Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarkkaavaisuus­häiriöiden määrä räjähtänyt USA:ssa: yli joka kymmenellä lapsella ja nuorella ADHD-diagnoosi

Ulkomaat
 
HS–AFP
Juha Metso
Nuoria New Yorkin Brooklynissa.
Nuoria New Yorkin Brooklynissa. Kuva: Juha Metso

ADHD-diagnoosit lisääntyivät Yhdysvalloissa 43 prosenttia viime vuosikymmenellä. Enemmän kuin yhdellä kymmenestä amerikkalaisnuoresta on diagnosoitu ADHD, tutkijat kertoivat tiistaina.

Tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö ADHD on yleisimmin diagnosoitu neuropsykiatrinen häiriö Yhdysvalloissa. Sen hoitoon käytetään usein psykoterapiaa tai lääkärin määräämiä stimulantteja kuten Ritalinia, joka parantaa tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä.

ADHD:n tarkat syyt ovat tuntemattomia. Sen muodostumiseen voivat vaikuttaa perinnölliset tekijät sekä joidenkin tutkimusten mukaan raskauden aikaiset vaikeudet kuten altistuminen myrkyille. Myös ympäristöllä on merkitystä.

Tieteellisessä Journal of Clinical Psychiatry -lehdessä julkaistut tutkimukset osoittavat, että 12 prosentilla yhdysvaltalaisista lapsista ja nuorista oli ADHD vuonna 2011. Määrä on selvästi noussut vuodesta 2003, jolloin tapauksia oli 8,4 prosenttia.

Teini-ikäisillä diagnoosit olivat lisääntyneet 52 prosenttia.

”Analyysi osoittaa, että 5,8 miljoonalla 5–17-vuotiaalla yhdysvaltalaisella lapsella on nyt kyseinen diagnoosi, johon voi liittyä tarkkaamattomuutta ja käytöshäiriöitä”, sanoi tutkimusta johtanut Sean Cleary, epidemiologian ja biostatistiikan apulaisprofessori George Washington -yliopistosta.

Vaikka ADHD on perinteisesti ollut yleisempi pojilla kuin tytöillä, tutkijat havaitsivat diagnoosien lisääntyneen tytöillä 55 prosenttia kahdeksan vuoden aikana. Pojilla kasvua oli 40 prosenttia.

Latinotaustaisilla diagnoosien raportoitiin yleistyneen peräti 83 prosenttia. Muiden kuin englanninkielisten parissa ADHD-tapaukset yleistyvät 107 prosenttia.

Tutkimusasetelmassa ei etsitty vastausta diagnoosien yleistymisen syihin. Aiemmat tutkimukset ovat kuitenkin viitanneet siihen, että taustalla voivat olla muutokset erityiskasvatuksessa ja yleisessä tietoisuudessa ADHD:hen liittyen.

Toisten tutkimusten mukaan ADHD sinänsä ei ole varsinaisesti lisääntynyt 1960-luvulta, mutta sen määritelmässä ja diagnoosissa on tapahtunut muutoksia, joiden myötä useammat tapaukset lasketaan sekä tunnistetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat