Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juutinrauman siltaa ei sittenkään voida sulkea – Ruotsin hallitus perääntyy kovaa arvostelua saaneesta ehdotuksestaan

Ulkomaat
 
Markus Jokela / HS
Juutinrauman silta yhdistää Kööpenhaminan ja Malmön, joka on Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki.
Juutinrauman silta yhdistää Kööpenhaminan ja Malmön, joka on Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki. Kuva: Markus Jokela / HS

Tukholma. Ruotsin hallitus perääntyy lakialoitteestaan, jonka mukaan Juutinrauman silta olisi ollut tarvittaessa mahdollista sulkea pakolaistilanteen takia.

Lakiehdotusta on arvosteltu voimakkaasti Ruotsissa. Muun muassa liike-elämä on suhtautunut siihen hyvin kriittisesti. Viimeksi maanantaina lainvalmistelua seuraava viranomainen Lagrådet torjui hallituksen linjauksen. Sen mukaan asia on valmisteltu liian hätäisesti. Lisäksi turvapaikanhakijoilla on kansainvälisten sopimusten nojalla oikeus saada tapauksensa käsittelyä. Päätös olisi ristiriidassa tämän periaatteen kanssa, se katsoi.

”Lagrådetilta tulleen arvostelun jälkeen hallitus on päättänyt perääntyä siltaa koskevasta ehdotuksesta”, sanoo ympäristöpuolueen edustaja ja lakivaliokunnan varapuheenjohtaja Annika Hirvonen Falk SVT:lle.

Hänen mukaansa toistaiseksi ei ole minkäänlaisia uusia suunnitelmia, johon sillan sulkeminen kuuluisi. Aiemmin tiistaina suurin oppositiopuolue maltillinen kokoomus ilmoitti, ettei se tue hallituksen esitystä. Samoin toinen oppositiopuolue liberaalit (entinen kansanpuolue).

Se, onko hallitus täysin haudannut asian, on silti yhä epäselvää. Sosiaalidemokraatteja edustava sisäministeri Anders Ygeman sanoo TT:lle, että hallitus käy vielä keskusteluja muiden puolueiden kanssa asiasta.

”Mielestäni on yhä tärkeää, että tämä mahdollisuus olisi käytettävissä viimeisenä vaihtoehtona”, hän sanoo TT:lle.

Ruotsi aikoo toistaiseksi edetä toisen voimakkaasti arvostellun pakolaisuudistuksensa kanssa. Joulukuun 21. päivästä alkaen Ruotsiin tulevissa junissa ja busseissa vaadittaisiin henkilöllisyystodistukset maahan pääsyä varten.

Myös Tanskassa harkitaan nyt rajalla tapahtuvan kontrollin kiristämistä. Parlamentti käsittelee tällä viikolla aloitetta, joka tekisi rajatarkastusten aloittamisesta mahdollista. Tässä tapauksessa kuljetusyhtiöt olisivat vastuussa papereiden tarkistamisesta.

Tanskan Junayhtiö DSB suhtautuu hallituksen ehdotukseen hyvin kriittisesti. Se toteaa, ettei henkilöstöllä ole kokemusta tai kykyä tarkastuksiin eikä DSB:llä tarkoitukseen sopivia teknisiä välineitä, kertoo DR.

Yhtiö pelkää, että se voisi joutua rikkomaan lakia joko Tanskassa, Ruotsissa tai Saksassa, mikäli tarkastukset tulevat voimaan. Näin voisi käydä esimerkiksi, kun Ruotsin viranomaiset lähettäisivät paperittoman matkustajan takaisin, mutta DSB ei saisi tuoda paperitonta matkustajaa Tanskaan.

Yhtiö uhkaa DR:n mukaan rajan yli kulkevan liikenteen pysäyttämisellä.

”Jos laki tulee voimaan, DSB joutuu aloittamaan keskustelut ministeriön kanssa ja DSB:n yhteistyöyhtiöiden kanssa Ruotsissa ja Saksassa rajat ylittävän liikenteen väliaikaiseksi pysäyttämiseksi”, se kirjoittaa lausunnossaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat