Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset rynnistävät nyt 80 miljoonan ihmisen markkinoille – ”Jäämme hyvin mieleen”

HS seurasi Iranissa yhtä Suomen kaikkien aikojen suurimmista kauppavaltuuskunnista

Ulkomaat
 
Ydinsaarto helpottaa, suomalaiset rynnivät Iraniin hieromaan kauppaa
Ydinsaarto helpottaa, suomalaiset rynnivät Iraniin hieromaan kauppaa
Iran on palaamassa korpivaellukseltaan koko maailman hyväksymäksi kauppakumppaniksi. Voiko viekkaasti ydinkiistassa käyttäytyneeseen Iraniin luottaa?

Iranin pääkaupunki Teheran houkuttelee nyt luokseen kauppamatkustajia kuin yöperhosia. Luultavasti ensi vuoden alussa – tarkkaa päivää ei tiedä vielä kukaan – kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA antaa vihreää valoa.

Kesällä hyväksytty Iranin ydinsopimus saatetaan vasta silloin lopullisesti voimaan. Näin ollen Iran saa jälleen käydä kauppaa Yhdysvaltain, EU:n ja myös Suomen kanssa.

Kuin tyhjästä maailmaan nousee nuori ja koulutettu 80 miljoonan ihmisen markkina-alue. Siitä yrittää joulukuun alussa vallata omat nurkkansa myös sata suomalaista kaupantekijää.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) on johdattanut Teheraniin ”yhden kaikkien aikojen suurimmista” suomalaisista kauppavaltuuskunnista. Yli 70 yrityksen mukana on vanhoja jättejä, kuten Wärtsilä, Kone ja Stora Enso, mutta myös cleantechiä ja bioenergiaa – niistä iranilaiset Toivakan mukaan ovat erityisen innostuneita.

Suurimmillaankin Suomen edustus on melko pieni. Viime viikolla samassa hotellissa hieroi kauppaa 330 italialaista.

Valtuuskuntia on ravannut Teheranissa kymmeniä. Kun Iranin apulaisvaltiovarainministeri Mohammad Khazaee avaa kaksipäiväisen tilaisuuden tiistaiaamuna hotellin kabinetissa, hänkin virnistelee, että vieraita on riittänyt ruuhkaksi asti.

Onko Suomi taas myöhässä?

”Emme ole myöhässä”, Toivakka sanoo HS:lle. ”Uskon, että me jäämme hyvin mieleen, kun olemme vuoden lopulla olleet täällä esittelemässä osaamistamme, kun pakotteita toivottavasti alkuvuodesta aletaan purkaa. Iranilaiset ovat kiinnostuneita niistä osaamisalueista, joita olemme edustamassa.”

Isännät ovat tuoneet Toivakalle hotellin juhlasaliin kukkia, jotka tuoksuvat iranilaisten puheissakin. Toivakka pysyy kohteliaisuuksien vaihtamisessa hyvin mukana, vaikka reissun varsinainen tarkoitus onkin omakehu.

”Melkeinpä jokainen iranilainen on pidellyt jotain suomalaista käsissään, nimittäin Nokian matkapuhelinta, ja moni iranilaislapsi on leikkinyt suomalaisleluilla, nimittäin Angry Birdsillä”, Toivakka sanoo puheessaan iranilaisliikemiehille.

Suomalainen puhdas luonto, Iranin rikas kultuuriperimä... Tunnelma kohoaa, puheet paranevat.

Tässä vaiheessa Iranin 80 miljoonan markkina-alue alkaa kuulostaa turhan vaatimattomalta. Jos Iranin kanssa alkaa tehdä kauppaa, on itse asiassa 400 miljoonan ihmisen ulottuvilla! Näin julistaa juhlasalissa Iranin teollisuus-, kaivos- ja kauppaministeri Mohammad Reza Nematzadeh.

Myyntipuheet ovat myyntipuheita. Suomalaiset eivät kuitenkaan jää seinäruusuiksi kauppavaltuuskunnan järjestämässä ”Speed Dating” -tapahtumassa.

70 suomalaisyrityksen edustajat istuvat kyltteineen odottamassa kiinnostuneita iranilasia niin kuin romanttisillakin pikatreffeillä. Pöydissä kuhisee. Kortteja vaihdetaan. Yhteyksiä syntyy.

Finpron ohjelmapäällikkö Jyrki Mantere on tyytyväinen. Hän on ollut Iranissa aiemminkin, tosin lomailemassa. Vuonna 2005 Iran oli kelpo lomakohde.

Sitten Iranin presidentiksi valittiin suurisuinen maalaispopulisti Mahmud Ahmadinejad. Iran ryhtyi pelaamaan kovaa peliä ydinohjelmallaan. Se ei antanut periksi kiistassa oikeudestaan rikastaa uraania, mutta sai palkaksi ankarat pakotteet.

Nyt presidenttinä on maltillisempi ja ainakin paremmin käyttäytyvä Hassan Ruhani. Hän on saanut liennytystä jopa vanhan verivihollisen Yhdysvaltojen kanssa.

Kun Yhdysvallat saa välinsä kuntoon Iranin kanssa, suomalainen sahayrittäjä voi saada uusia kauppakumppaneita Iranista.

Puu ei ole pakotelistalla, mutta Iranin pankkisaarto sattuu pahasti suomalaiseenkin, kertoo Suomen sahayhdistyksen toimitusjohtaja Kai Merivuori. Pankkipakotteet ovat leikanneet Iranin irti kansainvälisestä pankkijärjestelmästä. Kaupanteko hipoo mahdotonta, kun iranilaisille pankkitileille ei voi maksaa. Sahatavaralle olisi Merivuoren mukaan Iranissa ostajia, mutta laivaaminen ja maksujen järjesteleminen Dubain kautta on niin hidasta ja kallista, että on parempi odotella pakotteiden lopettamista.

Joko kauppoja on tehty?

”Tämä on sarvienkalistelureissu”, Merivuori sanoo. ”Kun yhteyksiä syntyy, seuraavalla kerralla aletaan selvittää pankkiliikennettä ja logistiikkaa.”

Iranin markkinoiden avautuminen ei tietenkään ole satu, vaan kovaa ja vaarallistakin politiikkaa.

Iran ei ole koskaan jäänyt kiinni ”savuavasta aseesta” ydinohjelmassaan. Se on kuitenkin näyttänyt peittelevän jälkiään, ja ydinohjelmassa on asiantuntijoiden mukaan teknisiä yksityiskohtia, joita ei voi selittää muulla kuin halulla tutkia ydinaseen valmistamista.

Ydinpolttoainevarastoja voi purkaa, mutta Iran on hankkinut prosessin aikana sitäkin arvokkaampaa osaamista. Se ei katoa mihinkään.

Mistä tiedämme, ettei Teheranissa sittenkin tehdä valtavaa virhettä?

”Tämä on hyvin tarkasti kansainvälisesti seulottu ja tutkittu asia, ja Iranin pitää täyttää tietyt ehdot, että sanktion purussa edetään. Tätä arvioidaan joulukuun 15. päivänä, ja sen jälkeen me tiedämme hyvin paljon enemmän siitä, täyttääkö Iran vaatimukset”, Toivakka sanoo.

Sami Kero / HS
Suomen Sahat ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori (vas.) ja Finpron ohjelmapäällikkö Jyrki Mantere osallistuivat suomalaisyritysten bisnesmatkalle Teheranissa.
Suomen Sahat ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori (vas.) ja Finpron ohjelmapäällikkö Jyrki Mantere osallistuivat suomalaisyritysten bisnesmatkalle Teheranissa.
Sami Kero / HS
Finpron Jyrki Mantere (vas.) ja Kai Merivuori osallistuivat bisnesmatkalle Teheranissa.
Finpron Jyrki Mantere (vas.) ja Kai Merivuori osallistuivat bisnesmatkalle Teheranissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat