.

Zuistien tuoreet jäsenet ovat kuitenkin järjestäneet myös uskonnon harjoittamiseen viittaavaa toimintaa.

”Meillä oli tilaisuus, jossa luettiin muinaista sumerilaista runoutta. Suunnittelemme toisen samanlaisen järjestämistä”, Thorhallsson sanoi The Guardianille.

Syyskuussa julkaistun mielipidemittauksen mukaan 55 prosenttia islantilaisista haluaa muuttaa lainsäädäntöä, joka mahdollistaa verojen keräämisen uskonnollisille yhdyskunnille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat