Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki tahtovat purjelaiva San Josén aarteen – lastina oli jopa miljardien arvosta kultaa ja hopeaa

Ulkomaat
 

Kolmesataa vuotta sitten purjelaiva San José upposi Karibianmerellä mukanaan arvokas aarre sekä 600 miehistön jäsentä ja matkustajaa.

Sen vei syvyyksiin taistelu brittiläisen sotalaivueen kanssa.

Nyt legendaarinen alus on jälleen kiistan kohteena.

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos ilmoitti San Josén löytymisestä viikonloppuna. Hän sanoi, että kyseessä on ”yksi ihmiskunnan historian suurimmista – ellei suurin, kuten jotkut sanovat – vedenalaisista kulttuuriperinnön löydöistä”.

San Josén lastina oli 200 tonnia kultaa, hopeaa ja jalokiviä. Niiden nykyarvon uskotaan olevan 1–17 miljardin dollarin välillä. Kolumbian lisäksi vaatimuksia aluksesta ovat esittäneet yhdysvaltalainen yritys Sea Search Armada sekä Espanjan valtio.

Purjealus San José tuhoutuu taistelussa Cartagenan edustalla Samuel Scottin 1700-luvun öljyvärimaalauksessa.
Purjealus San José tuhoutuu taistelussa Cartagenan edustalla Samuel Scottin 1700-luvun öljyvärimaalauksessa.

Kaljuuna San José oli osa Espanjan kuninkaan Filip V:n laivastoa. Laiva oli viemässä siirtomaista rikkauksia emämaahan, jonka kirstut olivat huvenneet taisteluissa Englantia vastaan Espanjan perimyssodan aikana.

Kesäkuussa 1708 aluksen kyydissä oli kultaa ja hopeaa nykyisen Bolivian alueella sijaitsevista Potosín kaivoksista.

Englantilaisen kommodorin Charles Wagerin johtama sotalaivue hyökkäsi saattueen kimppuun Cartagenan kaupungin edustalla. Lippulaiva San José räjähti ja upposi pohjaan ennen kuin pettyneet englantilaiset ehtivät ryöstää sen omaisuutta. 600:sta laivassa olleesta ihmisestä vain 11 pelastui.

Vuosisatoja aarrelaiva on kiehtonut tarinankertojia, historioitsijoita ja kirjailijoita. Se esiintyy Nobel-palkitun kirjailijan Gabriel García Márquezin teoksessa Rakkautta koleran aikaan. Toinen päähenkilö, uimataidoton nuori mies, haaveilee etsivänsä henkensä kaupalla aarteen meren pohjasta rakkaudenosoituksena mielitietylleen.

Laiva on houkutellut lukemattomia muitakin aarteenetsijöitä. Sitä on kutsuttu ”hylkyjen Graalin maljaksi”.

On jopa sanottu, että Kolumbia voisi aarteella maksaa pois koko ulkomaisen velkansa. Lastin nykyarvon määrittäminen ei ole aivan yksinkertaista, mutta El Tiempon haastatteleman historioitsijan mukaan laskelmissa on aimo annos fantasiaa.

HANDOUT
Laivan hylyn löytymisestä kerrottiin viikonloppuna.
Laivan hylyn löytymisestä kerrottiin viikonloppuna.

Ehti kulua 307 vuotta, ennen kuin kansainvälinen asiantuntijaryhmä, Kolumbian laivasto ja maan arkeologinen instituutti marraskuun lopussa löysivät San Josén hylyn läheltä Barún saarta. Se makasi satojen metrien syvyydessä merenpohjassa.

Löydöstä ilmoittaessaan Kolumbia ei viitannut lainkaan lakikiistaan, jota laivasta on käyty 1980-luvulta alkaen. Yhdysvaltalainen Sea Search Armada ilmoitti paikantaneensa laivan vuonna 1982. Myöhemmin se haastoi Kolumbian oikeuteen syyttäen sitä sopimusrikkomuksesta. Yhdysvaltalainen tuomioistuin ratkaisi asian vuonna 2011 Kolumbian valtion hyväksi.

”Vuoden 1708 laivueessa pelkästään lippulaivan [San Josén] lastin arvo ylitti Espanjan koko vuosittaiset tulot. Kun harkot ja kolikot kaikista laivueen aluksista laskettiin yhteen, niiden arvo oli yli kolme kertaa Espanjan vuosittaiset tulot. Lisäksi mukana oli kauppatavarana kaakaota, indigokasvia, nahkaa, karmiinia, jalopuuta ja monia muita asioita”, yrityksen verkossa julkaisemassa tekstissä sanotaan.

Sea Search Armadan lakimies sanoi, että hallituksen täytyy neuvotella heidän kanssaan, koska yritys on antanut alun perin ”paikan koordinaatit”.

HANDOUT
Laivasta löytynyttä esineistöä on kuvattu päiväämättömissä valokuvissa.
Laivasta löytynyttä esineistöä on kuvattu päiväämättömissä valokuvissa.

Kolumbia ei paljastanut hylyn tarkkaa löytöpaikkaa eikä sen arvoesineiden määrää. Tieto on valtion asia, perusteli presidentti Santos. Hän julisti aluksen olevan ”kaikkien kolumbialaisten kansallisomaisuutta”.

Kaikki eivät näytä olevan siitä samaa mieltä.

Espanjan kulttuuriministeriö sanoo vaativansa Kolumbialta tarkat tiedot siitä, millä juridisella perusteella se kajoaa espanjalaiseen hylkyyn, kertoo sanomalehti El País. Sen jälkeen Espanja päättää, mihin toimiin se ryhtyy ”vedenalaisen kansallisomaisuutensa puolustamiseksi”.

Kolumbia on jo kertonut rakentavansa hylkyä varten museon samaan tyyliin kuin ”skandinaaviset maat ovat tehneet vähäisempien löytöjen kanssa”, kuten presidentti Santos sanoi.

Kolumbia aikoo jatkaa vedenalaisen historiansa tutkimista. Karibianmeren pohjassa yksin sen rannikon edustalla arvioidaan olevan yli 1 000 vanhaa hylkyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat