Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan ote Krimistä on irtoamassa – sähköä alkoi virrata rajan yli Venäjän miehittämälle alueelle

Ulkomaat
 
Reuters
Miehet vartioivat rajäytettyä sähkölinjaa Chaplinkan kylässä Krimillä marraskuun lopulla.
Miehet vartioivat rajäytettyä sähkölinjaa Chaplinkan kylässä Krimillä marraskuun lopulla. Kuva: Reuters

Ukrainan sähköyhtiö Ukrenergo onnistui saamaan tiistaiaamuna toimintaan yhden yli kaksi viikkoa sitten räjäytetyistä voimalinjoista, jotka kytkevät Venäjän miehittämän Krimin niemimaan muuhun Ukrainaan. Asiasta kertoivat Ukrenergon ja Ukrainan eteläisen Hersonin alueen edustajat.

Poliittisesti sähkösaarrosta jäi paha maku: tapaus osoitti Ukrainan hallitusvallan heikkouden ja teki entistä selvemmäksi, ettei Venäjä luovu Krimistä.

Viikonloppuna presidentti Petro Porošenkon ja tataarikansanedustaja Refat Tšubarovin neuvotteluissa sovittiin voimalinjojen korjaamisesta.

Maanantaina kansallismielistä äärioikeistoa edustava Oikea Sektori ilmoitti Facebook-sivullaan luopuvansa turhaksi osoittautuneesta Krimin saarrosta.

”Mejlisin [tataarien kansankouksen] äskettäinen ilmoitus – – on myönnytys niin Ukrainan ulkoisille kuin sisäisillekin vihollisille”, lausunnossa sanottiin.

Porošenko puolestaan vakuutti televisiohaastattelussa, että Krimiä ei ole menetetty.

”Putinille Krim on pelkkä sotilastukikohta, minulle se on Ukrainan aluetta. Teen kaikkeni saadaksemme Krimin takaisin kansainvälisten laillisten mekanismien, oikeuden päätösten sekä poliittisten ja diplomaattisten keinojen avulla.”

Presidentin puheet eivät ukrainalaisia vakuuta. Jo viime kevään mielipidetiedusteluissa yli puolet oli sitä mieltä, että Krim on menetetty ikuisiksi ajoiksi.

Samalla Venäjä on nopeuttanut sähköistysohjelmaansa. Sen mukaan Krim on kytketty Venäjän sähköverkkoon jo ensi kesänä. Myös Kertšinsalmen ylitse rakennettavan maantie- ja rautatiesillan valmistelevat rakennusvaiheet ovat jo käynnissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat