Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelastakaa lapset: Nälänhätä uhkaa kymmentä miljoonaa etiopialaista

Ulkomaat
 
Jukka Gröndahl HS
Etiopiaan on rakennettu kaivoja muun muassa suomalaisten kehitysavulla. Niistä saa puhdasta juomavettä, mutta viljelykset tarvitsisivat sadetta. Sitä on saatu monin paikoin vähemmän kuin vuosikymmeniin. Nälänhätä uhkaa ensi vuonna jopa yli kymmentä miljoonaa ihmistä, Pelastakaa lapset -järjestö arvioi.
Etiopiaan on rakennettu kaivoja muun muassa suomalaisten kehitysavulla. Niistä saa puhdasta juomavettä, mutta viljelykset tarvitsisivat sadetta. Sitä on saatu monin paikoin vähemmän kuin vuosikymmeniin. Nälänhätä uhkaa ensi vuonna jopa yli kymmentä miljoonaa ihmistä, Pelastakaa lapset -järjestö arvioi. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Yli kymmenen miljoonaa etiopialaista saattaa kärsiä ensi vuonna vakavasta ruokapulasta, avustusjärjestö Pelastakaa lapset sanoo. Nälänhädän syynä on pahin aluetta koetteleva kuivuus vuosikymmeniin ja siitä juontuvat ongelmat ruoan tuotannossa.

Tänä vuonna jo 8,2 miljoonaa ihmistä Etiopiassa on ollut ruoka-avun piirissä.

Afrikan itäosissa sijaitseva Etiopia on yksi mantereen nopeimmin kasvavista talouksista, mutta sen talous on edelleen maatalousvoittoinen. Maatalous työllistää kolme neljäsosaa Etiopian 90 miljoonasta asukkaasta.

Viime keväänä ja kesällä ei saatu riittävästi sateita. Kuivuutta on pahentanut meneillään oleva sääilmiö El Niño, mikä on johtanut vesi- ja ruokapulaan.

YK:n mukaan ensi vuonna ruoka-avun tarvitsijoiden määrä Etiopiassa saattaa kohota pahimmillaan jopa 15 miljoonaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Pelastakaa lapset järjestön Etiopian-maajohtaja John Graham arvioi, että yli kymmenen miljoonaa etiopialaista kärsii ensi vuonna vakavasta ruokapulasta. Näistä yli puolet saattaa olla lapsia, joista noin 400 000 voi joutua kärsimään vakavasta ja akuutista aliravitsemuksesta.

”Etiopiassa on juuri nyt meneillään pahin kuivuus viiteenkymmeneen vuoteen”, Graham sanoi järjestön tiedotteessa. ”Emme yksinkertaisesti voi vain istua ja odottaa, että tilanne pahenee kriittiseen pisteeseen.”

Grahamin mukaan hätäapua tarvitaan noin 1,4 miljardin euron edestä. Etiopian hallitus on jo varannut noin 180 miljoonaa euroa taisteluun nälänhätää vastaan.

Edellisen kerran Etiopia kärsi vakavasti kuivuudesta ja nälänhädästä 2011.

Maapallolla luontaisesti toistuva El Niño -ilmiö aiheuttaa eri puolilla maailmaa äärisäitä. Tyypillisesti Etelä-Amerikassa saadaan rankkasateita, kun taas Afrikka kärsii kuivuudesta.

El Niño käynnistyy, kun Itä-Tyynenmeren alueen merivedet lämpenevät. Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta El Niñoon ei ole tieteellistä näyttöä, Ilmatieteenlaitoksen pääjohtaja Petteri Taalas sanoi HS:lle lokakuussa.

Meteorologien mukaan El Niño -ilmiö huipentuu lokakuun ja tammikuun välillä ja siitä on tulossa mittaushistorian voimakkain.

Maailman meteorologien järjestön WMO:n mukaan kuluvan vuoden maailmanlaajuinen pintalämpötilojen keskiarvo tulee todennäköisesti olemaan mittaushistorian korkein. Tämä johtuu El Niño -ilmiön ja ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen yhteisvaikutuksesta, WMO arvioi marraskuun lopussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat