Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peking lepyttelee kansaa korkeimmalla mahdollisella saastehälytyksellä

Ulkomaat
 
Peking julisti ensimäistä kertaa punaisen tason ilmanlaatuhälytyksen
Peking julisti ensimäistä kertaa punaisen tason ilmanlaatuhälytyksen
Savusumut palasivat Kiinan pääkaupunkiin, Pekingiin.
Fakta

Neliportainen varoitusjärjestelmä

 Peking varoittaa huonosta ilmanlaadusta neliportaisella asteikolla, joka perustuu värikoodeihin.

 Punaisen varoituksen aikana rajoitetaan muun muassa yksityisautoilua.

 Jo seuraavaksi vakavimman, oranssin varoituksen aikana on kuorma-autoilla ajaminen kielletty, ja rakennustyömailla ja osassa tehtaita lopetetaan tuotanto.

 Myös keltainen ja sinine varoitus tarkoittavat vakavaa saastetilannetta, ja niiden aikana otetaan käyttöön erilaisia rajoituksia.

 Varoitusjärjestelmä julkistettiin noin kaksi vuotta sitten ja sitä tarkennettiin viime keväänä.

Peking. Ilma haisee palaneelta. Vaaleanharmaan sumun läpi näkyy tornitaloja noin 300 metrin päähän. Sitä kauempana on vain sumuseinä. Suurella rakennustyömaalla koneet seisovat, eikä työntekijöitä näy missään. Kaduilla ihmiset kulkevat töihinsä, kuten aina.

Tällaista oli tiistaina Kiinan pääkaupungissa Pekingissä. Selvästi keskimääräistä enemmän saastesumua ilmassa, mutta ei mitään poikkeuksellista. Silti Pekingin kaupunki antoi tiistaiaamusta alkaen ensimmäistä kertaa niin sanotun punaisen saastevaroituksen. Se on voimassa torstaihin.

Punainen varoitus on neliportaisen asteikon vakavin. Varoitusasteikko otettiin käyttöön lokakuussa 2013, mutta vasta nyt turvauduttiin asteikon yläpäähän.

Punaisen varoituksen ajaksi päiväkoteja sekä ala- ja yläkouluja pannaan kiinni, ulkona olevat rakennustyömaat pysäytetään ja osa tehtaista määrätään rajoittamaan tuotantoaan. Yksityisautoista saa olla liikenteessä vain puolet vuoropäivinä sen perusteella, päättyykö rekisterinumero parilliseen vai parittomaan numeroon.

Moni yllättyi punaisen varoituksen antamisesta, koska esimerkiksi viime viikolla sellaista ei annettu, vaikka saastetilanne oli pahempi kuin nyt.

Varoitus pitäisi antaa, kun ilmanlaatuindeksin ennustetaan ylittävän arvon 200 kolmena peräkkäisenä päivänä. Tiistaina alkuillasta indeksi oli 350:n paikkeilla.

Viime viikon alussa, samoihin aikoihin kun Pariisissa alkoi kansainvälisen ilmastokokous, oli ilma vielä likaisempaa. Ilmanlaatuindeksi nousi useana päivänä perätysten enimmäkseen yli neljänsadan. Ajoittain se ylitti koko asteikon, joka jatkuu viiteensataan. Silti varoitustaso pysyi vain oranssina eli toiseksi vakavimmalla tasolla.

Pekingiläisissä herätti tuolloin ärtymystä, etteivät viranomaiset reagoineet saastepiikkiin pontevammin. Internet-kommenteissa ihmeteltiin, mitä oikein vaaditaan, ennen kuin punainen varoitus annetaan.

Nyt annettu varoitus vaikuttaakin Kiinan johdon reaktiolta kansan ärtymykseen. Jotta Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue säilyttäisi uskottavuutensa kansan silmissä, puolueen on annettava kuva, että se pyrkii suojelemaan kansaa saasteilta.

Kiinan ympäristönsuojeluministeri Chen Jining ilmoitti jo viime sunnuntaina puoluetta lähellä olevan Global Times -lehden mukaan, että virastoja ja niiden henkilöstöä rangaistaan, jos ne eivät reagoi huonoon ilmanlaatuun ajoissa.

Kiinalaiset ovat muutaman viime vuoden aikana tulleet yhä tietoisemmiksi ympäristönsä huonosta tilasta. Yksipuoluemaassa he odottavat, että puolue tekee asialle jotain.

Yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuslaitoksen viime syyskuussa julkistaman kyselyn mukaan ilmansaasteet ovat kiinalaisia toiseksi eniten huolestuttava ongelma viranomaisten korruption jälkeen. Kiinalaisista 76 prosenttia pitää ilmansaasteita joko suurena tai erittäin suurena ongelmana. Lähes yhtä paljon heitä huolestuttaa vesien saastuminen.

Kaikkein vähiten Kiinan johto haluaa, että kansa alkaa kapinoida. Ympäristöongelmat ovat kuitenkin viime vuosina aiheuttaneet Kiinassa paljon mielenosoituksia. Kiinan viranomaiset ovat aiemmin kertoneet, että ympäristö on yleisin mielenosoitusten aihe.

Huoli ympäristön pilaantumisesta on saanut koolle suuriakin kansanjoukkoja. Kiinan sosiaalitieteiden akatemian viime vuonna julkaiseman raportin mukaan Kiinassa oli vuodesta 2010 lähtien ollut kymmenen yli 10 000 ihmisen mielenosoitusta, ja niistä viisi koski ympäristön saastumista.

Pekingin kaduilla oli punaisesta varoitustasosta huolimatta tiistaina lähes yhtä vilkasta kuin normaalisti, koska useimpien on käytävä töissä.

Viime aikojen saastepiikkien aikaan hengityssuojainten käyttö vaikuttaa hieman yleistyneen, mikä myös kertoo, että kansa tietää yhä enemmän saasteiden terveyshaitoista. Keskustan bisneskortteleissa paikoin lähes puolet kadulla kulkijoista piti tiistaina hengityssuojainta, syrjäisemmillä kaduilla arviolta vain joka kymmenes.

KIM KYUNG-HOON REUTERS
Mies kantoi lasta Pekingissä tiistaina, kun kaupunki oli määrännyt korkeimman mahdollisen saastehälytyksen ensimmäistä kertaa.
Mies kantoi lasta Pekingissä tiistaina, kun kaupunki oli määrännyt korkeimman mahdollisen saastehälytyksen ensimmäistä kertaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat